2013-02-07 00:22:04
Φωτογραφία για ΑΕΚ - ΠΑΟΚ και ο φετινός τελικός κυπέλλου
Από το Γραφείο Τύπου

Ο ΠΑΟΚ σφράγισε πριν από λίγα λεπτά το δεύτερο εισιτήριο του τελικού του... κυπέλλου Ελλάδας (2 ή 3 Μαρτίου), επικρατώντας εκτός έδρας της ΧΑΝΘ με 23-21 μπροστά σε ένα κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο από φιλάθλους και των δύο ομάδων. Έτσι ο «δικέφαλος» του Βορρά θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του κόντρα στην ΑΕΚ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά την περσινή τους «μονομαχία» πέρσι στο κλειστό Δ. Τόφαλος της Πάτρας.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από την αρχή μέχρι το τέλος και δεν θύμιζε σε τίποτα τον αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων πριν δύο εβδομάδες στο ίδιο γήπεδο, όπου ο «δικέφαλος» πήρε άνετη νίκη.

Η ΧΑΝΘ έχοντας την δίψα της διάκρισης και το κίνητρο να πετύχει με την πρόκριση της στον τελικό την μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της έπαιξε όλα της χαρτιά και αγωνίστηκε με πάθος μέχρι το φινάλε.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη είχε την εμπειρία και στα κρίσιμα σημεία είχε τις λύσεις που του έδωσαν την νίκη- πρόκριση.


Στο αγωνιστικό μέρος ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε καλύτερα και έλεγχε το ματς, προηγήθηκε μάλιστα με 7-11 στο 25’ με τέρμα του Κοκκώνη. Η ΧΑΝΘ αντέδρασε και με 4-1 επιμέρους σκορ, μείωσε σε 11-12 με τον Ανανιάδη, λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, το οποίο ολοκληρώθηκε 11-13 με γκολ του Τσάτσου.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να «καθαρίσει» το ματς με επιμέρους σκορ 5-2, φτάνοντας για πρώτη φορά στο +5 (13-18) στο 43’. Ωστόσο η ΧΑΝΘ δεν κατέθεσε τα «όπλα» και πολύ γρήγορα… ψαλίδισε την διαφορά στο γκολ (17-18) μέσα σε τρία λεπτά. Ο ΠΑΟΚ πήρε ξανά κεφάλι τριών τερμάτων (17-20) στο 49΄ με γκολ των Τσακίρη, Κοκκώνη, αλλά η γηπεδούχος ομάδα μείωσε εκνέου σε 20-21 με τους Σαρηγιαννίδη, Βακάλη, βάζοντας «φωτιά» στο ματς, πέντε λεπτά πριν το φινάλε. Σε αυτό το σημείο οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν το καθαρό μυαλό και με γκολ των Πετρίδη (56:00) και Κοκκώνη (57:00) πήραν προβάδισμα νίκης με 20-23 με τη ΧΑΝΘ να μειώνει απλώς στο τελικό σκορ με τον Λάππα (21-23).

ΧΑΝΘ- ΠΑΟΚ 21-23

Τα δεκάλεπτα: 4-5, 7-8, 11-13 (ημ.), 13-16, 18-20, 21-23

ΧΑΝΘ (Στέλιος Σείρεκίδης): Μπουκοβίνας, Κουρουμλίδης 1, Σειρεκίδης 1, Λοίζος, Τσαβδάρης , Σπυρόπουλος 3, Λάππας 1, Αργυρίου 1, Κόντης 1, Παντελίδης 1, Κεσίδης 3, Τάτσης , Ανανιάδης 4, Σαρηγιαννίδης 1, Κοκτσίδης, Βακάλης 4.

ΠΑΟΚ (Στέλιος Υετίων): Ζάγκας, Παλάσκας , Γουργούμης, Πίτσιος, Κοκκώνης 6, Αποστολίδης Π., Ιλερής, Ορφανουδάκης, Πετρίδης 2, Τσακίρης 4, Περβανάς, Τσάτσος 6, Καράγγελος 1, Τσίλης, Σεβαστίδης 4, Κεσίδης. Διαιτητές: Μπέτμαν, Τζαφερόπουλος, Δίλεπτα: 7-5, Πέναλτι: 2/1-5/4

Δηλώσεις

Στέλιος Υετίων (τεχνικός ΠΑΟΚ): «Ήταν μια καθαρή νίκη κόντρα σε έναν άξιο αντίπαλο. Η ΧΑΝΘ ήταν πολύ συγκεντρωμένη και είχε ισχυρό κίνητρο. Η βαθμολογική της θέση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική της δυναμική. Στο τέλος δείξαμε χαρακτήρα και δικαιούμασταν την πρόκριση. Πετύχαμε το στόχο μας. Θύμιζε Τούμπα το κλειστό γυμναστήριο και ο κόσμος μας έδωσε ώθηση στα δύσκολα σημεία. Έχουμε δρόμο ακόμα για τον τελικό. Οποιαδήποτε ομάδα και αν προέκυπτε από το άλλο ζευγάρι θα ήταν ένας μεγάλος τελικός. Θα σκεφτούμε αυτό το ματς μία εβδομάδα πριν».

Στέλιος Σειρεκίδης (προπονητής ΧΑΝΘ): «Σήμερα η ομάδα μου έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι. Παίξαμε στα ίσια έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο αλλά στερηθήκαμε κάποια γκολ σημαντικά από κάποιες τελικές προσπάθειες που θα μπορούσαν να δώσουν άλλη εξέλιξη στο παιχνίδι. Το μυαλό μας είναι πλέον στο πρωτάθλημα και κρατάμε τα σπουδαία στοιχεία που δείξαμε σήμερα».

ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Η ΑΕΚ 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τέταρτη στην ιστορία της η ΑΕΚ προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η «ένωση» επικράτησε 19-18 του Διομήδη Άργους στο κατάμεστο κλειστό του Πανελληνίου και πήρε το 1ο εισιτήριο του 31ου τελικού και περιμένει να μάθει το βράδυ τον αντίπαλο της από τον 2ο ημιτελικό της ΧΑΝΘ με τον ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Γιάννη Αρβανίτη κατόρθωσε να νικήσει για πρώτη φορά φέτος τους «Λύκους» μετά από τρεις ήττες σε Ευρώπη και πρωτάθλημα, ενώ διατήρησε την υπέρ της παράδοση σε ματς κυπέλλου (4/4 κόντρα στους Αργίτες), αλλά και στην έδρα της σημειώνοντας την 10η νίκη της σε 12 ματς επί του αντιπάλου της. Ο Διομήδης από την άλλη πλευρά, απέδειξε πως είναι ένας θεσμός που δεν του πάει, αφού απέτυχε για 5η φορά (στα 7 τελευταία χρόνια) να βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου, χάνοντας την πρόκριση στην ημιτελική φάση. Ωστόσο έδειξε πόσο συμπαγής ομάδα είναι, αφού παρά τις σοβαρές βασικές απουσίες των Μαστορογιάννη, Δεληγιάννη ήταν ανταγωνιστικός και σκληροτράχηλος μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η ΑΕΚ έλεγχε το ματς και πραγματοποίησε την καλύτερη της φετινή εμφάνιση.

Αγωνιστικά το παιχνίδι ήταν πολύ νευρικό και οι δύο ομάδες φύλαξαν περισσότερο τα «νώτα» τους, παρά πρόσεξαν τις επιθετικές τους γραμμές. Κορυφαίος της ΑΕΚ με διαφορά ήταν ο τερματοφύλακας Δημήτρης Καφφάτος που πραγματοποίησε 15 επεμβάσεις, έχοντας ποσοστό 46% (!), ενώ εξαιρετικό ματς έκανε και ο Αλέξης Αλβανός, πετυχαίνοντας 5 τέρματα και προσφέροντας πολλές ασίστ στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας ξεκίνησαν καλύτερα το ματς και με τον Καραιβάνοφ (έσφιξε τα δόντια και έπαιξε ξεπερνώντας την θλάση) να βρίσκει δίχτυα προηγήθηκαν με τρία γκολ (3-6, 4-7, 5-8 στο 15’). Ο Μαραγκός με γκολ από θέση πίβοτ έκανε το 7-9 στο 20’ και κάπου εκεί ξεκίνησε η αντεπίθεση της ΑΕΚ. Αρχικά με σερί 4-0 προηγήθηκε 11-9 (27’), ενώ με επιμέρους σκορ 8-2 έφτασε στο 15-11 στο 35’!

Η γηπεδούχος ομάδα έλεγχε το παιχνίδι με τους Αλβανό και Μπαλωμένο να σκοράρουν από την περιφέρεια και διατήρησε την διαφορά των τεσσάρων γκολ μέχρι το 43’ (18-14). Σε εκείνο το σημείο ο τραυματισμός του Αλέξη Αλβανού άλλαξε τους συσχετισμούς με την ΑΕΚ να χάνει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στην επίθεση και τον Διομήδη να έχει την δική του ευκαιρία να γυρίσει το ματς. Η «ένωση» μπορεί να σημείωσε μόλις ένα τέρμα στα υπόλοιπα 17 λεπτά του αγώνα, αλλά η άμυνα της στάθηκε εξαιρετικά, δεχόμενη μόλις τέσσερα και ουσιαστικά της έδωσε την νίκη. Ο Διομήδης από την άλλη πλευρά είχε αποτελεσματικότητα στην άμυνα, αλλά προδόθηκε από την επίθεση του και το γεγονός ότι δεν είχε ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

ΑΕΚ- ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΑΡΓΟΥΣ 19-18

Τα δεκάλεπτα: 3-5, 8-9, 12-10 (ημχ.), 16-13, 18-17, 19-18

ΑΕΚ (Γιάννης Αρβανίτης): Καφφάτος, Μπακαούκας 2, Γεωργιάδης 5, Γιαννόπουλος, Μπαλωμένος 4, Τσακνής, Συγγάρη, Ασαρίδης, Οικονόμου, Αλβανός 5, Ναουμίδης, Τσαούσης, Παπαδιονυσίου 3, Κουρέτας, Παπαδόπουλος, Χερουβείμ.

ΔΙΟΜΗΔΗΣ (Δημήτρης Δημητρούλιας): Τσούλος, Ζαραβίνας 1, Χαντέλης, Μεγαλοοικονόμου 4, Καρκαλάτος, Κρεμαστιώτης, Μούγιτς, Χειβιδόπουλος, Νούγκοβιτς, Μαραγκός 3, Ευαγγελόπουλος, Σαμαράς 2, Βαρδάκης, Ελευθερίου, Καραιβάνοφ 5, Τάσκοβιτς 3.

Διαιτητές: Πατιός- Τσιάνας, δίλεπτα: 4-3, πέναλτι: 0/0-1/1

*Μετά το τέλος του αγώνα οι οπαδοί των γηπεδούχων αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε οπαδούς των φιλοξενουμένων, μετά από λεκτική αντιπαράθεση. Απομακρύνθηκαν από την αστυνομία. Ακολουθεί έκθεση.

Δηλώσεις

Γιάννης Αρβανίτης (τεχνικός ΑΕΚ): «Πήραμε μία δίκαιη πρόκριση. Ήταν φανερό πως μας επηρέασε ο τραυματισμός του Αλέξη και ενδόμυχα εκείνη την στιγμή η ομάδα προσπάθησε να προστατέψει το σκορ, παίζοντας άμυνα, αφού στο μυαλό της ήρθαν τα τρία αρνητικά αποτελέσματα με τον Διομήδη στα προηγούμενα ματς. Η αμυντική μας παρουσία μαζί με την εξαιρετική απόδοση του Καφφάτου ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και βασιζόμενοι σε αυτή πήραμε αυτή τη νίκη. Ο τραυματισμός (πιθανόν θλάση στον δικέφαλο) του Αλέξη είναι πρόβλημα, αλλά αυτά έχει ο αθλητισμός».

Δημήτρης Δημητρούλιας (Διομήδης Άργους): «Ήταν ματς με χαμηλό σκορ και προβληματικές επιθέσεις. Είχαμε εμμονές στην επίθεση και αδυναμίες και αυτό το πληρώσαμε. Καμία ομάδα δεν μπόρεσε να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Μετά τον τραυματισμό του Αλβανού, που όσο έπαιξε μας δημιούργησε πολλά προβλήματα, δείχνοντας την κλάση του, προσπαθήσαμε να το εκμεταλλευτούμε, αλλά δεν κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε το ψυχολογικό αβαντάζ που είχε η ΑΕΚ».

Αλέξης Αλβανός (δεξιός ίντερ ΑΕΚ): «Νομίζω κάναμε το καλύτερο μας παιχνίδι φέτος. Ήταν ένα δυνατό ματς, το οποίο ελέγχαμε. Δυστυχώς ήρθε η άτυχη στιγμή του τραυματισμού μου, αλλά η ομάδα άντεξε και πήρε αυτό που ήθελε. Είναι πολύ σημαντικό που πάμε στον τελικό για την ομάδα, τον κόσμο και την ιστορία της ΑΕΚ».

Σπύρος Μπαλωμένος (αριστερός ίντερ ΑΕΚ): «Υπήρχε μεγάλη πίεση από όλους, την ομάδα, τον κόσμο. Έπρεπε να ξεπεράσουμε οπότε πρώτα ψυχολογικά αυτή την πίεση και μετά να παίξουμε και χάντμπολ. Τα καταφέραμε και τα δύο και πήραμε μία πολύ μεγάλη πρόκριση. Το κύπελλο, όπως και το πρωτάθλημα είναι βασικοί στόχοι της ομάδας και είμαστε χαρούμενοι που θα διεκδικήσουμε το τρόπαιο».
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ