2013-01-31 20:23:11
Φωτογραφία για Η ΑΘΗΝΑ «έβαλε» λουκέτο στο ΑΤΕΙ Αιγίου - Χωρίς τμήμα ή σχολή η πρωτεύουσα της Αιγιάλειας
Συνολικά 94 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συγχωνεύονται ή απορροφώνται (δηλαδή δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους), καθώς είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό, σύμφωνα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπ. Παιδείας. Από 63 οι πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια μειώνονται στις 51.

Σύμφωνα με το σχέδιο δεν προβλέπονται τμήματα ή σχολή για την πόλη του Αιγίου, κάτι που σημαίνει ότι μπαίνει λουκέτο στο ΑΤΕΙ! Το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας απορροφάται από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας (Σχολή Επαγγελμάτων και Υγείας – Ίδρυμα ΑΤΤΙΚΟ ΤΕΙ) και το τμήμα Φυσικοθεραπείας θα μεταφερθεί στην Πάτρα.

Το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας όπως και το τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, σύμφωνα με το σχέδιο, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ανεξάρτητα τμήματα που έχουν ελλιπή η μηδενικό αριθμό μελών ΔΕΠ/ Ε.Π. (το Οπτικής και Οπτομετρίας είχε μηδέν και το Φυσικοθεραπείας είχε τέσσερα).


Από το 2003 ιδρύθηκε και λειτουργεί το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Τμήμα Φυσικοθεραπείας στις παραχωρηθείσες από τον πρώην Δήμο Αιγίου εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Χαρτοποιίας, έκτασης 70 στρεμμάτων. Η σχολή Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αιγίου, διαθέτει 10 αίθουσες διδασκαλίας, 8 εργαστήρια, αναγνωστήριο- βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων, κυλικείο, γραμματεία, γραφεία καθηγητών και βοηθητικούς χώρους επιφάνειας 3600 μ2.

Το 2007 το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε (και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Οπτικής - Οπτομετρίας στην πόλη του Αιγίου και διαθέτει 4 εργαστήρια (Ανατομίας, Κατεργασίας Κρυστάλλων, Φακών Επαφής και Φυσικής-Οπτικής), 1 εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών 20-25 θέσεων εργασίας το καθένα (συστεγαζόμενο με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας), 3 αίθουσες διδασκαλίας 50-100 θέσεων, γραφεία διοίκησης, γραφεία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, γραφείο Επιστημονικών και Εργαστηριακών συνεργατών, αναγνωστήριο-βιβλιοθήκη. Τα δύο Τμήμα συστεγάζονται.

Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12.

Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Σε ότι έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, μετατρέπεται σε Σχολή που διατηρεί όμως τα Τμήματα της στο Αγρίνιο. Τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα, απορροφώνται από αλλά πανεπιστήμια. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι σε όλες τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό μεταφέρεται στα «μητρικά» Ιδρύματα.

Δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται.

Οι φοιτητές τους θα πάρουν το πτυχίο τους από το νέο Ιδρυμα στο οποίο θα ενταχθεί το τμήμα τους, ενώ αν χρειαστεί θα «μετακομίσουν» για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Στην Αθήνα, ένα «ομοσπονδιακό» πανεπιστήμιο θα λειτουργεί στην Αθήνα στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθήνα», για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα Δ.Σ, ενώ οι νυν αρχές δεν καταργούνται αλλά θα λειτουργούν κανονικά.

Ακόμη, δημιουργείται, ένα ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας καθώς το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ ενώνονται, ενώ καταργούνται 150 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Τα συγκεκριμένα τμήματα είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

Τέλος, αναβαθμίζεται το διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα επικοινωνεί με έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.

Αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ - Μείωση στα ΤΕΙ

Συγκεκριμένα στα ΑΕΙ προσβλέπεται αύξηση στις θετικές επιστήμες, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τα Οικονομικά και μείωση μόνο στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες). Δραματική μείωση στα ΤΕΙ, ειδικά στο 5ο επιστημονικό πεδίο (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Τεχνολογικά Πληροφορικής, Μηχανικοί κ.λ.π.). Σε αυτά τα τμήματα οι εισακτέοι από 4.500 μειώνονται σε 2.000. Συνολικά η μείωση δεν θα ξεπεράσει το 4%. Στις ανθρωπιστικές σπουδές, πανελλαδικά, η μείωση των εισακτέων ανέρχεται στους 1300.

«Εντάσσουμε όλα τα τμήματα σε σχολές, προχωράμε σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και Ιδρύματα με διοικούσες επιτροπές η λιγότερα από τέσσερα τμήματα» είπε ο υπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά».

«Τα τελευταία 25 χρόνια αναπτύχθηκε χάρτης στην ανωτάτη εκπαίδευση που δεν υπάκουε σε αναπτυξιακά κριτήρια, υπήρχε κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων, εξήγαγε άνεργους.

Κάθε κρίση ενέχει κίνδυνους, αλλά δίνει και ευκαιρίες. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, δεν έχουμε πολυτέλεια χρόνου, παρόλα αυτά ακολουθήσαμε πολιτική διαλόγου με όλους εμπλεκόμενους φορείς. Εκθέσαμε κριτήρια και κανόνες στα κόμματα. Καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Θα το στείλουμε στην ακαδημαϊκοί κοινότητα. Είναι μια εθνική υπόθεση, πρέπει να γίνει συζήτηση ουσίας χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες. Στόχοι μας η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση πανεπιστημίων και τη σύνδεση με αναπτυξιακό χάρτη. Η γνώση βέβαια είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν μπορεί και να αποκοπεί από ανάπτυξη και κοινωνία. Απευθυνόμαστε στους φοιτητές μας, την ελληνική οικογένεια, τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς», τόνισε ο υπουργός.

Το σχέδιο Αθηνά θα αποσταλεί ακολούθως σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και θα τεθεί σε διαβούλευση για 45 ημέρες.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Βυζάντιο στις ΗΠΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το Βυζάντιο στις ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ