2013-02-08 14:27:02
Φωτογραφία για Έτσι «αποκεφάλισαν» επίτιμο πρόξενο της Κύπρου στη Βόννη
Πολιτικές αλλά και προσωπικές σκοπιμότητες φαίνεται ότι εξυπηρετεί η απόφαση για παύση του Επίτιμου Πρόξενου της Κύπρου στη Βόννη της Γερμανίας, Ιωάννη Βασιλείου, με αφορμή την... «εμπλοκή του σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» κατά το Υπουργείο Εξωτερικών. Λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος διορίζεται μέλος του Εμπορικού Δικαστηρίου της Βόνης, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για την ορθότητα της απόφασης της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Η υπόθεση πάει πίσω στον Ιανουάριο του 2012. Η γερμανική εφορία στις 25 Ιανουαρίου του 2012 πραγματοποίησε έλεγχο στην επιχείρηση (χρυσοχοείο) την οποία διατηρεί ο Γιάννης Βασιλείου στη Βόννη.

Αν και τα βιβλία της επιχείρησης ήταν άψογα, παρατηρήθηκε ότι σε μία πώληση της τάξης των 28 000 ευρώ, η οποία περιελάμβανε 2 ράβδους χρυσού, δεν συμπεριλήφθηκε στην απόδειξη το όνομα του αγοραστή, όπως προνοεί η νομοθεσία. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, το λάθος έγινε από υπάλληλο του χρυσοχοείου.


Η γερμανική εφορία, προχώρησε με γραπτή σύσταση προς τον Γιάννη Βασιλείου, στην οποία ανέφερε ότι δεν πρέπει να παραλείπονται τα στοιχεία του αγοραστή σε περιπτώσεις που η αγορά υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ. Η επιστολή επισυνάπτεται πιο κάτω.

Στις 6.6.2012, ο Γιάννης Βασιλείου λαμβάνει δεύτερη επιστολή από άλλη υπηρεσία, η οποία τον κατηγορεί για παραβίαση του νόμου και για ξέπλυμα χρήματος, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν δέχθηκε με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο 1050 ευρώ.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε ένσταση εναντίον του προστίμου, ζητώντας δικαστική απόφαση, αλλά κατόπιν νομικής συμβουλής, τελικά απέσυρε την ένσταση αφού επρόκειτο για πρόστιμο και όχι για αδίκημα.

«Ως εκ τούτου, σε τηλεφωνική μας επαφή με την εισαγγελία ρωτώ εάν μπορούμε να ζητήσουμε επιστροφή του ποσού που πληρώθηκε ως πρόστιμο. Η εισαγγελία είπε ότι δυστυχώς, αφού βιαστήκαμε να το πληρώσουμε, η υπόθεση θεωρείται λήξασα ενώ ούτως ή άλλως δεν θα εκδικαζόταν», δήλωσε στο SigmaLive από την Γερμανία, ο Γιάννης Βασιλείου.

Παρόλα αυτά το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, προχώρησε στην παύση του Επίτιμου Πρόξενου, αναφέροντας ότι από το 2010 εμπλέκεται σε μία σειρά υποθέσεων με επιστέγασμα την προσαγωγή του ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου το 2011 για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες του SigmaLive, η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, δεν θέλησε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η κάθε απόφαση που λαμβάνεται είναι για να εξυπηρετούνται τα καλώς συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Τόνισε ότι τα κριτήρια σε ότι αφορά εκπροσώπους της Κύπρου στο εξωτερικό είναι πολύ αυστηρά και τηρούνται κατά γράμμα.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η κατάληξη της υπόθεσης, οφείλεται καθαρά σε πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες τόσο εντός του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και σε επίπεδο άλλων προξένων και πρέσβεων της Κύπρου στο εξωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Βασιλείου, ήταν απλώς ένα θύμα της κόντρας διάφορων κύκλων από αξιωματούχους του κράτους.

Το γεγονός ότι μετά από τα πιο πάνω γεγονότα, ο Ιωάννης Βασιλείου διορίστηκε ως μέλος του Εμπορικού Δικαστηρίου της Βόννης, έρχεται να ενισχύσει το σενάριο που θέλει τον ίδιο να πέφτει ουσιαστικά θύμα μιας προσπάθειας απομάκρυνσης του. Άλλωστε ποια χώρα θα διόριζε δικαστή, ένα άνθρωπο ο οποίος «εμπλέκεται» σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την όλη υπόθεση, η Κυπριακή Δημοκρατία βγαίνει τραυματισμένη, αφού έχασε ένα πιστό υπηρέτη της Κύπρου, ο οποίος προσέφερε πολλά.

Καταλήγοντας ο ίδιος δήλωσε στην ιστοσελίδα μας τα ακόλουθα: Πρόκειται για μια στημένη υπόθεση με πολιτική μυρωδιά. Όλα ήταν τελειωμένα και κανείς δεν ήθελε να με ακούσει. Με έχει στεναχωρήσει πολύ η υπόθεση αλλά αγαπώ την Κύπρο σαν την πατρίδα μου», είπε ο εξ Ελλάδος Ιωάννης Βασιλείου.

sigmalive.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ