2013-02-01 11:14:07
Φωτογραφία για Αχαΐα: Προχωράει η ανάπλαση και διαμόρφωση του ιστορικού κέντρου Χαλανδρίτσας
Την αναγκαιότητα και τον καθορισμό του τρόπου εκτέλεσης, με ανοιχτό διαγωνισμό του έργου «Ανάπλαση – Αναβάθμιση οικισμού Χαλανδρίτσας και διαμόρφωση του Πολεοδομικού ιστορικού κέντρου» που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 1.050.000 € αποφάσισε στη συνεδρίαση της Τετάρτης το Δ.Σ. Ερυμάνθου.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης προς την Ελληνική Εταιρία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ) για την ένταξη του έργου «Ανάπλαση – Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σκιαδά» προϋπολογισμού 1.076.250 € στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση» του ΕΣΠΑ.

Το Δ.Σ. ενέκρινε επίσης την έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων 4ου τριμήνου 2012 καθώς και τη σύσταση διαφόρων επιτροπών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την λειτουργία του Δήμου την επόμενη Δημοτική Περίοδο.


Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής ενημέρωσε το σώμα για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Δημάρχων της Αχαΐας με τον Υπουργό Εσωτερικών κο. Στυλιανίδη και αναφέρθηκε στις προβλεπόμενες διαδικασίες και στους όρους που θέτει ο πρόσφατος νόμος για την επιχορήγηση των δήμων που έχουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο Θάνος Καρπής μίλησε για «επικοινωνιακό τρικ» της Κυβέρνησης αφού σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κο. Στυλιανίδη τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν από τους θεσμοθετημένους πόρους που δικαιούνται οι Δήμοι σε χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών το ανώτερο.

Ο Δήμος Ερυμάνθου δικαιούται για το 2013 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ποσό ύψους 1.600.000€ για να καλύψει με αυτά όλες του τις λειτουργικές ετήσιες υποχρεώσεις του (μισθούς υπαλλήλων, λειτουργικά κλπ).

Με δεδομένο ότι εξυπηρετεί υποχρεώσεις παλαιότερων δανείων από πιστωτικά ιδρύματα (Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Τ.Π.Δ.) οι οποίες ανέρχονται ετησίως στις 340.000€, τα χρήματα αυτά των ΚΑΠ μόλις που φτάνουν για την αντιμετώπιση των πάγιων ετήσιων υποχρεώσεων.

Παρακρατώντας από το παραπάνω ποσό 600.000€ ετησίως για την εξόφληση των επιχορηγούμενων χρημάτων, τα οποία είναι 3.150.000€, είναι αδύνατο να λειτουργήσει ο Δήμος και να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

Σημειωτέον ότι παρόμοια παρακράτηση χρημάτων, για την επιχορήγηση που δίνεται προς εξόφληση χρεών, γίνεται μόνο στους Δήμους ενώ για τους άλλους αντίστοιχους δημόσιους φορείς (Στενός Δημόσιος Τομέας, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κλπ) δεν προβλέπεται σχετική ρύθμιση παρακράτησης ή επιστροφής των επιχορηγήσεων.

Όπως είπε ο Θάνος Καρπής το αίτημα των Δήμων αυτής της κατηγορίας, το οποίο μετέφερε και στον Υπουργό Εσωτερικών, είναι να μην υπάρξει καμία παρακράτηση ή τουλάχιστον να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των επιχορηγήσεων σε χρονικό ορίζοντα 10 – 15 χρόνων με τριετή περίοδο αναστολής των παρακρατήσεων κατά το αρχικό στάδιο.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ