2013-01-30 13:23:03
Φωτογραφία για Λαϊκή-BOCY: Εντείνονται τα σενάρια συγχώνευσης
Αναλυτικότερη μορφή λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα τα σενάρια περί συγχώνευσης Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας υπό συγκεκριμένες πάντα προϋποθέσεις.

Η σχετική αναφορά που υπάρχει στο μνημόνιο συναντίληψης Κύπρου-Τρόικας, πλέον συζητείται πολύ έντονα στα ψηλότερα δώματα των δύο τραπεζών και όχι μόνο.

Οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες για τις δύο τράπεζες που φαίνεται ότι θα καταδείξει η έρευνα της Pimco, η δυσκολία στην εξεύρεση ιδιωτικών και αξιόπιστων κεφαλαίων αλλά, η μεγάλη δυσκολία του κράτους να στηρίξει τις δύο τράπεζες και η διστακτικότητα των ξένων να χρηματοδοτήσουν, φέρνουν το σενάριο της συγχώνευσης εκ νέου στο προσκήνιο.

Το ενδεχόμενο άφησε ανοικτό σε δηλώσεις του από το Νταβός και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος έκανε σαφή αναφορά σε συγχωνεύσεις και σμίκρυνση στο τραπεζικό σύστημα.

Η δήλωση μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σημαντική αφού τυχόν συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα προηγηθεί σμίκρυνση τους που δεν θα περιοριστεί σε αποξένωση κακών στοιχείων.


Σχετικές αναφορές για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις φαίνεται να περιλαμβάνει και η μελέτη αναδιάρθρωσης που ετοίμασε η KPMG για τη Λαϊκή αλλά και στις διαβουλεύσεις που κάνει η Τράπεζα Κύπρου με την PwC η οποία ετοιμάζει το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Από την άλλη, ο διοικητής της Κεντρικής Πανίκος Δημητριάδης φαίνεται πως δεν ευνοεί συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών αφού πλέον, θα υπάρχει μία τράπεζα που θα είναι πιο συστημική από τις δύο προηγούμενες εκτός κι αν η αποξένωση περιουσιακών στοιχείων είναι σε τέτοιο βαθμό που η νέα τράπεζα περιοριστεί σημαντικότατα.

Σε τέτοια περίπτωση, βέβαια, αλλάζει ριζικά ο χαρακτήρας ολόκληρου του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου. Την ίδια ώρα, τίθεται και το ερώτημα ποιος θα αγοράσει τις non-core εργασίες των τραπεζών και πως θα τις διαχειριστεί. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει σημαντική μείωση στο εργατικό δυναμικό που απασχολούν σήμερα οι δύο τράπεζες.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ