2013-02-19 00:02:03
Φωτογραφία για Τοιχογραφία-γκράφιτι του Μπάνκσι βρέθηκε να πωλείται στο Διαδίκτυο
Ένα πρόσφατο έργο του Βρετανού Μπάνκσι, του διάσημου όσο και μυστηριώδη καλλιτέχνη του γκράφιτι, αφαιρέθηκε από τον τοίχο πάνω στον οποίο είχε φιλοτεχνηθεί, στο βόρειο Λονδίνο, κι εμφανίστηκε να πουλιέται έναντι... εξωφρενικού ποσού σε μια ιστοσελίδα δημοπρασιών με έδρα το Μαϊάμι.

Η τοιχογραφία, που απεικονίζει ένα αγόρι που ράβει στη ραπτομηχανή μια σειρά από βρετανικά σημαιάκια κι έχει ερμηνευτεί ως αρνητικό πολιτικό σχόλιο για τον περσινό εορτασμό του 60ού ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ Β', μπήκε σε δημοπρασία στην ιστοσελίδα Fine Art Auctions Miami με τιμή πώλησης που κυμαίνεται μεταξύ 375.000-520.000 ευρώ!

Το γκράφιτι εμφανίστηκε μια νύχτα του περασμένου Μαΐου στον τοίχο ενός καταστήματος που πουλάει διάφορα προϊόντα για μόλις μια στερλίνα, του Poundland, στην περιοχή Τερνπάικ Λέιν του βόρειου Λονδίνου κι εξαφανίστηκε από τον τοίχο το περασμένο σαββατοκύριακο. 


Εκπρόσωπος του καταστήματος ανακοίνωσε πως «το Poundland δεν ευθύνεται για την αφαίρεση του γκραφίτι», ενώ ο ιδιοκτήτης του ιντερνετικού οίκου δημοπρασιών, Φρέντερικ Τουτ, δεν αποκάλυψε πώς έφτασε το έργο να πουλιέται στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ωστόσο πως «έχω μια πολύ καλή προσφορά αγοράς από έναν συλλέκτη που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του».

Το έργο αποτελεί ένα σχόλιο του Μπάνκσι στις επικρίσεις ότι τα σημαιάκια και τα αναμνηστικά σουβενίρ για το Ιωβηλαίο παράγονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο μέσω της επίπονης και παράνομης παιδικής εργασίας. Ταυτόχρονα, ρίχνει και τη «σπόντα» του στο Poundland, το οποίο πριν από τρία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου, όταν έγινε γνωστό ότι ένα επτάχρονο αγόρι εργαζόταν επί περισσότερες από 100 ώρες την εβδομάδα σε εργοστάσιο της Ινδίας για την παραγωγή ορισμένων από τα προϊόντα που πωλούνται στην αλυσίδα αυτή καταστημάτων τύπου «ό,τι πάρεις 1 ευρώ».

Πριν από λίγο καιρό, μια άλλη διάσημη τοιχογραφία του Μπάνκσι, το «κοριτσάκι που αποχαιρετά ένα κόκκινο μπαλόνι» πωλήθηκε για 88.000 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στην Αγγλία.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
MINI Cooper...3 γενεές
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
MINI Cooper...3 γενεές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ