2013-02-06 13:52:24
Φωτογραφία για ΑΙΤΙΑ ''ΠΟΛΕΜΟΥ'' ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ''ΑΘΗΝΑ'' (VIDEO)
Ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ επί του σχεδίου ''Αθηνα΄''

Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το ΥΜΑΘ

Για πολλαπλή παραβίαση των γενικών αρχών και κριτηρίων που διακυρήσσονται στο σχέδιο «Αθηνά» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων ο ΚΤΕ Παιδείας του Κινήματος καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιλογές οι οποίες παραπέμπουν σε κριτήρια πολιτικών συσχετισμών και όχι ορθολογικής αναδιάρθωσης του ακαδημαϊκού χάρτη.

Η απόπειρα αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να βασιστεί σε ορθολογικά, επιστημονικά κριτήρια, που τεκμηριώνουν επαρκώς τις προωθούμενες συγχωνεύσεις και άλλες μεταβολές.

«Οι γενικές αρχές και τα κριτήρια που διακηρύσσονται και προτάσσονται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ κινούνται γενικά σε σωστή κατεύθυνση και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό προϊόν συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι κρίμα», όμως, υπογραμμίζεται,  «που δεν τηρούνται».


Όπως υποστηρίζουν, από την παρουσίαση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον ακαδημαϊκό χάρτη καταδεικνύεται «όχι ότι υπάρχουν κάποιες "αιτιολογημένες εξαιρέσεις"», αλλά ότι τα εν λόγω κριτήρια και οι γενικές αρχές έχουν πολλαπλά παραβιαστεί και σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πόλη, το ίδρυμα και τα γνωστικά αντικείμενα.

Για τον λόγο αυτόν ζητούν από την ηγεσία του  υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει την ειδική επιστημονική τεκμηρίωση για το σχέδιο «Αθηνά» και να αιτιολογηθούν πλήρως οι «ειδικές μεταχειρίσεις» και συγκεκριμένα, π.χ., να εξηγηθεί:

α) γιατί συγχωνεύονται τμήματα με σαφώς διακριτά επιστημονικά αντικείμενα, ακόμη και διαφορετική διάρκεια φοίτησης.

β) γιατί διατηρούνται μονοτμηματικά παραρτήματα σε ορισμένες πόλεις και σε άλλες συγχωνεύονται,

γ) γιατί διατηρούνται ή δημιουργούνται τμήματα με ελλιπή ή καθόλου στελέχωση, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι.

Οι επιλογές αυτές, επισημαίνουν  οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπουν σε κριτήρια πολιτικών συσχετισμών και όχι ορθολογικής αναδιάρθρωσης, ενώ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε, έχει αλλάξει τέσσερις φορές σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Επιπλέον, ζητούν να εξηγηθεί ποιες είναι οι άμεσες ακαδημαϊκές θεσμικές και διοικητικές ωφέλειες από την δημιουργία ομόσπονδου πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στον αντίποδα της επιλογής των απευθείας συγχωνεύσεων.

Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει επίσης το ζήτημα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο καθεστώς, καθώς όπως εκτιμά, είναι ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένο μεταβατικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε μεταβολή, αλλά θα έχει και μετρήσιμο δημοσιονομικό όφελος.

Τέλος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΤΕ Παιδείας, το σχέδιο οφείλει να διασφαλίζει τους φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση τμημάτων ως προς την ακαδημαϊκή λειτουργία, τους τίτλους σπουδών και τη φοιτητική μέριμνα.

Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το ΥΜΑΘ

Χιλιάδες φοιτητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς, το τεχνικό προσωπικό του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αλλά και τους γονείς τους, διαμαρτύρονται αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Αγρίνιο-Διαμαρτυρία για το σχέδιο "Αθηνά"

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προωθούμενη κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

 Το ψήφισμα διαμαρτυρίας:

"Οι επιχειρούμενες αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κινούνται στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης και εν τέλει της κατάργησης των περιφερειακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και της ικανοποίησης επιδιώξεων και συμφερόντων που πόρρω απέχουν από την αναζήτηση και προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.Με το προωθούμενο σχέδιο ενισχύεται η συγκεντρωτική αντίληψη που οδήγησε τον μισό και πλέον πληθυσμό στα δύο βασικά αστικά κέντρα της χώρας,με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Η πρόταση του Υπουργείου για υπαγωγή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανασύρει δυσάρεστες μνήμες και δημιουργεί ανησυχίες για την επανάληψη του φαινομένου της υφαρπαγής της Οικονομικής Σχολής Αγρινίου.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, στον λίγο χρόνο της αυτόνομης λειτουργίας του, με το εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο και τη συνολική δραστηριότητά του, καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου μας.

Η πορεία αυτή, δεν θα επιτρέψουμε να ανακοπεί.

Η αποστέρηση της ισχυρής παρουσίας ενός αξιόπιστου πανεπιστημιακού ιδρύματος, από μια περιοχή που το ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα της χώρας, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της.

Η ένατη σε νόμιμο πληθυσμό πόλη της χώρας, δεν μπορεί να στερηθεί το Πανεπιστήμιό της, τη στιγμή που άλλες μικρότερες πόλεις δεν θίγονται από τι επιχειρούμενες αλλαγές.

Καλούμε την Κυβέρνηση, να επανεξετάσει τη θέση της και να προωθήσει άμεσα κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια και πράξη, ώστε να ενισχυθεί η αυτόνομη πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει η Διοικούσα Επιτροπή και τις προτάσεις που υπέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο με την από  10-12-2012 απόφασή του.

Καλούμε τους εκπροσώπους του λαού μας στο Κοινοβούλιο να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την πρόταση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.

Ζητούμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για να μεταφέρουμε την αγανάκτηση και την αντίθεση του λαού της περιοχής για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Πανεπιστημίου.

Καλούμε τους φορείς και το λαό του Αγρινίου σε εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουμε με τον πλέον πρόσφορο τρόπο αν η Κυβέρνηση εμείνει στην πρότασή της".

«Δεν Πάμε Πουθενά»

Με το σχέδιο ''ΑΘΗΝΑ'' καταργούνται οι Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας στο Αργοστόλι συγχωνεύεται με άλλο άσχετο που έχει τίτλο: «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» και έδρα το Μεσολόγγι.

Η συγχώνευση αυτή είναι παράλογη αφού το syllabus μαθημάτων των υπό συγχώνευση τμημάτων ΔΕΝ περιλαμβάνει τα γνωστικά αντικείμενα του δικού μας τμήματος όπως πολιτική επικοινωνία, κοινωνιολογία, δημοσιότητα ΜΜΕ, Δημόσιες Σχέσεις και Ολοκληρωμένες Δημόσιες Σχέσεις, Κοινωνία και ΜΜΕ και άλλα.

Αποδοχή του σχεδίου συνεπάγεται *Κατάργηση του διδακτικού αντικειμένου των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.

*Υποβάθμιση του πτυχίου των ήδη αποφοιτησάντων, αφού δεν θα υπάρχει πλέον αμιγές Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.

*Ανασφάλεια και απογοήτευση για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποια μαθήματα θα τους αναγνωριστούν στο νέο πτυχίο.

*Παράλογη παύση ενός τμήματος με μεγάλη ζήτηση, άριστη υλικοτεχνική υποδομή και ιδιόκτητα κτίρια.

*Ολέθρια μετακίνηση 1.000 φοιτητών (μόνο από το Αργοστόλι) και άλλων 7.000 από άλλα μέρη της Ελλάδας στο Μεσολόγγι, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το Μεσολόγγι αδυνατεί να φιλοξενήσει τόσο κόσμο.

*Πλήρη καταστροφή της οικονομικής ζωής του Αργοστολίου.

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα…

Οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία, που να πάνε να σπουδάσουν; Σε ιδιωτικές σχολές ή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού;

Τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αναβάθμιση του τμήματος και την ορθή του λειτουργία του τμήματος, πάνε χαμένα;

Γιατί απαιτούν από εμάς να σπουδάσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε επιλέξει μέσω πανελληνίων εξετάσεων;

Με ποια λογική καταργούνται οι Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα;

Οι Καθηγητές και ο Σύλλογος Φοιτητών

Νίκος Νικολόπουλος: «Ο Πατρο-Κοσμάς Αιτωλός είχε πει ότι για κάθε σχολείο που ανοίγει, κλείνει μια φυλακή. Και το μνημόνιο δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε άποψη»

«Οι αλλαγές του σχεδίου ''Αθηνά'', δεν περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα κανενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Αποτελούν μνημονιακή επιταγή συρρίκνωσης της Παιδείας και κατά συνέπεια, αποτελούν ένα ακόμα συστατικό της λανθασμένης συνταγής, όπως ανοικτά πλέον παραδέχεται και το ΔΝΤ, και μόνο η κ. Μέρκελ και η συγκυβέρνηση του ''γιαβόλ'' δεν έχουν παραδεχτεί. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το όνομα της θεάς της σοφίας των αρχαίων Ελλήνων σε ένα μνημονιακό σχέδιο που απλά “σβήνει” ορισμένα τμήματα από τον χάρτη και μεταφέρει κάποια άλλα, χωρίς όμως να δικαιολογεί τις αλλαγές, οι οποίες καταφανώς, εξακολουθούν να εξυπηρετούν πολιτικάντικες ισορροπίες, τις ίδιες που επί χρόνια δημιούργησαν μία τόσο μεγάλη διασπορά σχολών και τμημάτων και μάλιστα, χωρίς κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό  για το επιστημονικό προσωπικό που έχει ανάγκη η χώρα. Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία και να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο σχέδιο, παρουσιάζοντας ένα νέο, το οποίο θα κάνει πράξη την ουσιαστική αναδιάταξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ένα τέτοιο σχέδιο, οφείλει μόνο να αναδεικνύει τους μεγάλους πόλους εκπαίδευσης στην χώρα ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και να προτάσσει τους άξονες των επιστημονικών πεδίων της νέας εποχής, αφήνοντας στην ευχέρεια των αυτοδιοικούμενων ΑΕΙ και ΤΕΙ την χωροταξική ανάπτυξη των τμημάτων τους, στις διάφορες περιοχές της ακτίνας δράσης του κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Επί παραδείγματι, δεν είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης να αποφασίζει για το αν θα υπάρχει ή όχι, στο Μεσολόγγι, τμήμα ιχθυοκαλλιέργειας.  Αρμοδιότητά της είναι να αποφασίσει εάν θα υπάρχουν ένα ή περισσότερα ΤΕΙ στην Δυτική Ελλάδα και αν σε αυτή την γεωγραφική ενότητα θα υπάρχουν σχολές και τμήματα που θα παράγουν επιστημονικό προσωπικό για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Η κατανομή των τμημάτων στις διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις, μαζί με την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την υλικοτεχνική υποδομή θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Μετά και  από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο ανακοινωθέν σχέδιο, ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας τις προφανείς αδυναμίες του και ζητώντας την αναθεώρησή του.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Νίκος. Νικολόπουλος δήλωσε:

«Χιλιάδες φοιτητές από την Πάτρα ζητείται να μεταφερθούν στο Μεσολόγγι  και χιλιάδες φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη να μετακινηθούν στη Κοζάνη, χωρίς κανένας να δικαιολογεί αυτές τις τόσο μαζικές μετακινήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν σε κανένα επίπεδο, ενώ παράλληλα δημιουργούν μεγάλα οικονομικά προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Καλώ τους πάντες και κυρίως, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας να ανατρέξουν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για να… πληροφορηθούν τις δεσμεύσεις τους προς τον λαό για τα θέματα της εκπαίδευσης.

Καλώ, επίσης, τους νεόκοπους φωστήρες που κάποτε έκοβαν σωρηδόν τις κορδέλες των εγκαινίων σε διάφορα τμήματα και σχολές να μην παριστάνουν σήμερα τους όψιμους υπερασπιστές του «συμμαζέματος», καθώς η διασπορά της τριτοβάθμιας παιδείας στην Ελλάδα μπορεί να μην υπήρξε ορθολογική, αλλά έστω και στρεβλά, έδωσε στην περιφερειακή Ελλάδα ένα κομμάτι παιδείας, από αυτό που κάποτε καρπωνόταν μόνο το αθηνοκεντρικό κράτος. Ας  καταλάβουν όλοι, ότι άλλο είναι ο εξορθολογισμός με κριτήρια και συγκεκριμένη στόχευση και άλλο, να… τριγυρνούν τμήματα ανά την Ελλάδα σαν το φούρνο του Χότζα! Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να μαζέψει αυτή την ''Αθηνά'' και να παρουσιάσει μία νέα και πιο.. σοφή.

 Μια ''Αθηνά'' που θα δίνει πραγματικά τη δυνατότητα σε κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να αποφασίζει για τις σχολές και τα τμήματα που θα δημιουργεί, μαζί με την κατανομή τους. Από το αποτέλεσμα, θα κρίνονται τα Ιδρύματα, όπως και όλοι μας. Και από το αποτέλεσμα κρίνεται σήμερα και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο απέτυχε να κάνει πράξη μια σημαντική μεταρρύθμιση. Ο Πατρο-Κοσμάς Αιτωλός είχε πει ότι για κάθε σχολείο που ανοίγει, κλείνει μια φυλακή. Και το μνημόνιο δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε άποψη…».
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ