2013-02-06 07:41:02
Φωτογραφία για Στις 6 το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου
Στην σκιά των κοινωνικών κινητοποιήσεων και της πολικής επιστράτευσης των ναυτεργατών συνεδριάζουν στις 6.00 το απόγευμα οι... πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την απόφαση για τη δεύτερη πολιτική επιστράτευση μετά από εκείνη των εργαζομένων στο Μετρό ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στο δόγμα «νόμος και τάξη» όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις.

Η απόφαση της επίταξης ελήφθη μετά από διαφορετικές εισηγήσεις. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης εμπνευστής της σκληρής γραμμής στην αντιπαράθεση με την κοινωνία εισηγήθηκε την επίταξη αμέσως μετά την απόφαση της ΠΝΟ για παράταση των κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κώστας Μουσουρούλης αντίθετα εισηγήθηκε παράταση του διαλόγου για να λήξει «αναίμακτα» η απεργία καθώς μάλιστα οι συσχετισμοί στο ΔΣ της ΠΝΟ είχαν αλλάξει. Τελικά επικράτησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ενώ ο κ. Μουσουρούλης αναγκάστηκε να χρεωθεί την αντιδημοκρατική πρακτική και να δηλώσει ότι ήταν δική του πρόταση.


Μέχρι στιγμής πάντως η επίδειξη πυγμής δεν έχει αποθαρρύνει τις διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων που θίγονται από την οικονομική πολιτική να κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις. Επιπλέον η κυβέρνηση πέτυχε να ανοίξει μετωπική αντιπαράθεση μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και με το ΚΚΕ δημιουργώντας εκ των πραγμάτων προυποθέσεις σύμπλευσης του κόσμου της Αριστεράς παρότι ο Περισσός προτιμά πάντα την διακριτή στάση.

Ακόμη και ο κοινωνικός αυτοματισμός στον οποίο ποντάρει η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όριά του αφού δεν έχει μείνει κοινωνική κατηγορία που να μην έχει υποστεί τις συνέπειες του «νόμου και της τάξης». Προκύπτει δε το ερώτημα αν μία άλλη κατηγορία εργαζομένων προχωρήσει σε κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα θα την επιστρατεύσει και αυτή η κυβέρνηση;

Το ότι μετά την βιομηχανία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για να περάσει το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση συστηματοποιεί το ακραίο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δεν προοιωνίζεται τα καλύτερα για το μέλλον.

Η κυβέρνηση έχει πάντα ανοικτό και το πολύ δύσκολο μέτωπο με τους αγρότες τους οποίους δεν μπορεί να επιστρατεύσει. Θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της με χρησιμοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων αν οι αγρότες περάσουν στο επόμενο βήμα και αποκλείσουν τους δρόμους. Την αντιπαράθεση με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό απέδωσε τις κινητοποιήσει στην παλαιοκομματική νοοτροπία της Αριστεράς. Ο κ. Στουρνάρας μάλλον θέλησε να κερδίσει την συμπάθεια της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και κυρίως των καραμανλικών βουλευτών τους οποίους έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις του για τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί όμως έχουν κι άλλα αγκάθια με πρώτο την αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία και κραδασμούς και δυσαρέσκεια ακόμη και μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Η αύξηση της φορολογίας έρχεται να προστεθεί στις περικοπές μισθών και συντάξεων που έγιναν αισθητές στα οικογενειακά βαλάντια στο τέλος του Ιανουαρίου. Αντιθέτως η κυβέρνηση δεν έχει να καταθέσει κάποιο καλό νέο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενώ ακόμη και οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις συναντούν εμπόδια και κυρίως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Το πολιτικό κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό για την σύσκεψη των αρχηγών. Είναι δε ενδεικτικό ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της επιστράτευσης των ναυτεργατών αφού μέχρι και την ανακοίνωση τα στελέχη της έλεγαν ότι αυτό αποκλείεται.

Στο κλίμα βαραίνει και η κακοποίηση των νεαρών συλληφθέντων που επίσης έφεραν σε δύσκολη θέση το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη που με όλες αυτές τις ενέργειες ξηλώνεται το αριστερό του προφίλ Μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου όπως και η ΔΗΜΑΡ δεν ήθελαν να γίνει η σύσκεψη η οποία αποφασίστηκε μετά από επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου.

Οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος ενδέχεται να θέσουν ξανά σήμερα την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων και την δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Πάντως ο κ. Σαμαράς δεν θα ήθελε σε αυτή την συγκυρία να χρεωθεί εκείνος όλα τα δεινά της οικονομικής πολιτικής και την σκληρή καταστολή και να πιστωθούν οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι τα μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας.

Στο γενικότερο πλαίσιο πάντως είναι υπαρκτό το ερώτημα για το πόσο μπορεί να συμβαδίσει η ΔΗΜΑΡ με την σκληροπυρηνική δεξιά πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου. Για τον κ. Βενιζέλο πάντως δεν υπάρχει τέτοιο ερώτημα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ