2013-02-06 11:54:03
Φωτογραφία για Παράθυρο στη ρευστότητα μέσω repos
Μικρή ανάσα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που είχε φτάσει στα κατώτατα δυνατά σημεία αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές Μετά τη Eurobank, και η Εθνική, όπως γίνεται τώρα γνωστό, προχώρησε σε μεγάλες αντλήσεις ρευστότητας το τελευταίο διάστημα από τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, όπως λένε συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές της οδού Αιόλου, στην ΕΤΕ η κίνηση αυτή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα απ ό,τι στην Eurobank, και για πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Ωστόσο, προτιμήθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι επειδή η σύναψη συμφωνιών τύπου repos δεν συνιστά επ ουδενί απευθείας άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Αντιθέτως, κοινή είναι η εκτίμηση ότι θα χρειασθεί να περάσει ακόμα αρκετός χρόνος έως ότου να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες στην διατραπεζική, που αποτελεί και τη μοναδική πραγματική πηγή άμεσων κεφαλαίων για τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κι αυτός είναι ο λόγος που το γεγονός δεν διαφημίστηκε. Ωστόσο, επειδή το εγχώριο σύστημα είχε φτάσει στα κατώτατα δυνατά σημεία, από πλευράς αποκλεισμού, ακόμα και ένα “παράθυρο” που ανοίγει στις αγορές - όπως αυτό των συμφωνιών repos - καλό θεωρείται να προβάλλεται. Γι' αυτό και στην Eurobank πήραν τη σχετική πρωτοβουλία.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ