2013-02-01 16:06:58
Φωτογραφία για Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία το Σαββατοκύριακο

 

Λίγα λεπτά χρειάστηκαν οι πρόεδροι των 14 ναυτεργατικών σωματείων που απαρτίζουν την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για να αποφασίσουν για νέα 48ωρη απεργία, αρχής γενομένης από τις 06.00 του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσής της.  

Σε ανακοίνωση της η ΠΝΟ ζητάει «την κατανόηση των φίλων επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, για την οποία, όμως οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι έλληνες ναυτεργάτες». Παράλληλα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην προβλήτα απέναντι από τον Αγιο Διονύσιο στον Πειραιά στις 12 το μεσημέρι. 

 

Είχε προηγηθεί συνάντηση το πρωί της Παρασκευής του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των ναυτικών.  


Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός το βράδυ της Πέμπτης απέστειλε επιστολές προς την ΠΝΟ και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) προκειμένου να συναντηθούν την Παρασκευή και να συζητήσουν για το θέμα.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΝΟ κατά τη συνεδρίαση ομόφωνα διαπίστωσαν «ότι η συνάντηση αυτή απέβη άκαρπη, μια και βρέθηκαν μπροστά στην αδιαλλαξία του υπουργού, που επέμεινε στο γνωστό σχέδιο Νόμου για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις που παρουσίασε.» Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη, συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Αθανάσιος Μπούσιος.  

Πηγές του υπουργείου έλεγαν πως συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων στην αντιπροσωπεία της ΠΝΟ πως αυτή τη στιγμή η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη και δεδομένη, η ακτοπλοΐα βρίσκεται στο «κόκκινο»και χρειάζεται να βρεθούν λύσεις για την επιβίωση της και υπενθύμισε στους ναυτεργάτες πως χάρη σε δικές του ενέργειες δεν υλοποιήθηκε η απαίτηση της τρόικα για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.  

Οι ναυτικοί, που πραγματοποιούν από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 48ωρη απεργία, θεωρούν ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» θα αυξηθεί επιπλέον η ανεργία στους ναυτικούς και τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.  

Οπως λένε το νομοσχέδιο «ουσιαστικά καταργεί εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, ενώ προκειμένου για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζει τον θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μια και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος». 

 

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων «την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων καθώς και την εφαρμογή τους, την αποκατάσταση της φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, την επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου και άλλα». 

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κ. Μουσουρούλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλη Σακέλλη και σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε να υπογράψουν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ναυτεργάτες.  

Εν τω μεταξύ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με επείγουσα επιστολή προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία την οποία κοινοποίησε προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου απεύθυνε έκκληση προς τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών «να δείξουν διαλλακτικότητα στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της μεταφοράς των Κρητικών αγροτικών προϊόντων στο ενδεχόμενο συνέχισης της 48ωρης απεργίας των ναυτικών». Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρει ότι οι αγρότες της Κρήτης σέβονται τον αγώνα και τα αιτήματα της ΠΝΟ «αλλά είναι αντίθετοι με τις καταλήψεις των λιμανιών, επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και την οικονομία του τόπου».

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πέθανε η μεγάλη ντίβα Patty Andrews
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πέθανε η μεγάλη ντίβα Patty Andrews
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ