2013-02-03 17:59:03
Φωτογραφία για Συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων επαναφέρει η Άγκυρα
Το σενάριο συνάντησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας, για το Κυπριακό επαναφέρει η Άγκυρα ενόψει και εξελίξεων που αναμένονται μετά τις προεδρικές εκλογές Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», Τούρκοι αξιωματούχοι έθεσαν το ζήτημα τούτο στα πλαίσια του Πολιτικού Διαλόγου Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου στην Άγκυρα, καθώς, το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση και υπήρξαν εκατέρωθεν τοποθετήσεις.

Είναι, πάντως, σημαντικό το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά συντηρεί ένα σενάριο το οποίο φαίνεται να ευνοούν και τρίτοι ενώ παρουσιάζεται «να πιέζει για εξελίξεις» στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος αξιωματούχος -σε επίπεδο βοηθού υφυπουργού- εξέφρασε την ελπίδα, εντός του 2013, να σπάσει το αδιέξοδο και υποστήριξε την επανέναρξη των συνομιλιών για μια συνολική λύση. Έθεσε, παράλληλα, δυο ζητήματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν άξονες της τουρκικής πολιτικής στις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές.


● Πρώτο, επανέλαβε πως πρέπει «να συμφωνήσουμε πάνω στον στόχο» (εννοώντας τη μορφή της λύσης) και να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του. Εγείροντας θέμα στόχου, παραπέμπουν σε λογικές για προώθηση των γνωστών τουρκικών σεναρίων για λύση δυο κρατών.

● Δεύτερο, εκφράσθηκε από τουρκικής πλευράς ενδιαφέρον για συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Δεν προκύπτει εάν αυτή η ιδέα αφορά χωριστές διαβουλεύσεις των εγγυητριών ή πενταμερή διάσκεψη. Είναι, όμως, σαφές πως τούτο αφορά την προσπάθεια αλλαγής της διαδικασίας.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν υπέδειξαν προς τους Τούρκους συνομιλητές τους, ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό θα δώσει ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Κάλεσαν δε την Τουρκία να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, υπήρξαν και υποδείξεις για σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και αποφυγή κλίματος έντασης. Αμφότερες οι πλευρές παρέπεμψαν στις Διερευνητικές Συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, παρόλο που δεν έχει μέχρι σήμερα σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος.

Είναι πρόδηλο ότι η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων είναι στραμμένη στους μήνες που θα ακολουθήσουν μετά τις προεδρικές εκλογές και στους σχεδιασμούς για τη δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό. Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα έχουν συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, με τον Ντάουνερ να καθορίζει βήματα μέχρι και το τέλος του χρόνου. Συζητήσεις γίνονται και στο τουρκικό Υπουργειο Εξωτερικών. Εκείνο που προκύπτει είναι πως θα καταβληθεί μια προσπάθεια διαφοροποίησης της διαδικασίας που άρχισε το 2008 και πως από πλευράς ΟΗΕ θα τεθεί επιτακτικά το θέμα του καθορισμού χρονοδιαγράμματος.

Είναι σαφές και από τη συζήτηση που διεξήχθη στη συνάντηση αυτή της Άγκυρας, αλλά και ευρύτερα, πως καταβάλλεται μια προσπάθεια να αρχίσει βαθμηδόν το ξεπάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Στη συνάντηση της 23ης Ιανουαρίου στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά ζήτησε όπως ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκαλείται σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια ενώ τέθηκε και το θέμα του ξεπαγώματος ενός τουλάχιστον ενταξιακού κεφαλαίου επί ιρλανδικής προεδρίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ