2013-02-19 10:25:03
Φωτογραφία για Μιλιταρισμός στα σχολεία: Το παράδειγμα των ΗΠΑ και η Ελληνική ιδιαιτερότητα
Η συμμετοχή του Αμερικάνικου στρατού στον παγκόσμιο πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» (μετρά ήδη δώδεκα χρόνια), στις ''ειρηνευτικές'' αποστολές σε όλο τον κόσμο, αλλά και η προοπτική περαιτέρω εμπλοκής του σε νέο πόλεμο εναντίον της Συρίας ή του Ιράν, οδηγεί στην ανάγκη για αναλώσιμους στρατεύσιμους που θα μπουν στην κρεατομηχανή του πολέμου. Στα μέσα των 00s με τα πολλαπλά ανοιχτά πολεμικά μέτωπα υπήρχε η ανάγκη κάθε χρόνο για 100.000 στρατιώτες. Δεν έγινε όμως κατορθωτό να καλυφθεί το πλάνο στρατολογίας και μάλιστα το ποσοστό κάλυψης άγγιξε χαμηλό δεκαετιών. Έπρεπε να βρεθούν άτομα πρόθυμα να θυσιαστούν σωματικά και πνευματικά για το αστικό κατεστημένο και κάπου εκεί, αφού ο ενήλικος πληθυσμός δεν φαινόταν πεισμένος, αποφασίστηκε να πάνε στον ανήλικο.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου NCLB, του 2001, τα σχολεία υποχρεούνται, αν θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την ομοσπονδιακή επιχορήγηση, να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες των μαθητών στο γραφείο στρατολόγησης του στρατού, αλλά και να δίνουν άδεια για παρουσίαση του στρατού σαν πιθανή εργασία στα πλαίσια του μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού.


Ο στρατός στόχευσε έτσι σε ανήλικους που θα υπέγραφαν με γονική συναίνεση να καταχτούν όταν κλείσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης, ενισχύθηκε ο ρόλος των τοπικών γραφείων διασύνδεσης του στρατού και ξεκίνησε ένα πλάνο εξωστρεφών δράσεων σε μέρη που σύχναζε η νεολαία (Mall κτλ) με μοίρασμα φυλλαδίων, δώρων και προσωπικές παρουσιάσεις (για το ευεργετικό να είσαι στον στρατό κτλ). Παρότι χρησιμοποιήθηκε σαν μέσω πειθούς η επίκληση στον πατριωτισμό και τον ρόλο του στρατού σαν εγγυητή της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας (κλασικές μπαρούφες που διαχρονικά χρησιμοποιούν για να πείσουν τους νέους να σηκώσουν τα όπλα), όπου συμμετέχει, δε μπορούσε στην εποχή της ατομικιστικής λαίλαπας του νεοφιλελευθερισμού να μην μπει το κριτήριο της προσωπικής προόδου.

Στις ΗΠΑ η συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποκλειστικά προνόμιο αυτών που έχουν να πληρώσουν τα υπέρογκα δίδακτρα. Τα κατώτατα κοινωνικά στρώματα δεν έχουν την δυνατότητα να μορφωθούν εκτός από ένα μικρό ποσοστό που λαμβάνει υποτροφίες αριστείας. Τα μεσαία στρώματα αναγκάζονται να δανειστούν για να σπουδάσουν κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε μια ολόκληρη νέα φούσκα δανείων με τους φοιτητές όταν τελειώνουν τις σπουδές τους να έχουν ένα χρέος στην πλάτη τους γύρω στα 25.000$. Είναι φανερό ότι οι ταξικοί φραγμοί αγγίζουν την πλειοψηφία και κάνουν την μόρφωση, άρα και μια πιθανή καλύτερη δουλεία, μαραθώνιο για λίγους. Έτσι ένα από τα βασικά επιχειρήματα τις στρατολογίας είναι ότι άμα καταταχτείς ο στρατός σου πληρώνει το κόστος της μόρφωσης σου. Κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ήταν αληθές, καθώς απαιτούσε τουλάχιστον 3 χρόνια συμπληρωμένη θητεία και οι περιορισμοί είναι τόσο πολλοί που τελικά μόνο ένα μικρό ποσοστό (12%) καταφέρνει να πάρει κάποιο πτυχίο πληρωμένο από τον στρατό. Ακόμα όμως και να μην σπουδάσετε λένε στους μαθητές θα έχετε αποκομίσει εμπειρίες και γνώσεις που θα σας κάνουν περιζήτητους όταν βγείτε στην αγορά εργασίας σαν πολίτες. Τώρα τι χρειάζονται άτομα που ξέρουν να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να οδηγούν Χάμβι και για να το πάμε στα Ελληνικά δεδομένα να βάφουν ότι στέκεται και να χαιρετούν ότι κινείτε στα πλαίσια του Ολοκληρωτικού καπιταλισμού είναι κάτι που γνωρίζουν μόνο τα ''μυαλά'' του Αμερικάνικου Πενταγώνου.

Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι στα είκοσι χρόνια υπηρεσίας θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και ότι κατά την διάρκεια της θητείας τους θα λαμβάνουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αγνοώντας πάλι το γεγονός ότι η πενιχρή σύνταξη αγγίζει το 40% του μισθού ενός εν ενεργεία στρατιώτη και αρχίζει να καταβάλλεται μετά τα 60. Ηλικία που θα είναι τυχεροί αν φτάσουν όντας εκτεθειμένοι στην τοξικότητα των σύγχρονων όπλων, αλλά και την πνευματική-ψυχολογική κατάρρευση που φέρνει η συμμετοχή σε ένα πόλεμο. Συγκεκριμένα κάθε μιάμιση ώρα ένας βετεράνος επιχειρεί να θέσει σε τέρμα την ζωή του, 34% των ανδρών αστέγων έχουν λάβει μέρος σε κάποιο πόλεμο και γύρω στους 200.000 βετεράνους κάθε νύχτα κοιμούνται στους δρόμους πάμπτωχοι και με ψυχιατρικά προβλήματα.

Φυσικά τα παραπάνω δεν τα άκουσαν ποτέ οι κατά κύριο λόγο φτωχοί μαθητές από την στρατολογία που τους παρουσίαζε ένα μέλλον απίστευτου προσωπικού οφέλους και δόξας εφάμιλλη με τις Χολιγουντιανές ταινίες και τα videogames που έχουν κατακλείσει κάθε πτυχή της διασκέδασης μας.

Ο στρατός λοιπόν αξιοποιεί ένα ολόκληρο πλέγμα από τα εργαλεία που έχουν αναπτύξει οι πολυεθνικές εταιρίες. Συγκεκριμένα οι στρατολόγοι δουλεύουν πάνω σε ένα εντατικό πρόγραμμα εντάξεων με deadlines, recruiting goals και φυσικά bonus. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να ''πιάσουν'' το πλάνο εντάξεων λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα. Αυτό τους οδηγεί να είναι εξαιρετικά αδίστακτοι και να χρησιμοποιούν κάθε ανήθικο μέσο για να πείσουν τους νέους. Χαρακτηριστικά σε έρευνα ακτιβιστών με κρυφές κάμερες κατά την διάρκεια συνεντεύξεων αποκαλύφθηκε ο βρώμικος ρόλος που παίζουν. Η πλειοψηφία αρνήθηκε στους συνεντευξιαζόμενους ότι υπάρχει περίπτωση να μετατεθούν στο μέτωπο ενώ στην περίπτωση των μεταναστών εγγυήθηκε ότι θα δοθεί υπηκοότητα και πράσινη κάρτα για αυτούς και τους συγγενείς  τους κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει.

Τα σύγχρονα εργαλεία περιλαμβάνουν επίσης προχωρημένες τεχνικές μάρκετινγκ παίζοντας έτσι με την ψυχολογία των νέων αλλά και εκμετάλλευση του θεσμικού πλαισίου στην εκπαίδευση στις ΗΠΑ που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αγορά και τις επιχειρήσεις. Οι οποίες έχουν λόγω στην παρεχόμενη εκπαίδευση μέσω χορηγιών ώστε να εξασφαλίζουν την απαραίτητη ειδικευμένη εργασιακή δύναμη. Χαρακτηριστικό είναι επίσης η αναβάθμιση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολείων. Εκεί εμφυτεύονται στους μαθητές η υποταγή στην εξουσία, η πίστη στην ιεραρχία, στην ομοιομορφία και στον μιλιταρισμό. Γύρω στο 30% από αυτούς που παρακολούθησαν το πρόγραμμα θα καταταγεί συνήθως σε μια χαμηλόβαθμη θέση.

Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά την μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τον Β' Π.Π οι ΗΠΑ συνεχίζουν αν και μειωμένα να μεγαλώνουν τον στρατό τους ο οποίος συνεπικουρούμενος ποια με τους ιδιωτικούς στρατούς από μισθοφόρους (πχ Blackwater) ενισχύει την παρουσία του στην Μέση Ανατολή.

Οι αντιστάσεις που δημιουργήθηκαν στην είσοδο του στρατού στα σχολεία έγιναν κυρίως από συλλόγους γονέων και αντιπολεμικές συλλογικότητες κυρίως σε περιοχές των ΗΠΑ με ποιο φιλελεύθερο προσανατολισμό. Κατάφεραν να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε αυτή την μαύρη πτυχή της κοινωνίας και αποτελεί μια μάχη που συνεχίζεται αδιάκοπα.

Η Ελληνική Ιδιαιτερότητα

Το σχέδιο για τον Ελληνικό στρατό στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο και αποσκοπούσε να τον κάνει νατοϊκό τοποτηρητή των Βαλκανίων και υπερασπιστή των τεράστιων συμφερόντων της «Ισχυρής Ελλάδας», όπως έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης και η πρώην ΥΠΕΞ Ντ.Μπακογιάννη. Για αυτό υπήρξε η τάση για ενίσχυση των μισθοφορικών του τμημάτων. Σε αυτό εξυπηρετούσε και ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ.

Η στρατολόγηση της νεολαίας ως μισθοφόρου στρατιώτη και η συμμετοχή μονάδων εκστρατείας σε νατοϊκούς πολέμους έφερε ακριβώς το νέο ρόλο του στρατού, ενώ ο στρατός επίσης προετοιμάζονταν να αναλάβει επιχειρήσεις Καταστολής πλήθους ενάντια στον εσωτερικό εχθρό. Έτσι εμφανίστηκε και στην Ελλάδα μια διείσδυση των μιλιταριστών στα σχολεία. Στρατιωτικοί έκαναν την εμφάνιση τους σε σχολικές αίθουσες στα πλαίσια του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και όλο και περισσότερα σχολεία έκαναν εκδρομές σε πολυδάπανες πολεμικές επιδείξεις. Υπήρξε μια μίμηση του αμερικάνικου μοντέλου επαφής με τους μαθητές. 

Όσο λοιπόν η ανεργία ανέβαινε και οι ταξικές πολιτικές απομυζούσαν τον λαό τόσο περισσότερο φαινότανε η καριέρα του Μισθοφόρου Στρατιώτη ή είσοδο σε Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές, θεωρούνταν ως μια επιλογή που θα τους κατοχύρωνε έστω την επιβίωση. Φυσικά ποτέ οι αξιωματικοί που έκαναν τις παρουσιάσεις στα παιδιά δεν σταθήκαν να πούνε για τα στελέχη που παρακαλούσαν πολιτικούς και διοικητές για να τους στείλουν στο Αφγανιστάν ή κάπου στα Βαλκάνια. Συμμετέχοντας έτσι στις κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ και ΟΗΕ και συντελώντας στην εξαθλίωση και φτώχεια των λαών. Με μοναδικό στόχο να τσεπώσουν το διπλό και τριπλό μισθό. Δεν αναφέρθηκαν ποτέ στον πραγματικό κατοχικό ρόλο των ελληνικών στρατευμάτων που δρούσαν στο εξωτερικό.

Θα χρησιμοποιήσουν ξανά τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Θα αναφερθούν σε «εθνικούς κινδύνους», στο ότι «χρειάζεται στρατός για να υπερασπίζει την άμυνα της χώρας και την εδαφική ακεραιότητα» κλπ. κλπ. κλπ. Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο στρατός βρισκότανε σε 15 χώρες.

Δεν υπήρξε ουδέποτε λοιπόν πρόβλημα του πλάνου κάλυψης των θέσεων ΕΠ.ΟΠ και όπως όλες σχεδόν οι προσλήψεις στο δημόσιο έπρεπε να έχεις βύσμα για να σε επιλέξουνε. Βουλευτή γνωστό ή δήμαρχο ή ανώτερο αξιωματικό ή μητροπολίτη. Όταν η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και η ψηφοθηρία συναντούσαν τον στρατό δεν υπήρχε καμία διαφορά με οποιοδήποτε άλλη πτυχή του κράτους.

Η ιδιαιτερότητα όμως στην Ελλάδα συναντάται ότι πια δεν υπάρχουν λεφτά για να δοθούν στην συντήρηση αυτού του τεράστιου στρατού. Αποφασίστηκε λοιπόν να αλλάξει ο σχεδιασμός που μπήκε στις αρχές της δεκαετίας άρδην και να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο. Μικρότερος μισθοφορικός στρατός και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του θεσμού των εφέδρων. Ο στρατός πλέον καλείται να εκπαιδευτεί και να συμμετάσχει εκτός από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων για να μπορούν να κλείνουν κερδοφόρες συμφωνίες οι Έλληνες επιχειρηματίες και σε αποστολές καταστολής πλήθος. Εναντίον του αγωνιζόμενου εργαζόμενου λαού που του έχουν περάσει θηλιά οι κυβερνητικές πολιτικές.

Τάγματα εθνοφυλακής, μοίρες καταδρομών, λέσχες εφέδρων κλπ., το βασίλειο των εθνικιστών και φασιστών, επιχειρήθηκε να διαφημιστούν στην νεολαία και να δώσουν διέξοδο στην ανυπαρξία επιλογών της. Επιχειρείτε λοιπόν μια ιδεολογική πειθάρχηση σε μια ολοένα και περισσότερη στρατιωτικοποιημένη κοινωνία με επιτάξεις απεργών στρατιωτικού χαρακτήρα και τον στρατό να ετοιμάζεται μέσω της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας να αναλάβει ρόλο καταστολέα των κοινωνικών αντιστάσεων. Κάτι που το έκανε πράξη στην Στρατιωτική Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας θέση απέναντι στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, με διαταγές να βαρέσει να κριθεί απαραίτητο! Μετατρέποντας σε φρούριο το Πεντάγωνο, κατεβάζοντας ακόμη και τεθωρακισμένα στις πύλες του απέναντι σε προγραμματισμένη εργατική κινητοποίηση στο ΥΠΕΘΑ, την ίδια ώρα που οι κυβέρνηση απαγόρευε τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Μέρκελ.

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές παγώνουν την είσοδο εισαχθέντων για δύο χρόνια λόγω οικονομικών περικοπών σχολές ενώ σχεδιάζονται απολύσεις για τους ΕΠ.ΟΠ και τους υπαξιωματικούς.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να βγει ο μιλιταρισμός από τα σχολεία.

Στο πλαίσιο επομένως αυτό διαβάζουμε για τη «Πρωτοβουλία της ΣΜΥ για ενημέρωση Μαθητών σχετικά με τις Παραγωγικές Σχολές των Ε.Δ.Στο πλαίσιο συνεργασίας του Στρατού και των φορέων εκπαίδευσης η Σχολή προτίθεται να υποδεχθεί και να ενημερώσει τους μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας για τις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, από 07 Ιανουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου 2013. Η ενημέρωση θα γίνεται στο κέντρο ψυχαγωγίας και στη συνέχεια οι μαθητές θα ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις της Σχολής.

Επίσης, διάφορες εκθέσεις όπλων, οργανωμένες σχολικές επισκέψεις σε μιλιταριστικά σόου (επιδείξεις πολεμικών αεροσκαφών, περιήγηση στο γνωστό γερμανικό υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, που γέρνει κλπ θεωρήθηκαν απαραίτητα γεγονότα για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι σημαντικό οι ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-τοπικές ΕΛΜΕ να μπλοκάρουν και να αφήσουν έξω από τα σχολεία τις μιλιταριστικές και εθνικιστικές φωνές. Η προπαγάνδα του πολέμου, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας δεν έχει καμία θέση στην εκπαίδευση.

Οι νέοι άνθρωποι καλούνται να δώσουν την μάχη της μόρφωσης, της δημιουργίας, του πολιτισμού, της ειρήνης. Είναι η μόνη μάχη που τους πρέπει.

Μια μάχη που πρέπει να δοθεί μαζί με το σύνολο του κόσμου της εργασίας, ενάντια στην κυβέρνηση, τα μνημόνια, την Ε.Ε., το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ.

Με προοπτική την κατάργηση του παράλογου καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της δικτατορίας των νόμων της Αγοράς και του Κέρδους, για την κοινωνική Απελευθέρωση.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

diktiospartakos.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ