2013-01-31 10:14:44
Φωτογραφία για Απεργιακή οργή
Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, ΟΣΕ και προαστιακό, θα κινηθούν σήμερα οι Αθηναίοι, λόγω της 24ωρης απεργίας. Τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς, δηλαδή μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ, θα κυκλοφορήσουν κανονικά καθώς λόγω της επίταξης οι εργαζόμενοι δε μπορούν να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Απεργούν ακόμη οι γιατροί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ. Μαζί τους και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, τα τρένα του ΟΣΕ και οι ναυτικοί ενώ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη των ωραρίου τους οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των απεργών έξω από υπουργείο Υγείας και πορεία στο Σύνταγμα.


Σε 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν από σήμερα και οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί.

Προαναγγέλλουν, επίσης, επανέναρξη των κινητοποιήσεων, πιθανότατα στις 11 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που «το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν τιμήσουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις του και δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών».

Απόβαση στην Αθήνα για το λουκέτο που μπαίνει σε νοσοκομείο της Ιεράπετρας ετοιμάζουν και οι γιατροί της περιοχής, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο «για τις αλλαγές στο σύστημα Δημόσιας Υγείας και την αποτροπή των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας».

Στάση εργασίας στο Δημόσιο

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Σε 24ωρη απεργία η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη έχει κηρύξει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενη για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό και σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς.

Δεμένα τα πλοία

Ρότα για κινητοποιήσεις έχει χαράξει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από την 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει από τις 6 σήμερα το πρωί όλες τις κατηγορίες πλοίων και με προοπτική κλιμάκωσης.

Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά από το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» στην προβλήτα απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ενώ την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου η ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Κινητοποιήσεις αγροτών

Στους δρόμους θα βρίσκονται και οι αγρότες της Βοιωτίας που αποφάσισαν να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους το πρωί της Πέμπτης στον Ορχομενό και το μεσημέρι να κατευθυνθούν προς το Κάστρο Βοιωτίας που βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα λεωφορεία, τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.

Στη μαραθώνια συνέλευσή τους οι οδηγοί λεωφορείων αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για σήμερα.

Εκ νέου Γενική Συνέλευση θα κάνουν στις 14 Φεβρουαρίου.

Από τα μεσάνυχτα τα τρένα και τα λεωφορεία θα μείνουν ακινητοποιημένα, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Ακινητοποιημένοι θα είναι για το ίδιο χρονικό διάστημα και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο.

***

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι 35 που συνελήφθησαν για την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας. Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους συλληφθέντες πραγματοποίησε νωρίς το πρωί το ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου και παραμένουν εκατοντάδες συμπαραστεκόμενοι στους συλληφθέντες μαζί με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οι 35 συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητες φθορές ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ένας από τους συνοδούς αστυνομικούς επιτέθηκε εναντίον τους φραστικά με χυδαίο χαρακτηρισμό.

Σκληρή κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ο οποίος κατήγγειλε ότι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προκάλεσαν φθορές στο υπουργείο.

«Η οργανωμένη επιδρομή και η προσπάθεια κατάληψης του υπουργείου Εργασίας με χρήση βίας, δεν δίνει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων. Οι προπηλακισμοί και οι καταστροφές στη δημόσια περιουσία μόνο θλίψη προκαλούν. Λυπάμαι, γιατί κάποιοι με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στήνουν σκηνικό έντασης και βίας. Οι ενέργειες αυτές τραυματίζουν τη Δημοκρατία και υπονομεύουν τις θυσίες των Ελλήνων. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στρέφονται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας» δήλωσε ο υπουργός.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε έξω από τη ΓΑΔΑ για τους συλληφθέντες απάντησε:

«Ένα πράγμα μόνο ζητάμε από τον υπουργό Εργασίας. Να φέρει το βίντεο, να το φέρει εδώ, στην πλατεία Συντάγματος, να το δώσει στα κανάλια, με τις καταστροφές που τάχα έκαναν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν και δικαίως για προκλητικές δηλώσεις που πραγματικά ξεσηκώνουν. Να μας δείξει το βίντεο. Ποιες είναι οι καταστροφές.

»Πήγαν 40 άτομα, πρόσωπο με πρόσωπο, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι οργανώσεων, τι να κάνουν; Να καταστρέψουν τα γραφεία; Να καταστρέψουν τα κομπιούτερ; Να δείρουν τον υπουργό; Είναι αστεία πράγματα αυτά. Και βεβαίως όταν ένας υπουργός κάνει προκλητικές δηλώσεις έχουν δικαίωμα την ίδια μέρα, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων να πάνε και να διαμαρτυρηθούν. Αυτό μόνο έγινε και τίποτα άλλο».

***

Μέσω Βρυξελλών θα αναζητήσει η κυβέρνηση το όχημα που θα επαναφέρει το Κατάρ στο ελληνικό επενδυτικό γήπεδο, από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από το αραβικό εμιράτο για τον φάκελο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Το μήνυμα αυτό εκπέμπει η πρωθυπουργική αποστολή που επέστρεψε αργά χθες το βράδυ από το Κατάρ, καθώς θεωρεί ότι παραμένει ανοικτό το πεδίο για τις καταριανές επενδύσεις και την επίτευξη μιας μεγάλης συμφωνίας τους επόμενους μήνες. Η Αθήνα αναμένει από το Κατάρ να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς για κάποιες αποκρατικοποιήσεις. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αφήνουν, παράλληλα, να εννοηθεί ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει από την πλευρά της, με παρέμβαση στις Βρυξέλλες, να ελαστικοποιηθεί το κοινοτικό πλαίσιο και να ανοίξει ο δρόμος για αποκρατικοποιήσεις μέσω διακρατικών συμφωνιών.

Στη βάση αυτή, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον του Κατάρ για το Ελληνικό, ενώ από τις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διήμερο ανιχνεύουν ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Ντόχα για ορισμένα από τα 37 περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια και τις 48 μαρίνες που έχουν ενταχθεί στον φάκελο των αποκρατικοποιήσεων.

ΑΜΕΣΟ ΚΕΡΔΟΣ. Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως το άμεσο κέρδος από την επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η συνεργασία Αθήνας - Ντόχας οδηγείται σε νέα αφετηρία και θα κινηθεί πλέον πάνω σε μια αξιόπιστη βάση. Η αναφορά αυτή αποτελεί και αιχμή για τον τρόπο προσέγγισης των Καταριανών τα προηγούμενα χρόνια που είχε κλονίσει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την εμπιστοσύνη τους για τις ελληνικές επιδιώξεις.

Το ίδιο μήνυμα φρόντισε να στείλει με τον τρόπο του και ο Πρωθυπουργός, τόσο κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι όσο και στην ιδρυτική συνεδρίαση του ελληνοκαταριανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. «Το κλειδί είναι να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, να έχουμε μια σταθερή πρόοδο. Δεν χρειαζόμαστε πυροτεχνήματα. Χρειαζόμαστε καλή κατανόηση, ενδελεχή προετοιμασία και σταθερά αποτελέσματα... Μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο, με έναν νέο τρόπο σκέψης και δράσης...», τόνισε.

Θεμέλιο για τη νέα σχέση με την Ντόχα χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τη δημιουργία του κοινού ταμείου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα λειτουργήσει με τη μέθοδο των funds και θα χρηματοδοτηθεί με δύο δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό μερίδιο στον «κουμπαρά» των δύο δισ. θα καλυφθεί μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που θα λάβει η χώρα μας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Κατάρ αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον και την πρόταση για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα (σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη). Την ίδια στιγμή, βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί και η δραστηριότητα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στο αραβικό εμιράτο, καθώς εκτιμά ότι η ισχυρή παρουσία της θα γίνει μοχλός και για στενότερη διακρατική συνεργασία. Σε μια συμβολική κίνηση, μετά τη συνάντησή του με τον Εμίρη Αλ Τάνι και την εκδήλωση για το ελληνοκαταριανό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το τεχνητό νησί Περλ Αϊλαντ και το νέο αεροδρόμιο της Ντόχας, καθώς και στα δύο έργα συμμετέχουν ελληνικές τεχνικές εταιρείες.

«Μπορούμε να δώσουμε μια νέα δυναμική στις επενδύσεις και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Οι έλληνες επιχειρηματίες που συνόδευσαν την κυβερνητική αποστολή είναι υψηλού επιπέδου και αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους», διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός στην καταριανή επιχειρηματική κοινότητα. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ