2013-02-05 15:22:39
Φωτογραφία για Μάθε να χάνεις
Tου Νίκου Βαρλά

Δεν είχα σκοπό να γράψω άρθρο, το πήγαινα για το πρωί. Άλλαξα γνώμη γιατί εκνευρίστηκα με την διαχείριση του αποτελέσματος από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. 

Για μένα η ήττα του Παναθηναϊκού είναι πολύ μεγαλύτερη, συντριπτική εκτός παρκέ και μικρότερη – όχι πάντως στις λεπτομέρειες – εντός παρκέ. Και θα εξηγήσω πως το σκέφτομαι. Ουδόλως με απασχολεί αν τα σχόλια θα που θα δω έχουν οπαδική προσέγγιση και αποτελούν αποκλειστικό προϊόν «τύφλας». 

Γιατί, χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό μπάσκετ, για τον ελληνικό αθλητισμό και την ευκαιρία αυτή την πέταξε στα σκουπίδια ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού. 

Με την ευκολία με την οποία έψαξε αποδιοπομπαίους τράγους, με την ταχύτητα που δημιούργησε εντυπώσεις και αποπροσανατόλισε, κάτι λανθασμένο και ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην ίδια του την ομάδα, στην δική του προσπάθεια.

Καταλαβαίνω πως στόχος του πέρα από το να δικαιολογήσει την ήττα είναι να πιέσει για τον τελικό κυπέλλου και τα επικείμενα πλέι οφ, αλλά όταν δεν καταλαβαίνεις γιατί χάνεις, οι πιθανότητές σου να το διορθώσεις και να κερδίσεις, μειώνονται. 


Καλύτερος χωρίς σούπερ εμφάνιση

Άποψή μου είναι πως το ντέρμπι δεν διεκδικεί όσκαρ ποιότητας. Είχε πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, είχε ενδιαφέρον, είχε κάποιες όμορφες φάσεις, αλλά συνολικά, το κρίνω μέτριο σε ποιότητα. 

Καμία ομάδα δεν μπόρεσε να τελειώσει τον αγώνα με περισσότερες ασίστ από ότι λάθη. Καμία ομάδα δεν είχε το σούπερ ποσοστό στα δίποντα, ή πάνω από 35% στα τρίποντα. Καμία ομάδα δεν έβγαλε μια πραγματικά πολύ ποιοτική περίοδο επιθετικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μεγαλύτερη παραγωγικότητα ανά δεκάλεπτο, ήταν οι 22 πόντοι του Παναθηναϊκού στην πρώτη περίοδο! Ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε σε κανένα από τα 4 δεκάλεπτα πάνω από 20 πόντους, αλλά δέχτηκε 26 πόντους συνολικά στο 2ο και στο 4ο!

Γιατί εκμεταλλεύτηκε αυτό που έγραφα στο προηγούμενο άρθρο. Βλέπουμε τον πιο προβλέψιμο Παναθηναϊκό της τελευταίας δεκαετίας, στο επιθετικό κομμάτι. Κι αν δεν υπήρχε η έξτρα αθλητικότητα από τις προσθήκες μετά την έναρξη της σεζόν, η βελτίωση στα μακρινά σουτ και η προσωπικότητα του Διαμαντίδη – που είναι πεσμένος κι αυτός στο κομμάτι της ενέργειας, πρώτη φορά τον βλέπω να μην ακολουθεί καν φάσεις για κάποιο μπλοκ στο αμυντικό τρανζίσιον – τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα για τους πράσινους.

Ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα φέτος με τις πραγματικά καλές πικ εν ρολ ομάδες επιθετικά. Ο Παναθηναϊκός με τίποτα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές και ο Πεδουλάκης παρουσίασε ένα μπερδεμένο ροτέσιον. Αν αυτό είναι προϊόν έλλειψης πίστης στις δικές του επιλογές, είναι μοιραίο να περάσει ως ανασφάλεια και μέσα στο παρκέ. 

Συμπερασματικά, σε μια αναμέτρηση με χαμηλά νούμερα σε συνολικές και προσωπικές αξιολογήσεις, σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός έκανε κάποια καλά διαστήματα χωρίς διάρκεια στην υψηλού επιπέδου απόδοση, νίκησε καθαρά, πιο εύκολα από ότι επιδεικνύει το τελικό σκορ. 

Με τον φυσικό ηγέτη του Ολυμπιακού να έχει 2//11 σουτ και μια ασίστ περισσότερη από τα λάθη του, οι πρωταθλητές δεν κινδύνευσαν! Στα ματς που θα βρεθεί σε καλή μέρα ο Σπανούλης, το σκορ σίγουρα θα πάει και πιο ψηλά από τους 72 πόντους που σκόραρε στο ντέρμπι η ομάδα.

Ο Ολυμπιακός είναι πλέον 3 γκέλες απόσταση από τον Παναθηναϊκό και παρότι έχει αρκετά «πονηρά» ματς, το πλεονέκτημα «κλείδωσε». Το πλεόνασμα προσωπικότητας φοράει τώρα… κόκκινα, το ίδιο και η έδρα, οπότε ο Ολυμπιακός είναι φαβορί για το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα. 

Δεν φτάνει η έδρα από μόνη της, αλλά πλέον έχει αλλάξει το ρου. Οι αγωνιστικές και οι ψυχολογικές ισορροπίες. Είναι ξεκάθαρο αυτό! Τι θα μπορούσε να αλλάξει και δεν άλλαξε; 

Ο τρόπος που το σύνολο του φίλαθλου και οπαδικού κοινού στην Ελλάδα, θα προσεγγίζει τα ντέρμπι από εδώ και πέρα! Οι Αγγελόπουλοι μοίρασαν την τέλεια ασίστ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και αυτός έκανε… air ball. 

Γιατί;

Έβγαλαν ανακοίνωση ζητώντας ξεκάθαρα πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Έβαλαν αρχηγό και υπαρχηγό να κάνουν το ίδιο σε επίσημο βίντεο του συλλόγου στο Youtube. Διένυσαν 250-300 μέτρα με τα πόδια για να πάνε από τις θέσεις τους στα επίσημα, εκεί που καθόταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος!

Του μίλησαν και του είπαν πως θέλουν όλα τα ντέρμπι να είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ. Το ΦΩΝΑΞΑΝ με την συμπεριφορά τους. Δεν το περίμενε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Φάνηκε από το ύφος έκπληξης και από το νεύμα… καρδιάς που έγνεψε στα δύο αδέλφια.

Πίστεψα πως πρόκειται για ΙΣΤΟΡΙΚΗ στιγμή. Οι νέοι σε ηλικία παράγοντες των δύο «γιγάντων» του ελληνικού αθλητισμού κάνουν ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ βήμα μπροστά και δείχνουν τον δρόμο στον κόσμο: 

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, κοιτάμε μπροστά, φτιάχνουμε κάτι διαφορετικό». Έτσι το εισέπραξα. Σε ένα λεπτό το μυαλό μου είχε «ταξιδέψει» πολύ μακριά! 

Σκεφτόμουν πως αποκλείεται ο Δ. Γιαννακόπουλος να μην εκτιμήσει την στάση των Αγγελόπουλων και θα σκιστεί για να υπάρξει ανάλογη ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ. Μα, και στο ματς του πρώτου γύρου μια χαρά ήταν τα πράγματα συγκριτικά με τα… παλιά.

Επένδυσα πολύ σε αυτή την στιγμή, ειλικρινά ενθουσιάστηκα. Αυτή την εβδομάδα σε ΟΛΗ την Ευρώπη γίνονται Final 8. Παντού! Όλες οι χώρες μπορούν να διοργανώσουν μια γιορτή του μπάσκετ με φιλάθλους και οπαδούς 8 ομάδων στο ίδιο γήπεδο! Μην νομίζετε, υπάρχουν οπαδοί παντού, «άρρωστοι» με την ομάδα τους που την αγαπάνε ΠΟΛΥ περισσότερο από πολλούς «ψευτόμαγκες» που έχουμε εμείς εδώ.

Αλλά πάνε στο γήπεδο για να αυξήσουν την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ζωής τους. Όχι για να ανοίξουν το κεφάλι του απέναντι και να φουσκώσουν τον εγκέφαλό τους (;) με μια αίσθηση «νίκης» όπως αυτοί την έχουν στο (ακατοίκητο) μυαλό τους. 

Πολύ θέλω πριν φύγω από τούτο τον μάταιο κόσμο να πάω με ένα κολλητό μου σε ένα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και να τον πειράζω! Να μου κάνει αυτός πλάκα. Να κάνουμε στο γήπεδο Live ό,τι όταν είμαστε στα σπίτια και βλέπουμε ματς. Θα προλάβω;

Ε, θεώρησα πως αυτά τα «μαγικά» δευτερόλεπτα μου έδιναν περισσότερες ελπίδες να ζήσω κάτι τέτοιο! Που μου το έχει διηγηθεί ο πατέρας μου πολλές φορές, αλλά δεν ξέρω πως είναι. 

Και τι κάνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος; Αυτό το βράδυ, μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι, λίγη μόνο ώρα μετά το φροντιστήριο ήθους των Αγγελόπουλων προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις; 

Στην ΙΔΙΑ δήλωση που ευχαριστεί τον Ολυμπιακό για την άψογη φιλοξενία, ευχαριστεί ΚΑΙ τους διαιτητές Κορομηλά και Πηλοϊδη για την νίκη τους! 

Αντί να ολοκληρώσει το πινγκ – πονγκ συμπεριφοράς με… πρόσταγμα αλλαγής προς την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΠΙΛΕΓΕΙ συνειδητά να «θάψει» το καλό της υπόθεσης και να ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ.

Να δημιουργήσει ΑΚΑΡΙΑΙΟ άλλοθι! Για ποιον ρε φίλε; Κανείς δεν θα τα έβαζε μαζί σου. Όλοι για τον Πεδουλάκη γκρινιάζουν. 

Και ο ΠΡΩΤΟΣ στον οποίο έδωσες άλλοθι (προφανώς και… γραμμή) είναι ο προπονητής! Δύο λάθη σε συσκευασία… Conditioner. 

Ένα (τεράστιο) λάθος να πετάξει στα σκουπίδια την κίνηση των Αγγελόπουλων την οποία ΟΦΕΙΛΕ να συνεχίσει και να επεκτείνει με στόχο τα άπειρα παράπλευρα οφέλη (αν υφίστατο προϊόν μπάσκετ στην Ελλάδα θα ήταν περισσότερα και τα έσοδα των ομάδων. Δεν πρόκειται να υπάρξει, όμως, όσο οι λίγοι διώχνουν τους… υγιείς πελάτες) και ένα ακόμα να δώσει ο ίδιος άλλοθι στον δικό του Παναθηναϊκό που ήταν κατώτερος των περιστάσεων.

Και στα αποδυτήρια το χόντρυνε ακόμα περισσότερο. «Αυτό που κάνατε είναι αλητεία και θα το βρείτε μπροστά σας. Την αλητεία την έχω εφεύρει εγώ. Γράψτε ό,τι θέλετε στο φύλλο αγώνα, να ξέρετε ότι θα με βρείτε μπροστά σας», είπε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ποια αλητεία; Ναι, να διαμαρτυρηθεί ο Παναθηναϊκός για την τελευταία φάση στο ημίχρονο. Μέχρι εκεί, όμως σε αυτό το ματς. Η διαιτησία φταίει για την ήττα στο συγκεκριμένο ντέρμπι; Η διαιτησία ευθύνεται που η ομάδα αγκομαχάει στην επίθεση; Η διαιτησία ευθύνεται που όλα ήταν μπερδεμένα απόψε στο παρκέ για τον Παναθηναϊκό και έφευγαν οι μπάλες δεξιά και αριστερά; Το ίδιο έκανε ο Ολυμπιακός στο πρώτο δίλεπτο και δικαίως έχανε. Μόνο που ο Παναθηναϊκός με εξαίρεση κάποιες μικρές εκλάμψεις, το συνέχισε σε ολόκληρο το παιχνίδι. 

Και για αυτό ένας όχι σούπερ Ολυμπιακός, κέρδισε εύκολα. Υπό την έννοια του πόσο απειλήθηκε, όχι για το +5. 

Κρίμα. Χάθηκε τεράστια ευκαιρία. Αντί οι Ολυμπιακοί να μιλάνε για την νίκη της ομάδας τους, οι Παναθηναϊκοί να κρίνουν και να κράζουν – ο παραδοσιακός ρόλος του ηττημένου στην Ελλάδα – και ΟΛΟΙ να συμφωνούν πως το μπάσκετ έκανε ΠΟΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, το θέμα θα είναι οι δηλώσεις του προέδρου και η διαιτησία.

Φάνηκε και στη συνέντευξη τύπου, θα φανεί και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που υποστηρίζουν τον Παναθηναϊκό και φυσικά δεν είμαι σε θέση να τα ξέρω. Αλλά είναι ήδη σαν να τα έχω μπροστά στα μάτια μου Αυτό, μετά τον τρόπο που του εξηγήθηκαν οι Αγγελόπουλοι – χωρίς να έχουν καλές σχέσεις, αλλά σεβόμενοι τον ΡΟΛΟ τους και τις ευθύνες που τους αναλογούν στον ελληνικό αθλητισμό – είναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ του αντιαθλητικού φάουλ. 

Με το νέο πνεύμα του νόμου. Όχι σε σκληρότητα. Σε πρόθεση…

Η ήττα ήταν ως ένα σημείο αναμενόμενη. Ο Παναθηναϊκός είναι η νέα ομάδα, το σύνολο που τα έχει αλλάξει όλα. Η εκτός παρκέ αποτυχία είναι η εκκωφαντική. Και η χαμένη ευκαιρία ιστορική.

ΥΓ1. Μπράβο στον Περπέρογλου. Πολύ ουσιαστική εμφάνιση, συνέβαλλε τα μέγιστα και εξέθεσε τον Καπόνο.

ΥΓ2. Το έγραψα στον «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ» στο φύλλο της Δευτέρας. Ο Παπανικολάου όταν βλέπει τον Παναθηναϊκό, κάτι παθαίνει!

ΥΓ3. Respect στον Κάιλ, οι άμυνες και οι μάχες στα ριμπάουντ είχαν την μοναδική υπογραφή του.

ΥΓ4. Ο Λο είναι ξανά καθοριστικός, στο διάστημα που κρίνεται ο αγώνας.

ΥΓ5. Συγχαρητήρια στον κόσμο! Ο μπασκετικός Ολυμπιακός έχει ξεφύγει από τα στερεότυπα της ελληνικής νοοτροπίας. 

πηγή:  eurohoops.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ