2013-02-08 05:58:03
Φωτογραφία για Ξεκινά η ταυτοποίηση λειψάνων για άλλους δύο βασιλείς
Μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η ταυτοποίηση του βασιλιά Ριχάρδου Γ' με τον σκελετό του, ο οποίος βρέθηκε κάτω από ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στο Λέστερ οι Βρετανοί αρχαιολόγοι στρέφουν τώρα την προσοχή τους σε έναν ακόμη προγενέστερο βασιλιά - τον Αλφρέδο τον Μεγάλο, ο οποίος βασίλευσε από το 871 ως το 899.

Στόχος ομάδας ερευνητών είναι να διαπιστώσουν αν στα οστά (πέντε κρανία και μερικά ακόμη οστά) που αγόρασε ένας εφημέριος του 19ου αιώνα για το μεγάλο για την εποχή ποσό των δέκα σελινιών βρίσκονται κι εκείνα του αγγλοσάξονα βασιλιά όπως υποπτεύονται.

Τα οστά πρώτα θα συναρμολογηθούν και έπειτα θα υποβληθούν στη διαδικασία της ραδιοχρονολόγησης. Πέραν τούτου όμως πρέπει να εξακριβωθεί η αλληλουχία των ταφών των επίμαχων οστών καθώς δεν είναι γνωστό αν τα οστά που προήλθαν από το αβαείο Χάιντ το οποίο 'έκλεισε τον 16ο αιώνα είχαν διαταραχθεί.

Στο παρελθόν, Γερμανοί επιστήμονες προσπαθησαν να πραγματοποιήσουν έρευνες στον σκελετό της εγγονής του Αλφρέδου στο Μαγδεμβούργο και να εξάγουν DNA, αλλά απέτυχαν. Αν τα οστά χρονολογηθούν περίπου στον 10ο αιώνα τότε αυτό θα αποδείξει ότι είναι πράγματι του Αλφρέδου και της οικογένειάς του διότι το αβαείο Χάιντ χτίστηκε τον 12ο αιώνα και μόνον μοναχοί θάβονταν έκτοτε εκεί.


Και σαν να μην έφταναν αυτές οι έρευνες για χαμένους μονάρχες, βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να βρουν και τον Ερρίκο Α΄. πάνε σχεδόν 900 χρόνια από τότε που η σορός του βασιλιά Ερρίκου Α' θάφτηκε στο αβαείο Ρίντινγκ. Όμως στην ταραχώδη περίοδο μετά την ταφή του, ο τάφος του καταστράφηκε και δεν έμειναν ίχνη των οστών του. Έτσι, όπως συνέβη και με τον Ριχάρδο Γ', είναι πιθανό τα απομεινάρια του βασιλιά να βρεθούν εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το αβαείο Ρίντινγκ.

Ο Ερρίκος, ο οποίος γεννήθηκε το 1068, 'ήταν ο τέταρτος γιος του Γουλιέλμου του Κατακτητή και διαδέχθηκε τον αδερφό του Γουλιέλμο Β' στον αγγλικό θρόνο. Συγκέντρωσε όλο τη διοίκηση της Αγγλίας και της Νορμαδίας στην βασιλική αυλή, ενώ λέγεται ότι ήταν ο πρώτος Νορμανδός μονάρχης που μιλούσε αγγλικά με ευφράδεια. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα ανέκδοτα της ημέρας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα ανέκδοτα της ημέρας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ