2013-02-07 16:40:04
Φωτογραφία για FT: Μοναδικός, εκτενής και αμφιλεγόμενος ο ρόλος της Κύπρου
Για «μοναδικό, εκτενή και αμφιλεγόμενο» ρόλο της Κύπρου στη ρωσική οικονομία κάνει λόγο ρεπορτάζ των Financial Times από τη Μόσχα Η βρετανική εφημερίδα προβαίνει στο συγκεκριμένο σχόλιο, αφού αναφέρεται πρώτα σε ένα νέο σύστημα πληρωμής για στάθμευση αυτοκινήτων στη ρωσική πρωτεύουσα, το οποίο φέρεται να διαχειρίζεται νεοσύστατη επιχείρηση που έχει ιδρυθεί από δύο εταιρείες «με ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς», και οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ως έδρα την Κύπρο.

Συντάκτης ρωσικού ιστολογίου που ερεύνησε την υπόθεση δηλώνει στην εφημερίδα ότι η νέα εταιρεία έχει σχέση με τον υπεύθυνο των τοπικών αρχών της Μόσχας για τις μεταφορές.

Στην προσπάθειά τους να ερευνήσουν ακόμα πιο βαθιά την υπόθεση, οι δημοσιογράφοι έπεσαν σε αδιέξοδο, κάτι που γίνεται «όποτε εμπλέκεται η Κύπρος», σύμφωνα με το Ρώσο μπλόγκερ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στους «φόβους» που διατυπώνονται κυρίως από τη Γερμανία ότι στην Κύπρο πραγματοποιείται ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος, συνδέοντας τους φόβους αυτούς με το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η παροχή οικονομικής στήριξης προς τη Λευκωσία από τους εταίρους.


Όσο για τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, αναφέρεται ότι οι εκτιμήσεις για το ύψος τους κυμαίνονται από 8 έως 35 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, που επικαλούταν στοιχεία των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει ότι κατά το 2011 η Κύπρος ήταν το νούμερο ένα προορισμός για ρωσικό χρήμα και το νούμερο ένα ως προς τις απευθείας επενδύσεις στη Ρωσία από το εξωτερικό με 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Ο Στίβεν Ντασέφσκι, από επενδυτική εταιρεία της Μόσχας σχολιάζει ότι από οικονομική οπτική η Ρωσία και η Κύπρος είναι τόσο αλληλένδετες, ώστε η Κύπρος θα μπορούσε σχεδόν να είναι μία ακόμα περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, από τη ρωσική αντιπολίτευση συμφωνεί και προσθέτει αστειευόμενος ότι «αν ποτέ η Κύπρος αποφασίσει να κρατικοποιήσει τις τράπεζές της, τότε θα κατέχει όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Στη συνέχεια τονίζεται ότι το περισσότερο από το ρευστό που περνά από την Κύπρο δε συνιστά «μαύρο χρήμα».

Η εφημερίδα γράφει ότι οι λογιστικοί και νομικοί οίκοι της Ρωσίας συνιστούν την Κύπρο για φορολογικές δραστηριότητες λόγω του χαμηλού επιχειρηματικού φόρου του 10% και του νομικού συστήματος που βασίζεται στο αγγλικό δίκαιο, το οποίο προτιμούν οι Ρώσοι επιχειρηματίες από το εθνικό τους δίκαιο.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι κάποιες περιπτώσεις έχουν εγείρει ερωτηματικά για το είδος του ρωσικού χρήματος που προσελκύει η Κύπρος και για το πόσο καλά εφαρμόζεται η νομοθεσία κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Κύπριος οικονομολόγος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δηλώνει στους Financial Times ότι ενώ η Κύπρος έχει επιβάλλει νέους εκτενείς σχετικούς νόμους μετά την ένταξη στην ΕΕ, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τέλεια. «Θα έλεγα ψέματα αν υποστήριζα ότι η Κύπρος συμμορφώνεται 100% με όλα. Έχει ακόμα δρόμο», αναφέρει.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πιο μίνι φόρεμα δε γίνεται…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πιο μίνι φόρεμα δε γίνεται…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ