2013-02-06 08:39:03
Φωτογραφία για ΟΛΠ και ΟΛΘ δεν πωλούνται, αλλά παραχωρούνται
Μέσω συμβάσεων παραχώρησης στοχεύει να αξιοποιήσει τα λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το Ταμείο Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και το 100% των υπόλοιπων λιμανιών. Πληροφορίες θέλουν κατά τη χθεσινή σύσκεψη του ΤΑΙΠΕΔ να προκρίθηκε το συγκεκριμένο σενάριο.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίχθηκε, η πώληση μετοχών θα οδηγούσε σε πολύ χαμηλά έσοδα για τα κρατικά ταμείο στη σημερινή χρηματιστηριακή συγκυρία, ενώ μέσω των συμβάσεων παραχώρησης τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα. Σημειώνεται ότι με βάση το χθεσινό κλείσιμο, το 75% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αποτιμάται σε περίπου 341 εκατ. ευρώ και το 75% του Λιμένος Θεσσαλονίκης σε 156 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των λιμανιών μέσω της δημιουργίας ομάδων λιμένων που μετέπειτα θα αποκρατικοποιηθούν μέσω μιας σειράς συναλλαγών.

Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει 12 λιμάνια, ήτοι τα λιμάνια του Πειραιά (ΟΛΠ), της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρουπόλεως, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας. Το θέμα των λιμανιών θα απασχολήσει τους κυβερνητικούς εταίρους το επόμενο διάστημα, αφού το ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο αξιοποίησης.

http://dailynews24.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ