2013-02-08 20:11:03
Φωτογραφία για Τα ναρκωτικά των φτωχών θερίζουν στις πιάτσες των τοξικομανών
Την ώρα που τα ναρκωτικά σαρώνουν και πάλι τη νεολαία της Κρήτης και η ηρωίνη κάνει ένα δυναμικό comeback στις πιάτσες του θανάτου αφού πρόκειται για μία φθηνότερη -σε σχέση με την κοκαΐνη- ουσία, νέα φτηνά και επικίνδυνα παρασκευάσματα εμφανίζονται... συνεχώς ως δέλεαρ στους τοξικομανείς που αναζητούν τρόπους άθλιας απόδρασης, η Αστυνομία προσπαθεί να κινηθεί προληπτικά. 

 Σε μία προσπάθεια να λειτουργήσει προληπτικά, πριν μπει στη διαδικασία της καταστολής στο δύσκολο χώρο των ναρκωτικών η Ελληνική Αστυνομία στα Χανιά παίρνει τώρα την πρωτοβουλία να μιλήσει σε γονείς και εφήβους. Να τους δείξει πως θα αντιλαμβάνονται το πρόβλημα αλλά και πως θα το αντιμετωπίζουν πριν να είναι αργά για όλους. Έμπειροι αξιωματικοί με χρόνια υπηρεσίας στα ναρκωτικά θα μιλήσουν σε γονείς που ανησυχούν αλλά και σε ανήσυχους έφηβους για τη μεθοδολογία στην αναγνώριση του προβλήματος αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης που υπάρχουν και που δεν είναι πάντα ποινικής φύσεως αλλά πρώτα και κύρια ιατρικής.


Ο Αστυνομικός Διευθυντής του νομού Μανόλης Πετράκης επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε από το κενό που υπήρχε στον τομέα της πρόληψης, ένα κενό που δύσκολα καλύπτεται. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει τη δική της προσπάθεια και καλεί όλους τους γονείς και τους εφήβους. Δε χρειάζεται καν να κάνουν ερωτήσεις. Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να τους πούμε, ποια είναι εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονιός, ποια είναι εκείνα τα σημάδια που θα πρέπει να τον υποψιάσουν. Η συμπεριφορά του, τα μάτια του, η επιθετικότητα ή η απομόνωση του, οι φίλοι του, όλα θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο παρατήρησης ενός γονιού που ανησυχεί για το παιδί του. Αλλά και οι έφηβοι που θα έρθουν μέχρι εκεί θα πρέπει να μάθουν τι είναι αυτό που θα πρέπει να αποφύγουν για να μην πέσουν στην παγίδα των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή του νομού η όλη διαδικασία θα είναι χαλαρή και θα δείξει το δρόμο σε παιδιά και γονείς που μπορεί να ανησυχούν για τέτοιου είδους θέματα ή μπορεί απλά να είναι προβληματισμένοι πολίτες. Θα πρέπει να ξέρει ο πολίτης ότι η ΕΛΑΣ δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος, είναι απλά ένα μέρος της λύσης. Εξάλλου αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ποινικά. Δε λύνεται με μία σύλληψη. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο η κάθε οικογένεια θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει την ιατρική φροντίδα του παιδιού της. Όμως όλα αυτά κάποιος πρέπει να τα πει στους γονείς. Πρέπει να τους εξηγήσει ότι δεν είναι όλα θέμα σύλληψης. Η ενημέρωση λοιπόν είναι κάτι βασικό σε όλη αυτή τη διαδικασία,τόνισε ο Διευθυντής.

Σαρώνει πάλι η ηρωίνη

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις πιάτσες των τοξικομανών σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και ειδικότερα στα Χανιά, ο Αστυνομικός Διευθυντής ξεκαθάρισε ότι το όλο σκηνικό δεν είναι καθόλου καλό. Μπορεί να μην υπάρχει καταγεγραμμένος αριθμός χρηστών ωστόσο από τις ποσότητες που κατάσχονται μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και άρα ο αριθμός των ατόμων που είναι εξαρτημένα ακόμα μεγαλύτερος. Αν δει κανείς τι ποσότητες κατάσχονται, μπορεί να φανταστεί τι ποσότητες δεν καταλήγουν ποτέ στα χέρια των αρχών.

Αυτό που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα – και εν μέσω οικονομικής κρίσης – είναι ότι στην Κρήτη καταφτάνουν όλα τα μοντέρνα ναρκωτικά που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, βλέπουμε παραισθησιογόνα μανιτάρια, χάπια αλλά και όλα εκείνα που πλέον χρησιμοποιούν οι νέοι για να φτιαχτούν ... ουσίες φτηνές και επικίνδυνες που μπορούν να βρουν εύκολα και να τους σκοτώσουν εξίσου εύκολα. Επιπλέον έχουμε καταγράψει μία επιστροφή σε ουσίες του παρελθόντος. Η ηρωίνη επανέρχεται, δυστυχώς, δυναμικά. Βλέπετε δεν υπάρχουν πια χρήματα για κοκαΐνη που κοστίζει. Η ηρωίνη είναι πάντα φθηνότερη και θανατηφόρα. Όλα αυτά είναι πολύ θλιβερά. Τα ξέρουμε και προσπαθούμε να τα προλάβουμε. Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Τα ναρκωτικά είναι υπόθεση όλων μας, κατέληξε ο αξιωματικός. 

Οι ημερίδες

Οι ημερίδες που γίνονται με πρωτοβουλία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, στο πλαίσιο δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών του Νομού Χανίων, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων, με βασική θεματική κατεύθυνση την Καταπολέμηση και Πρόληψη της εξάπλωσης των Ναρκωτικών, απευθύνονται κυρίως στις κοινωνικές ομάδες των νέων και των γονέων τους.

Οι δράσεις αφορούν κύκλο ενημερώσεων με θέμα: Ζητείται Ελπίς Έφηβοι Χρήστες Ουσιών Αναγνώριση Χειρισμός Προβλήματος θα πραγματεύονται το μείζον πρόβλημα της εξάπλωσης των ναρκωτικών στους έφηβους, με ομιλίες και ταυτόχρονη παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού με άξονα: μεθόδους πρόληψης, συμπτώματα χρήσης και τρόπους προστασίας & αντιμετώπισης τους.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, πραγματοποιείται την Κυριακή 10-02-2013 και ώρα 19:00 σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Κισάμου ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου και του Δήμου Κισάμου, ενώ θα ακολουθήσουν σχετικές εκδηλώσεις στις έδρες των υπόλοιπων Δήμων του Νομού Χανίων.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ