2013-02-09 12:06:57
Φωτογραφία για Ικανοποίηση Έρογλου για τα συμπεράσματα της 12ης συνόδου αρχηγών του ΟΙΔ
Ικανοποίηση για την αναφορά στα συμπεράσματα της 12ης συνόδου των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) σε μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό που θα βασίζεται στην ίση κυριότητα των δύο «λαών» στην Κύπρο, εξέφρασε ο Ντερβίς Ερογλου επιστρέφοντας χθες βράδυ στα κατεχόμενα από το Κάιρο όπου συμμετείχε στη σύνοδο.

Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου με την επιστροφή του, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως στα συμπεράσματα δηλώθηκε η στήριξη του Οργανισμού «σε μια μόνιμη, περιεκτική και δίκαιη λύση που θα βασίζεται στην ίση κυριότητα και την συνιστώσα δύναμη που προέρχεται από τους δύο λαούς στην Κύπρο». Στην παράγραφο για την Κύπρο, συνέχισε, με εκτίμηση αντικρίσθηκαν οι εποικοδομητικές προσπάθειες της τ/κ πλευράς για μια συμφωνία που να μπορεί να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, ενώ έγινε επίσης έκκληση στα κράτη μέλη του ΟΙΔ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον «τ/κ κράτος», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος στον Οργανισμό.


Στα συμπεράσματα εκφράσθηκε επίσης, συνέχισε, η λύπη γιατί οι συνομιλίες που συνεχίζονται από το 2008 υπό τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. «Αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα είναι αυτές οι αποφάσεις να εφαρμοστούν με έναν πιο έμπρακτο τρόπο».

Ο Ντερβίς Ερογλου μίλησε και για άδικα «εμπάργκο» έναντι των Τ/κ. «Στο σημείο που έχουμε φτάσει, οι χωρίς αποτέλεσμα συνομιλίες 45 ετών δεν μπορούν να συνεχιστούν με ανοικτό τέλος, δεν πρέπει. Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτό θα σημαίνει πως είναι η συνέχεια του στάτους κβο». Εξήγησε, είπε, στους συνομιλητές του στο Κάιρο πως είτε υπάρξει λύση, είτε όχι, αναμένει ότι θα υπάρξει συνεργασία με το ψευδοκράτος στους τομείς του εμπορίου, της κοινωνίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού. «Μπορώ να πω ότι πήραμε θετικά μηνύματα σε αυτό το θέμα».

Ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στο Κάιρο με ηγέτες ή αξιωματούχους κρατών, πολύ παραγωγικές, σημειώνοντας τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον ΓΓ του ΟΙΔ, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Στη Σύνοδο, είπε, συζήτησαν και θέματα που αφορούν την Αίγυπτο, την Συρία, την Παλαιστίνη, την Σομαλία και το Μαλί.

Στους συνομιλητές του, είπε, συνεχώς υπογράμμιζε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΙΔ και στο πλαίσιο αυτό τους ενημέρωσε για τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στον ΓΓ του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι έδωσε επίσης συνεντεύξεις σε αιγυπτιακά ΜΜΕ όπως την εφημερίδα Al Ahram, ενώ παρακάθισε σε γεύμα που έδωσε ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Κάιρο με αρμόδιους από την πολιτική, την διπλωματία, τα ΜΜΕ και δεξαμενές σκέψης, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για να πει τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα στο Κυπριακό και πώς να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να ανταλλάξει γι’ αυτό απόψεις μαζί τους.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ