2013-02-18 18:38:03
Φωτογραφία για Την έγκριση της Τρόικας για να δοθούν τα ποσά της Pimco στις τράπεζες, θα ζητήσει η Λευκωσία
Την έγκριση της Τρόικας για ενημέρωση επίσημα των τραπεζών για το ποσό ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστούν με βάση τις εκτιμήσεις της Pimco, θα επιχειρήσει να λάβει... η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν με τη σειρά τους να ενημερώσουν σχετικά τους επενδυτές, μέσω των προκαταρτικών τους αποτελεσμάτων για το 2012.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση τη Δευτέρα, στην Κεντρική Τράπεζα, στην οποία συμμετείχαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, ο Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Νώντας Μεταξάς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και του ΧΑΚ για τις διαρροές στα ΜΜΕ ευαίσθητων πληροφοριών αναφορικά με την κατάσταση εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑΚ, όπως είναι το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση τα σενάρια της Pimco και πως αυτές οι διαρροές επηρεάζουν τις αποφάσεις του επενδυτικού κοινού.


Ο Γενικός Εισαγγελέας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι αν και οι ανησυχίες των κυπριακών Αρχών είναι λογικές, υπάρχουν υποχρεώσεις έναντι της Τρόικας, οι οποίες δυσκολεύουν την δημοσιοποίηση των ποσών της Pimco.

Με βάση την καθιερωμένη διαδικασία, που ακολουθήθηκε με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ζήτησαν οικονομική βοήθεια, η έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης διαφάνειας σε τέτοια θέματα για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε ό,τι αφορά τους επηρεαζόμενους επενδυτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας θα είναι πλέον να επεξηγήσει στην Τρόικα γιατί πρέπει να γίνει κάποια διαφοροποίηση στην καθιερωμένη διαδικασία έτσι ώστε να ενημερωθούν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν με βάση τα σενάρια της Pimco.

Όπως είχε αποκαλύψει το ΚΥΠΕ στις 13 Φεβρουαρίου, οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ως εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες, είχαν ζητήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τους δοθεί παράταση στην ανακοίνωση των προκαταρτικών οικονομικών τους αποτελεσμάτων για το 2012, πέρα της κανονικής περιόδου, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επικαλούμενες το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη εις γνώση τους το τελικό ποσό που εκτιμά η Pimco ότι θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση τους με αποτέλεσμα οτιδήποτε ανακοινώσουν ενδεχομένως να είναι παραπλανητικό προς το επενδυτικό κοινό.

Ωστόσο, στη νομοθεσία, η οποία βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαφάνεια και χειραγώγηση της αγοράς, δεν προβλέπεται η παραχώρηση σε δημόσια εταιρεία οποιασδήποτε εξαίρεσης ή παράτασης χρόνου στην υποβολή των προκαταρτικών οικονομικών καταστάσεων, πέραν της κανονικής περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Παράταση χρόνου στις δύο τράπεζες μπορεί να δοθεί μόνο με την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον υπουργό Οικονομικών.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ