2013-02-04 14:25:34
Φωτογραφία για Ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση
Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος υπολογίζει τις πιθανότητες νίκες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που 104 ημέρες μετά το ντέρμπι του ΟΑΚΑ μοιάζουν τελείως διαφορετικές ομάδες. Τι "βγάζει" η σύγκριση ρόστερ, φόρμας, ψυχολογίας, ποιο τα συν και ποια τα πλην για τους "αιώνιους".

Η πιο σωστή άποψη για το μπάσκετ είναι αυτό που λένε ότι "το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό". Άλλες συνθήκες, άλλες συνθέσεις, άλλες ιδιαιτερότητες, άλλη ψυχολογία, άλλη εξέλιξη. Και το ντέρμπι της Δευτέρας μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ δεν είναι η εξαίρεση, αλλά η απόλυτη επιβεβαίωση του χρυσού κανόνα.

Ένα γύρο μετά το 60-64 του ΟΑΚΑ όλα στις δύο ομάδες φαίνονται διαφορετικά. Τότε οι "ερυθρόλευκοι" ήταν η ομάδα που είχε με το μέρος της τον χρόνο (δεδομένου ότι κράτησε τον κορμό και χρειαζόταν λιγότερο χρόνο για "μοντάρισμα"), αλλά όχι την "ψυχολογία",  αφού προερχόταν από την ηχηρή σφαλιάρα της Πόλης. Οι "πράσινοι" από τη μεριά τους είχαν να αντιμετωπίσουν την "πίεση" για το αποτέλεσμα, αλλά και τα αγωνιστικά τους προβλήματα, καθώς βρισκόταν προ αλλαγών.


Τώρα, 103 ημέρες μετά από εκείνη τη (δίκαιη) νίκη του Ολυμπιακού τίποτα σχεδόν δεν είναι το ίδιο. Οι Πειραιώτες ξεπέρασαν την κρίση κι έκαναν ένα εντυπωσιακό "7 στα 7" στην Ευρωλίγκα, για να κάνουν ξανά "κοιλιά" στο ξεκίνημα του Top-16 με κακές εμφανίσεις κόντρα στην Κάχα Λαμποράλ, τη Σιένα και την πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα (από τον ΠΑΟΚ). Ενδιάμεσα η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδιωξε τον Ντόρσι, έφερε για αντικαταστάτη του τον Πάουελ, πήρε τον Σερμαντίνι και έχασε τον Βαγγέλη Μάντζαρη με χιαστό, ενώ είδε τους Λο-Παπανικολάου-Περπέρογλου να φορμαρίζονται και ντεφορμαρίζονται διαδοχικά.

Οι "πράσινοι" από την άλλη μετά από εκείνο το χαμένο παιχνίδι, έδειξαν αστάθεια στην Ευρωλίγκα (αποκορύφωμα η ήττα από την Κίμκι), γνώρισαν το κάζο στη Γλυφάδα απέναντι στον Ίκαρο, έκαναν μαζεμένες αλλαγές και έδειξαν να βρίσκουν τη "συνταγή" που κερδίζει, παρά το γεγονός ότι έχασαν αρκετούς βασικούς παίκτες με τραυματισμό (Διαμαντίδη, Σχορτσιανίτη) και ότι χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να βρουν ξανά τη χημεία τους, μετά από απανωτές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ: Πάνκο, Κίτσεν, Άρμστρονγκ εκτός, Μπανκς, Καπόνο και Γκιστ εντός.

Ας περάσουμε, όμως, σε μια πιο λεπτομερή ανάλυση των (νέων) δεδομένων:

Ρόστερ

 Ολυμπιακός

Σε σχέση με το ματς του πρώτου γύρου οι "ερυθρόλευκοι" έχουν νέα φροντ-λάιν. Ο Μαυροειδής έχει περάσει στην άκρη του πάγκου, ο Πάουελ έχει πάρει τη θέση του Ντόρσι, ενώ έχει προστεθεί ο Σερμαντίνι, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο "5". Από την άλλη δεν υπολογίζεται ο Βαγγέλης Μάντζαρης, που έπαιξε παραπάνω από 26 λεπτά στο ΟΑΚΑ, έχοντας κάνει πολύ καλή δουλειά στο μαρκάρισμα του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Κατά τα άλλα το rotation του Γιώργου Μπαρτζώκα παραμένει το ίδιο: συνηθίζει να χρησιμοποιεί τον Χάινς μαζί με τον Άντιτς στην ίδια πεντάδα, εναλλάσσει τους Παπανικολάου-Περπέρογλου στο "3" και παίζει με 2 γκαρντ. Η αναζήτηση του αντι-Μάντζαρη (από την αμερικάνικη αγορά) συνεχίζεται, οπότε το βάρος επωμίζονται οι Σπανούλης, Σλούκας, Λο και ο Γκετσεβίτσιους που δίνει απλά ανάσες.

Παναθηναϊκός

Χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε μια "5άδα" που τώρα δεν υπολογίζει, αν στους τρεις ξένους που έπαιξαν συνολικά 25 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα, προσθέσουμε τον Γιαννόπουλο (9.18') και τον Ξανθόπουλο (5.37') που στον νέο Παναθηναϊκό δεν έχουν χρόνο συμμετοχής. Μετά τις αλλαγές στην περιφέρεια και τον ερχομό των Μπανκς-Καπόνο οι δύο παίκτες δεν έχουν παίξει καθόλου στην Ευρωλίγκα. Ο Γιαννόπουλος είναι εκτός 12άδας, ενώ ο Ξανθόπουλος έχει παίξει 4 δευτερόλεπτα στο Top-16.

Το rotation του Πεδουλάκη αλλάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι. Οι Μπανκς-Ούκιτς μοιράζονται τον χρόνο στο "1" και ξεκουράζουν παράλληλα τον Διαμαντίδη, μαζί με τον Μπράμος. Ο τελευταίος παίζει και στο "3", παρέα με τον Καπόνο και τον Μασιούλις. Ο Λιθουανός αποτελεί λύση και για το "4" σε κοντά σχήματα. Ακόμη χρησιμοποιούνται τα δίδυμα των Γκιστ-Λάσμε και αυτό των Τσαρτσαρή-Σχορτσιανίτη.

Φόρμα

Καμία από τις δύο ομάδες δεν βρίσκεται στην top φόρμα. Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από ήττα (Ρεάλ) και αγχωμένη νίκη (Μπάμπεργκ) και τα δύο στο ΟΑΚΑ. Το "τριφύλλι" δεν εντυπωσιάζει, αν και κατά γενική ομολογία παίρνει τα αποτελέσματα που πρέπει, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ δύο διαφορετικών στυλ: της ομάδας γύρω από τον Διαμαντίδη και της ομάδας του χαμηλού τέμπο που ποντάρει στο low-post παιχνίδι και στην εκμετάλλευση της αδύνατης πλευράς.

Ο Ολυμπιακός πήρε τα πάνω του μετά το "διπλό" στο Τελ Αβίβ και έκανε πειστική εμφάνιση απέναντι στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, αλλά ενδιάμεσα ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Οι Πειραιώτες είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα τραυματισμών και κυρίως το ντεφορμάρισμα βασικών παικτών. Συγκεκριμένα η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αντιμετωπίζει πρόβλημα στο εκτελεστικό κομμάτι, καθώς έχει "πεσμένα" ποσοστά από το τρίποντο και αυτό μοιραία κάνει την (επιθετική) ζωή της ομάδας δυσκολότερη.

Χαρακτηριστικά σουτάρει με 29% από το τρίποντο στα τελευταία παιχνίδια με ΠΑΟΚ (8/25), Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (6/22), Μακάμπι (8/27) και Σιένα (6/20).

Ψυχολογία

Μπορεί να μοιάζει λίγο περίεργο, αλλά πλέον το αποτέλεσμα της Πυλαίας προσθέτει... άγχος και στον Παναθηναϊκό. Από εκεί που θα πήγαινε στο ΣΕΦ χωρίς να έχει να χάσει τίποτα, τώρα παίζει τη "ζαριά" της πρωτιάς. Με νίκη και +4 περνάει για πρώτη φορά μετά τη 2η αγωνιστική στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και φαινομενικά κρατάει στα χέρια το πλεονέκτημα έδρας.

Μόνο που τώρα προστέθηκε ένα "πρέπει", την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει αποφορτιστεί με τα μαζεμένα προβλήματα τραυματισμών και ενδεχόμενα να έχει "αφυπνιστεί" μετά τα τελευταία χαστούκια. Άλλωστε οι Πειραιώτες έχουν δείξει ότι ναι μεν δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν κάποιες φορές την εντός έδρας πίεση, αλλά από την άλλη έχουν κερδίσει τους ως τώρα "τελικούς" τους.

Αν κάποιος δει συνολικά την εικόνα των δύο ομάδων ως και το τζάμπολ της Δευτέρα θα μπορούσε να κάνει λόγο για μοιρασμένα προγνωστικά σε ένα παιχνίδι με τον γηπεδούχο να μπαίνει -λόγω έδρας περισσότερο- στη θέση του φαβορί. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν αυτούς τους έξτρα πόντους, δεδομένου ότι μπορούν να αντλήσουν ενέργεια από το κοινό τους και να κυριαρχήσουν αθλητικά, αν και δεν πρέπει να ξεγράψει κανείς τον Παναθηναϊκό, που βάσει στυλ παιχνιδιού έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το ρυθμό σε οποιαδήποτε έδρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι α) οι "πράσινοι" έχουν χτυπήσει τα περισσότερα εκτός έδρας ματς που έχουν δώσει στην Ευρωλίγκα και β) όπως δεν κερδίζουν με διαφορές, δεν χάνουν και με διαφορές. Έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα να μένουν μες στα ματς και να τα διεκδικούν ως το τέλος.

Για τον τελικό κυπέλλου δεν έχει αναφερθεί επίτηδες ούτε λέξη, καθώς η εντύπωση που βγαίνει είναι ότι και οι δύο ομάδες σκέφτονται μόνο αυτό το παιχνίδι και κανένα άλλο. Άλλωστε το ματς του Ελληνικού που κρίνει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, αργεί ακόμη. Και σύμφωνα και με τον πρόλογο θα είναι... τελείως διαφορετικό από αυτό της Δευτέρας.

πηγή: sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ