2013-02-09 17:59:03
Φωτογραφία για Οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας καταγγέλλουν το σχέδιο Αθηνά
Με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που πρόσφατα ανακοινώθηκε... το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας συγχωνεύεται και απορροφάται από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Λαμίας.

Το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας:

 Έχει 1935 ενεργούς σπουδαστές με καθημερινή παρουσία και συμμετοχή

 Έχει 17 μέλη ΕΠ, 12 από τα οποία είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος (το μεγαλύτερο Τμήμα Ηλεκτρολογίας στην Ελλάδα και το τρίτο μεγαλύτερο Τμήμα ΤΕΙ της χώρας)

 Είναι 2ο τμήμα Ηλεκτρολογίας TEI στις προτιμήσεις των υποψηφίων στις Εισαγωγικές Εξετάσεις

 Απονέμει τουλάχιστον 100 πτυχία το χρόνο

 Διαθέτει σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών, επικαιροποιημένο το 2012, προσαρμοσμένο στις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, εναρμονισμένο με το ρόλο της Εύβοιας στην οικονομική γεωγραφία της χώρας.

 Διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαστήρια για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών του


 Έχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα, και συμμετοχή σε ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά έργα (FP7, Artemis).

 Είναι έντονα εξωστρεφές με ευρύ δίκτυο επαφών με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό

 Χαίρει καταξίωσης και συνεργάζεται με εταιρίες και βιομηχανίες της περιοχής και του λεκανοπεδίου Αττικής, όπως ΕΑΒ, ΔΕΗ, ΕΛΔΑ, ΧΑΛΚΟΡ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, SIEMENS, ABB, SCHNEIDER, SABO.

Το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας:

 δεν φέρει καμία από τις παθογένειες που το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» θέλει να θεραπεύσει (Αναντιστοιχία Προγράμματος Σπουδών με Διδακτικό & Εργαστηριακό Προσωπικό, λόγω απουσίας ή ελλιπούς στελέχωσης -Ανυπαρξία/Ανακολουθία Γνωστικών Αντικειμένων Τμημάτων με Περιφερειακά Συγκριτικά Πλεονεκτήματα & Εθνικούς Στόχους -Ανορθολογική Ανάπτυξη Κτιριολογικών & Υλικοτεχνικών Υποδομών -Κατακερματισμό Γνωστικών Αντικειμένων με ελλιπή Προγράμματα Σπουδών.)

 αντίθετα εμφανίζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν τεθεί ως στόχοι:

 Προωθεί την Τεχνολογική Εκπαίδευση, την Έρευνα & την Καινοτομία.

 Είναι συνδεδεμένο με την Αγορά Εργασίας & την Οικονομική Γεωγραφία της Χώρας .

 Συμβάλλει στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού στον ευρωπαϊκό χώρο.

Με τη συγχώνευση και απορρόφηση του τμήματος από το αντίστοιχο του ΤΕΙ Λαμίας:

 Εξαφανίζεται από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας ένα απόλυτα υγιές και βιώσιμο τμήμα.

 Απαξιώνονται ή/και αχρηστεύονται οι υπάρχουσες εργαστηριακές υποδομές

 Ακυρώνεται η προσπάθεια χρόνων σπουδών, καθώς πολλοί σπουδαστές του Τμήματος (κυρίως εκείνοι που για οικονομικούς λόγους πηγαινοέρχονται καθημερινά από την Αθήνα) δε θα μπορέσουν να ακολουθήσουν την ενδεχόμενη μετεγκατάστασή του στη Λαμία και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Συμπερασματικά, με την συγκεκριμένη πρόταση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», ούτε υψηλού επιπέδου Εκπαίδευση παρέχεται, ούτε θύλακες αριστείας δημιουργούνται, ούτε η εθνική/περιφερειακή ανάπτυξη προωθείται, ούτε εξοικονόμηση πόρων ή ορθή χρήση των υφιστάμενων υποδομών γίνεται.

Ενδεχομένως, το Υπουργείο να θεωρεί ότι εξυπηρετούνται στόχοι σημαντικοί, άλλοι από τους διακηρυγμένους. Έχει σημασία όμως οι στόχοι αυτοί να μας γνωστοποιηθούν, ώστε να εξηγηθεί στους σπουδαστές και το προσωπικό του Τμήματος (μέλη ΕΠ, ΕΤΠ και ΔΠ), γιατί δρομολογείται η διάλυση ενός Τμήματος, το γνωστικό αντικείμενο και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε μια Ελλάδα που θέτει την αειφόρο ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση σαν το κύριο ζητούμενο, μια Ευρώπη που δίνει έμφαση στην ενέργεια (Στόχος 20-20-20), και που σύμφωνα με μελέτες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, το προφίλ των αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ταυτίζεται με των εργαζόμενων που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Εισηγούμαστε τη διατήρηση της έδρας του τμήματος Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Χαλκίδας στη Χαλκίδα σαν ένα από τα κορυφαία τμήματα Ηλεκτρολογίας στην Ελλάδα, που προωθεί την Τεχνολογική Εκπαίδευση, την Έρευνα και την Καινοτομία, είναι συνδεδεμένο με την Αγορά Εργασίας & την Οικονομική Γεωγραφία της Χώρας και συμβάλλει στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού στον Ελληνικό & ευρωπαϊκό χώρο
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ