2013-02-03 08:54:59
Φωτογραφία για Τουρκία: Ταυτοποίηθηκε ο δράστης της επίθεσης κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ
Μέλος μιας τουρκικής αριστερής οργάνωσης που κατηγορεί την Ουάσινγκτον πως χρησιμοποιεί την Τουρκία ως «δούλο» της πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας επικαλούμενο τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA.

Ο Ετζεβίτ Σανλί, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), ανατινάχθηκε σε ένα περιμετρικό φυλάκιο καθώς προσπαθούσε να εισέλθει στην πρεσβεία, σκοτώνοντας επίσης έναν τούρκο φρουρό ασφαλείας.

Η DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μια ανακοίνωση στο Διαδίκτυο στην οποία ανέφερε πως ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι «μαριονέτα» των ΗΠΑ.

"Αμερική, δολοφόνε! Δεν θα ξεφύγεις από την οργή του λαού», ανέφερε η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα «The People's Cry», δίπλα στη φωτογραφία του Σανλί ο οποίος φορούσε μαύρο μπερέ και στρατιωτικού τύπου ρούχα και μια ζώνη εκρηκτικών γύρω από τη μέση του.


Προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι είναι κι ο ίδιος στόχος.

Οι εξετάσεις DNA επιβεβαίωσαν πως ο Σανλί ήταν ο βομβιστής, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας. Είχε φύγει από την Τουρκία πριν από δέκα χρόνια και οι αρχές τον καταζητούσαν.

Γεννημένος το 1973 στο λιμάνι Ορντού της Μαύρης Θάλασσας, ο Σανλί φυλακίστηκε το 1997 για επιθέσεις σε ένα αστυνομικό τμήμα και ένα στρατιωτικό κολέγιο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η ποινή του αναβλήθηκε όταν αρρώστησε στη διάρκεια απεργίας πείνας. Δεν ξαναμπήκε στη φυλακή.

Καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη το 2002, διέφυγε από τη χώρα έναν χρόνο αργότερα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε πως ξαναμπήκε στην Τουρκία χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.

Ο Ερντογάν, που δήλωσε μερικές ώρες μετά την επίθεση πως υπεύθυνη ήταν η οργάνωση DHKP-C, συναντήθηκε σήμερα με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών καθώς και με τον αρχηγό του στρατού και της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν για τη βομβιστική επίθεση.

Τρεις άνθρωποι κρατούνται στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα σε σχέση με την επίθεση, μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση ως «πράξη τρομοκρατίας», ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη χαρακτήρισε ειδεχθή ενέργεια.

Στην ανακοίνωσή της η DHKP-C κάλεσε την Ουάσινγκτον να απομακρύνει τους πυραύλους Πάτριοτ, που θα καταστούν επιχειρησιακοί τη Δευτέρα στο πλαίσιο ενός αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ, από το τουρκικό έδαφος.

Οι πύραυλοι αναπτύσσονται μαζί με συστήματα από τη Γερμανία και την Ολλανδία για να προστατεύσουν την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, από μια επέκταση του πολέμου από τη γειτονική Συρία.

"Η δράση μας είναι για την ανεξαρτησία της χώρας μας, η οποία έχει γίνει ένας νέος δούλος της Αμερικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Σεχταριστικές οργανώσεις όπως η DHKP-C κερδίζουν έδαφος ως αποτέλεσμα των συνθηκών που περιβάλλουν τον συριακό εμφύλιο πόλεμο», έγραψε ο αναλυτής ασφαλείας Νιχάτ Αλί Οζτσάν σε ένα άρθρο στην τουρκική Daily News.

Η επίθεση στην Άγκυρα ήταν η δεύτερη εναντίον αποστολής των ΗΠΑ σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, ο αμερικανός πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις Αμερικανοί που ήταν μέλη του προσωπικού της πρεσβείας σκοτώθηκαν σε επίθεση ισλαμιστών μαχητών εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Η DHKP-C ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία δύο αμερικανών στρατιωτικών εργολάβων στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πρώτο Πόλεμο στον Κόλπο και είχε εξαπολύσει ρουκέτες εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη το 1992, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Θεωρείται υπεύθυνη για επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν σημειωθεί προηγουμένως, περιλαμβανομένης και μίας το 2001 κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και ένας τουρίστας στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Πραγματοποίησε σειρά φονικών επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα τους τελευταίους έξι μήνες.

Η χθεσινή επίθεση μπορεί να έγινε σε αντίποινα για μια επιχείρηση εναντίον της DHKP-C τον περασμένο μήνα όταν η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 85 ανθρώπους, Στη συνέχεια δικαστήριο διέταξε την κράτηση 38 από αυτούς για σχέσεις με την οργάνωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα πρόστιμα του ΕΣΡ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα πρόστιμα του ΕΣΡ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ