2013-02-19 06:54:02
Φωτογραφία για Διατροφή κατά της παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία αποτελεί μεγάλο ιατρο-κοινωνικό πρόβλημα και γι’ αυτό πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται απ’ όλους με σοβαρότητα κι ευθύνη.

Η αύξηση του βάρους πρέπει να διαπιστώνεται όσο το δυνατό νωρίτερα, ήδη από την παιδική ηλικία και να εφαρμόζεται εγκαίρως η απαραίτητη δίαιτα, έτσι ώστε να αποτρέπονται επιπλοκές στην υγεία που μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και από την παιδική ηλικία.

Οι επιτρεπόμενες τροφές

Κρέατα: Άπαχο βοδινό, κοτόπουλο, κουνέλι, συκώτι.

Ψάρια: Λευκά άπαχα (γλώσσα, σφυρίδα, τσιπούρα) σουπιά, χταπόδι-χωρίς το μελάνι τους.

Γαλακτερά: Άπαχο γάλα φρέσκο ή σε σκόνη, άπαχο γιαούρτι, άπαχο άσπρο τυρί, ποτέ πάνω από δύο αβγά την ημέρα.

Χορταρικά: Όλα τα πράσινα χόρτα, εκτός από αγγινάρες, καρότα, πατζάρια (εκτός από τα φύλλα τους), βολβοί κρεμμύδια. Όλες οι σαλάτες: αγγούρια, ντομάτες, λάχανο, κουνουπίδι, φασολάκια χωρίς μεγάλους σπόρους.


Φρούτα – Επιδόρπια: Φρέσκα φρούτα: όχι περισσότερα από 400 γραμ. την ημέρα: βερίκοκα, ανανάς, κεράσια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα, γιαρμάδες, κορόμηλα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα, καρπούζι, πεπόνι. Ελεύθερα: λεμόνι, φράουλες, γκρέιπφρουτ.

Ποτά: Νερό κοινό ή μεταλλικό – εμφιαλωμένο- μη ανθρακούχο, χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη.

Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος

Τα κρέατα θα είναι ψητά, της σχάρας, του φούρνου ή βραστά χωρίς το ζωμό τους και μαγειρεμένα χωρίς λίπος. Τα ψάρια επίσης ψητά, σχάρας του φούρνου, βραστά χωρίς το ζωμό ή τη σούπα τους.

Τα χόρτα και γενικά τα λαχανικά βραστά ή στον ατμό, χωρίς λάδι ή βούτυρο.

Τα τηγανητά και τα μαγειρεμένα φαγητά απαγορεύονται.

Τα σαλατικά θα ετοιμαστούν με λεμόνι, πιπέρι, ξύδι, μπαχαρικά, ρίγανη.

Οι τροφές θα είναι λίγο αλατισμένες. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς λεμόνι, πιπέρι ή όποιο άλλο μπαχαρικό.

Επιτρέπονται το ελαφρύ τσάι και ο καφές χωρίς καφεΐνη, καθώς και λίγο νερό στη διάρκεια των γευμάτων και απεριόριστο ανάμεσα στα γεύματα.

Προσοχή

Τα γεύματα πρέπει να λαμβάνονται σε τακτικές ώρες. Όταν ο παχύσαρκος είναι υποχρεωμένος να γευματίσει στην εργασία του, δεν πρέπει να παραλείψει αυτό το γεύμα αλλά να το πάρει μαζί του.

Ο παχύσαρκος πρέπει να ζυγίζεται τακτικά, στην ίδια ζυγαριά, την ίδια ώρα και με τα ίδια ρούχα και να προσπαθεί να έχει κένωση κάθε πρωί. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ