2013-02-14 19:55:04
Φωτογραφία για «Εφιάλτης» για ΕΛ.ΑΣ. και πολίτες οι ληστείες σε σπίτια
Η δολοφονία των δύο ηλικιωμένων γυναικών σε χωριό της Ξάνθης από ληστές, πριν από ένα μήνα, είχε σοκάρει όλη τη χώρα και είχε φέρει γι' άλλη μια φορά στο προσκήνιο... τον εφιάλτη των ληστειών μέσα σε σπίτια. 

Ενα φαινόμενο που την περασμένη χρονιά κατέγραψε σημαντική αύξηση, της τάξης του 30%, σε πανελλαδικό επίπεδο προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρχές και ανασφάλεια στους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν το τελευταίο καταφύγιο τους να παραβιάζεται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. το 2012 καταγράφηκαν συνολικά 1.191 ληστείες σε σπίτια σε πανελλαδικό επίπεδο και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτές σημειώθηκαν σε επαρχιακές πόλεις με θύματα ανυπεράσπιστα ηλικιωμένα άτομα.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα προκύπτει πως σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 2012 αύξηση στις ληστείες σε σπίτια, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Κεντρική Μακεδονία (έξι νομοί πλην Θεσσαλονίκης) όπου «άγγιξε» το 212,5 %, ενώ η μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στο νομό Θεσσαλονίκης
. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 αναφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη συνολικά 65 ληστείες μέσα σε σπίτια, ενώ κατά τη διάρκεια του 2011 ήταν 63 και το 2010 δεν ξεπερνούσαν τις... 32. Μάλιστα, μεταξύ των θυμάτων ήταν και μία 97χρονη στην περιοχή των Μετεώρων, η οποία έπεσε θύμα ληστών μέσα στο διαμέρισμα της τον περασμένο Δεκέμβριο και όπως διαπιστώθηκε έχασε τη ζωή της από ασφυξία. Οπως εξηγούν αξιωματικοί οι ηλικιωμένοι είναι εύκολα θύματα, καθώς είναι πιο ευκολόπιστοι και δεν προβάλλουν αντίσταση.

Θεαματική είναι η αύξηση στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας όπου πέρυσι καταγράφηκαν 25 ληστείες σε σπίτια, ενώ το 2011 ανέρχονταν σε 8, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 212,5% Συνολικά 24 ληστείες σε σπίτια σημειώθηκαν και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά τη διάρκεια του 2012 αντί για 13 την προηγούμενη χρονιά, με την αύξηση στην περίπτωση αυτή να φτάνει το 84,5% Η μόνη περιφέρεια όπου παρατηρείται μείωση είναι η δυτική Μακεδονία όπου πέρυσι σημειώθηκαν τρεις ληστείες σε σπίτια αντί για έξι το 2011. «Στις επαρχιακές πόλεις είναι πολύ πιο εύκολο να μπεις σε ένα σπίτι. Συνήθως είναι μονοκατοικίες, οι πόρτες παραβιάζονται εύκολα, ενώ όταν οι ιδιοκτήτες είναι ηλικιωμένοι είναι συνηθισμένο να αφήνουν ξεκλείδωτο κάποιο παράθυρο, από όπου μπορούν να εισβάλουν οι δράστες», επισημαίνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ