2013-02-18 00:02:04
Φωτογραφία για Αριστουργήματα από... χαρτοπετσέτα
Μεταμορφώνει το ξύλο και το γυαλί με την τεχνική του ντεκουπάζ (decoupage) η κ. Μαρία Χατζηεμμανουήλ, που αυτές τις ημέρες... και μέχρι την ερχομένη Τρίτη, φιλοξενεί στην Πύλη του Αγ. Γεωργίου, μερικά από τα έργα τέχνης που δημιουργεί.

Το κύριο υλικό με το οποίο μεταμορφώνει ένα απλό μπουκάλι ή ένα κομμάτι ξύλου είναι η χαρτοπετσέτα ή εφημερίδα ή οτιδήποτε άλλο είδος χαρτιού, εκτός από αυτά που έχουν πάχος και γυαλίζουν.

Η ίδια που είναι και ζωγράφος παρεμβαίνει στο αρχικό σχέδιο το «επεκτείνει» του δίνει περισσότερο χρώμα και «ζωή».

Μετά την «επέμβαση» του πινέλου, δύσκολα κάποιος ξεχωρίζει αν πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής ή για δημιούργημα με την τεχνική του ντεκουπάζ.

Τη συγκεκριμένη τεχνική τη διδάχτηκε πριν τρία χρόνια σε μαθήματα που έκανε στο Λύκειο Ελληνίδων και σε ειδικά σεμινάρια που παρακολούθησε στη συνέχεια.

Τη σημερινή εξέλιξης της, όμως, που εντυπωσιάζει ακόμα και τους «καθηγητές» της, την ενίσχυσε το ταλέντο της στη ζωγραφική και η έμπνευσή της.


Βέβαια, όπως λέει και η ίδια, η τεχνική και η πληθώρα τον αρχικών μοτίβων αποτελούν πολλές φορές, τη "σπίθα" της δημιουργίας.

«Το ντεκουπάζ είναι μια τεχνική, στην οποία μπερδεύεται το χαρτί και η ζωγραφική. Συνήθως χρησιμοποιώ χαρτοπετσέτες ή εικόνες από περιοδικά, εφημερίδες ή ριζόχαρτο. Το χαρτί το κόβουμε ακριβώς στο τελείωμα του σχεδίου και το κολλάμε με ειδική κόλλα στο υλικό που έχουμε επιλέξει να δουλέψουμε. Μπορεί να είναι ξύλο ή γυαλί, πλαστικό, καθρέπτης, έπιπλο. Ό,τι εμείς θέλουμε.

Κάθε υλικό θέλει και τη δική του προεργασία. Το μυστικό της επιτυχίας είναι όταν κολλιέται το χαρτί στουλικό. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να "πάρει" αέρα και να φουσκώσει. Όλα όμως τα μυστικά διδάσκονται».

Όταν το χαρτί κολλήσει στο, υπό επεξεργασία, υλικό και στεγνώσει, ξεκινά η δική της παρέμβαση.

«Πολλά έργα τα ξεκινώ την ημέρα και τα ολοκληρώνω στον… ύπνο μου. Είναι μια τεχνική με την οποία μπορείς εύκολα να δημιουργήσεις και να αλλάξεις τα πάντα γύρω σου. Από τα μπουκάλια μέχρι και τα έπιπλα του σπιτιού σου, και πολλά αντικείμενα».

Η κ. Μαρία Χατζηεμμανουήλ προτίθεται να ξεκινήσει και μαθήματα καθώς το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης, της δίνει το έναυσμα για να δημιουργήσει την πρώτη της τάξη!

Η ιστορία του Decoupage

To decoupage είναι μια δημιουργική, διακοσμητική και χωρίς τέλος μορφή τέχνης, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται 300 χρόνια πριν στην Βενετία. Το decoupage του 18ου αιώνα είναι η πιο εκλεπτυσμένη και όμορφη από όλες τις μορφές του decoupage.

Η λέξη ντεκουπάζ προέρχεται από την γαλλική λέξη decouper που σημαίνει «κόβω». Το ντεκουπάζ είναι η τέχνη του στολισμού επιφανειών με κομμάτια χαρτιού έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο σχέδιο ή να ειπωθεί μια ιστορία.

Στο παρελθόν το decoupage ήταν γνωστό με πολλά ονόματα. Οι Ιταλοί την ανέφεραν σαν arte povero – τέχνη των φτωχών ανθρώπων - οι Γάλλοι σαν lacque pauvre – βερνίκι των φτωχών ανθρώπων.

Στην Αγγλία ήταν γνωστό σαν γιαπωνέζικο γιατί συναγωνιζόταν τη τέχνη, η οποία είχε έρθει τον 18ο αιώνα από την Ιαπωνία και την Κίνα στην Ευρώπη. Τον 12ο αιώνα οι Κινέζοι διακοσμούσαν φανάρια, κουτιά για δώρα και άλλα καθημερινά αντικείμενα.

Το 1730 το γιαπωνέζικο ήταν δημοφιλές στις αμερικάνικες αποικίες. Οι εικόνες τοποθετούνταν σε έπιπλα, βάφονταν και λουστράρονταν.

Το γερμανικό και αυστριακό ντεκουπάζ ήταν λίγο πιο "βαρύ",γιατί ακολουθούσε τον χαρακτήρα των επίπλων Biedermeier. Χρησιμοποιούσαν ανάγλυφες εικόνες παιδιών, αγγελουδιών, κορδελών κλπ.

Τα χαρακτηριστικά του σκανδιναβικού ντεκουπάζ είναι πιο μονότονα Τα ασπρόμαυρα χαρακτικά βάφονταν με σκούρο βερικοκί, πράσινο του δάσους, σκούρο σομόν.

Το πολωνικό ντεκουπάζ είναι λαμπερό και σπινθηροβόλο. Τα παραδοσιακά σχέδια εφαρμόζονταν σε χρωματιστό και γυαλιστερό χαρτί.

Το μεξικάνικο ντεκουπάζ είναι φωτεινό και χρωματιστό και χρησιμοποιείται για την διακόσμηση των γιορτινών εορτασμών.

Το βελγικό ντεκουπάζ γίνεται συνήθως με νυστέρι για να μπορούν να κοπούν με ακρίβεια οι σιλουέτες των εικόνων.

Το αυστραλιανό ντεκουπάζ ακολουθεί τους κανόνες της τεχνικής των Βενετών του 1700.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ