2013-02-18 20:47:55
Φωτογραφία για Ευρωζώνη: Χαμηλά επιτόκια για για τις επιχειρήσεις των χωρών του πυρήνα
Αντίθετα η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση

Με χαμηλότερα επιτόκια δανείζονται οι επιχειρήσεις των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης, τη στιγμή που οι χώρες της περιφέρειας που πλήττονται βαριά από την οικονομική ύφεση δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναλύθηκαν από τη Barclays, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 οι επιχειρήσεις στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο δανείστηκαν 37 δισ. ευρώ από τις αγορές σε ιστορικά χαμηλό κόστος, ενώ αντίθετα η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα άντλησαν μόλις 12 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός έχει μειωθεί σημαντικά αφού η οικονομική κρίση έχει κάνει διστακτικές της τράπεζες στη χορήγηση δανείων. Και μπορεί αυτό να ισχύει για όλες τις χώρες, αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο για τις χώρες του πυρήνα αφού χρηματοδοτούνται απο τις κεφαλαιαγορές και είναι πόλος έλξης για τους επενδυτές.

Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 43 δισ. ευρώ ενώ από τις αγορές οι επιχειρήσεις άντλησαν μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, σε Γερμανία και Γαλλία οι επιχειρήσεις άντλησαν συνολικά 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Ξεκολλάνε» τα δημόσια έργα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ξεκολλάνε» τα δημόσια έργα
Live:ΟΦΗ-Πλατανιάς 0-2 (ΗΜ.)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Live:ΟΦΗ-Πλατανιάς 0-2 (ΗΜ.)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ