2013-02-08 17:13:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Παναπεργία προ των πυλών μετά το αδιέξοδο στην οικοδομική
Σε κήρυξη παναπεργίας φαίνεται να προσανατολίζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά την απόρριψη από την εργοδοτική πλευρά και της τέταρτης μεσολαβητικής πρότασης της υπουργού Εργασίας, Σωτηρούλας Χαραλάμπους για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία.

Με την απεργία διαρκείας των οικοδόμων να συνεχίζεται, τα μέλη των συντεχνιών αποφασίζουν σε συνελεύσεις το μεσημέρι κατά πόσο η απεργία θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, οι Γενικοί Γραμματείς της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως και και της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης διεμήνυσαν ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους για υπογραφή λογικής και δίκαιης για τους εργαζομένους συλλογικής σύμβασης.

Κατηγόρησαν επίσης την εργοδοσία για ετσιθελισμό και έλλειψη καλής θέλησης, για επίτευξη συμφωνίας.

Εκ μέρους των εργοδοτών, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος απέρριψε τις επικρίσεις των συντεχνιών, λέγοντας ότι με λίγη καλή θέληση, υπάρχουν περιθώρια για κατάληξη σε συμφωνία.


Είπε ότι η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών διαφωνεί με δύο σημεία της μεσολαβητικής πρότασης, με τη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης, από διετής να είναι μονοετής και με τη διαδικασία για την πιστοποίηση προσόντων των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία.

Την ετοιμότητά της να συνεχίσει την προσπάθεια που έχει αρχίσει με την μεσολαβητική πρότασή της για άρση της απεργίας στην οικοδομική βιομηχανία, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, η κ. Χαραλάμπους δεν έκρυψε ωστόσο την ενόχλησή της για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η εργοδοτική πλευρά, λέγοντας ότι ανέμενε να προσέλθει στο γραφείο της και να αιτιολογήσει γιατί δεν έκανε αποδεκτή την πρότασή της, ώστε να υπάρξει ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση και κατάληξη.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι στο κείμενο της πρότασής της δεν γίνεται λόγος για σύσταση επιτροπής που θα πιστοποιεί τα προσόντα των εργαζομένων.

Όπως είπε η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ζητά από επαγγελματικά κέντρα προσφορές για την παροχή πρότυπων επαγγελματικών βεβαιώσεων, δηλαδή πιστοποίηση των προσόντων όλων όσοι ασχολούνται στην οικοδομική βιομηχανία.

* Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των οικοδόμων συγκάλεσαν γενικές απεργιακές συνελεύσεις σε όλες τις επαρχίες, κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα δεδομένα, μετά την απόρριψη και της τέταρτης μεσολαβητικής προσπάθειας του Υπουργείου Εργασίας από την Ομοσπονδία Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου. Η Συνέλευση των Οικοδόμων ΣΕΚ – ΠΕΟ θα αρχίσει στη 1 το μεσημέρι στο οίκημα της ΣΕΚ.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ