2013-02-18 10:25:02
Φωτογραφία για Επανεξελέγη ο Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό
Στο τιμόνι του Ισημερινού θα βρίσκεται για τρίτη συνεχή θητεία ο Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος επανεξελέγη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα.

Ο σοσιαλιστής Κορέα, ανακοίνωσε τη νίκη του κατά τη διάρκεια ομιλίας προς τους υποστηρικτές του στο Κίτο.

Απευθυνόμενος στους χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν έξω από το Μέγαρο Καροντελέτ, ο Κορέα, τους κάλεσε για «ακόμη τέσσερα χρόνια επανάστασης».

«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτήν την επανάσταση. Οι αποικιακές δυνάμεις δεν έχουν ρόλο πια, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι σε αυτήν την επανάσταση το Εκουαδόρ θα επικρατήσει», τόνισε.

«Είμαστε εδώ για να σας υπηρετήσουμε. Κανείς για μας, όλοι για σας: ο λαός που αξίζει το δικαίωμα να είναι ελεύθερος. «Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Ποτέ δεν θα σας απογοητεύσω. Η νίκη είναι δική σας», προσέθεσε ο Κορέα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ο Κορέα συγκεντρώνει ποσοστό 56,6%, ο αντίπαλός του, Γκιγιέργμο Λάσο 24%, ενώ κανείς από τους άλλους έξι υποψηφίους δεν εκτιμάτο ότι θα πάρουν περισσότερο από 5% της προτίμησης των ψηφοφόρων.


Ο Κορέα, ο οποίος ηγείται της χώρας αυτής των Άνδεων από το 2007, έχει τύχει ευρείας αποδοχής, καθώς επανέφερε την πολιτική σταθερότητα σε ένα κράτος που υπέφερε δεκαετίες πραξικοπημάτων και διαδηλώσεων. Ωστόσο, οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι είναι «δυνάμει δικτάτορας».

Ο 49χρονος πρόεδρος του Εκουαδόρ έχει κατηγορηθεί για εφαρμογή πολιτικών που υπηρέτησαν την ενίσχυση της εξουσίας του και διάβρωσαν την την επιρροή των πολιτικών του αντιπάλων και των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης. Αλλά η λεγόμενη «επανάσταση του λαού» τον έκανε δημοφιλή και κέρδισε τη συμπάθεια αριστερών ηγετών της Λατινικής Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών στην εξουσία, ο Κορέα διεύρυνε τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ βελτίωσε χιλιάδες μίλια αυτοκινητοδρόμων, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας στις διαδικασίες αυτές. Παράλληλα, οι δείκτες της φτώχειας στη χώρα υποχώρησαν σηματικά.

Οι επικριτές του λένε ότι από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία γέμισε δικαστήρια και κυβερνητικές θέσεις με συμμάχους του και κατέπνιξε κάθε ελεύθερη έκφραση, θέτοντας υπό την κατοχή του και τα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για περιορισμούς στις ελεύθερες επιχειρήσεις λόγω υψηλής φορολογίας.

Ο Ραφαέλ Κορέα έχει την στήριξη της Βενεζουέλας και της Κούβας, ενώ αναζητά δεσμούς με Ιράν και Κίνα. Πέρυσι, ενόχλησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σουηδία, παραχωρώντας άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνς, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ