2013-02-10 00:37:02
Φωτογραφία για Παράλογη η μεταφορά του Τμήματος Τεχ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από το ΤΕΙ Λάρισας στο ΤΕΙ Λαμίας
Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας, με το νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «ΑΘΗΝΑ» συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Τμήμα της Λαμίας. Αυτή η κίνηση του Υπουργείου στην πραγματικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο καταστροφική όχι μόνο για το ίδιο το Τμήμα αλλά και για όλο το ΤΕΙ Λάρισα και του φοιτητές.

Για να βάλουμε τα πράγματα στην σειρά, το Τμήμα πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισα είναι ένα καινούριο Τμήμα ιδρύθηκε το 1999 και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε πράγματα που αντίστοιχα Τμήματα με περισσότερα χρόνια ίδρυσης δεν έχουν καταφέρει. Μέσα σε αυτά τα χρόνια το Τμήμα Πληροφορικής έχει καταφέρει να έχει κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (επί 8 έτη), με το Univ. of Staffordshire της Αγγλία και συνεργασία με το Univ. College Dublin της Ιρλανδία σε προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών. Υπάρχουν τέσσερα (4) ερευνητικά προγράμματα σε εξέλιξη και σημαντική παρουσία σε διεθνείς οργανισμούς (OWASP, ISACA, ERASMUS) καθώς και πολύπλευρη συνεργασία με Microsoft Hellas, με εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, κτλ
. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα πληροφορικής έχει 6 εργαστηριακές αίθουσες με νέο εξοπλισμό (υπολογιστές, κτλ) που μόλις παραλήφθηκαν και ότι ανεγέρθηκε νέο κτίριο, προϋπολογισμού 1.020.000,0 για το Τμήμα. Σήμερα το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αριθμεί 2.500 ενεργούς φοιτητές από τους οποίους πάνω από το 40% των σπουδαστών προέρχονται από την Θεσσαλία και τους όμορους νομούς, καθώς και 16 μελή μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» το Τμήμα συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Λαμίας και παράλληλα μετονομάζετε σε Μηχανικών Πληροφορικής αναγκάζοντας τους σπουδαστές να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό, να μεταβούν σε άλλη πόλη την όποια δεν επέλεξαν όταν έκανα το μηχανογραφικό τους μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις και αναστατώνει και τις οικογένειες τους μιας και θα αναγκαστούν να έχουν επιπλέον οικονομικά έξοδα στα οποία αυτή την περίοδο η κοινωνία μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγο της οικονομικής κρίσης που επικρατεί.

Ταυτόχρονα Ολόκληρη η κοινωνία του ΤΕΙ της Λάρισας διαπιστώνει ότι οι θεμελιώδεις αρχές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» καταπατήθηκαν και διαστρεβλώθηκαν στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η επιβεβλημένη, με βάση τις αρχές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας έφερε από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο, την ανάγκη ύπαρξης κάποιου αντισταθμίσματος το οποίο μεταφράστηκε στην πράξη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ΤΕΙ Λαμίας. Η ενίσχυση βέβαια έγινε εις βάρος άλλων Ιδρυμάτων και τμημάτων και με καταφανή διαστρέβλωση των θεμελιωδών αρχών του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» αφού για αυτή την ενίσχυση μεταφέρονται εκεί Τμήματα που είναι καθόλα βιώσιμα, με προοπτική και απαραίτητα στην τοπική κοινωνία που λειτουργούν.

Σαν αποτέλεσμα το νέο επονομαζόμενο ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ είναι το μόνο ΤΕΙ χωρίς Τμήμα Πληροφορικής. Η ύπαρξη Τμήματος Πληροφορικής σε κάθε ΤΕΙ είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ίδρυμα διότι πέρα από τις ανάγκες της κάθε Περιφέρειας για εκπαίδευση σε θέματα πληροφορικής υποστηρίζει τις λειτουργικές ανάγκες σε τεχνολογίες πληροφορικής όλου του Ιδρύματος και εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των υπολοίπων τμημάτων σε σχετικά θέματα.

Επομένως εάν δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, πως δικαιολογείται μία τέτοια πρόταση αφού ο κ. Υπουργός στην παρουσίαση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ είπε επί λέξει «Δε θέλουμε Τμήματα φαντάσματα, δε θα κοροϊδέψουμε την ελληνική οικογένεια και τους Έλληνες φορολογουμένους. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να σπαταλάμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να λειτουργούν Πανεπιστήμια χωρίς Τμήματα, Τμήματα χωρίς Πανεπιστημιακούς και πολλές φορές χωρίς αποφοίτους. Και όλα αυτά μακριά από την αναπτυξιακή πολιτική των ελληνικών Περιφερειών. Πρέπει να σταματήσουμε να εισάγουμε ανέργους και να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε τους επιστήμονες εκείνους, που θα βρουν εργασία στην Ελλάδα». Το ΤΕΙ Λαμίας με έδρα τη Λαμία βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενώ το ΤΕΙ Λάρισας με έδρα τη Λάρισα βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο θέμα αξιοκρατικά με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και πέρα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα και θα προβεί στις απαραίτητες βελτιώσεις.

http://www.cs.teilar.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ