2013-01-29 14:57:04
Φωτογραφία για Ποιές είναι οι αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Με το άρθρο 100Α του Συντάγματος το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως μεγάλο σώμα της διοίκησης, καθίσταται συνταγματικά προβλεπόμενος και κατοχυρωμένος θεσμός.

Άρθρο 100 Α του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ(όπως ισχύει μετά την αναθεώρηση του-ΦΕΚ 84/17-4-2001):

"Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και τα σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των λειτουργών και υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτό. Στην αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανήκουν ιδίως η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου και η αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου ή ο συμβιβασμός σε διαφορές με αυτό. Στο κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 88 παράγραφοι 2 και 5 και 90 παράγραφος 5".

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ( Ν.Σ.Κ.) αποτελεί ενιαία, ανώτατη Αρχή του Κράτους και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών(άρθρο 1, Ν 3086/2002).


Ο συντατικός νομοθέτης περιέβαλε το ΝΣΚ με μια δέσμη εγγυήσεων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση και στην εκπλήρωση της αποστολής του από θέση συνταγματικής περιωπής. Η ένταξη του άρθρου 100Α στο Ε Τμήμα του Συντάγματος δημιουργεί μάλιστα την εντύπωση ότι με τις επιλογές του εξομοιώνει ή τείνει να εξομοιώσει τα μέλη του ΝΣΚ με τους δικαστικούς λειτουργούς. Την εντύπωση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι οι σχετικές εγγυήσεις αναγνωρίζονται διαμέσου παραπομπής στις διατάξεις που ισχύουν για τη δικαστική λειτουργία.

Η ερμηνεία των επιμέρους ορισμών του άρθρου 100Α Συντ. δείχνει όμως ότι ο συντακτικός νομοθέτης υπήρξε εν προκειμένω προσεκτικός. Προέβλεψε δηλαδή μόνο όσες εγγυήσεις προσιδιάζουν στη φύση και στην αποστολή του ΝΣΚ. Με γνώμονα αυτό το κριτήριο -το οποίο αποτέλεσε τον οδηγό για τη διαμόρφωση των βασικών επιλογών του εκτελεστικού νόμου 3086/2002- πρέπει να προσδιορίζεται, γενικότερα, το περιεχόμενό τους. Η διαπίστωση αυτή δεν επιτρέπει βέβαια τη σχετικοποίηση της καινοτομίας που επέφερε η αναθεώρηση του 2001 με τη «συνταγματοποίηση» του ΝΣΚ.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: Στην πρόταση 2 του άρθρου 100Α προβλέπονται ως βασικές αρμοδιότητες του ΝΣΚ «η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου και η αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου ή ο συμβιβασμός σε διαφορές με αυτό».

Ο συντακτικός νομοθέτης περιορίσθηκε στην αναφορά των αρμοδιοτήτων που αποτελούσαν ανέκαθεν και θα εξακολουθήσουν να ανήκουν στο σκληρό πυρήνα τους. Διευκολύνει τις προσαρμογές που επιβάλλουν κάθε φορά οι μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ο νομοθέτης οφείλει συνεπώς κατά τη ρύθμιση κάθε σχετικού ζητήματος να κινείται στο πλαίσιο που προδιαγράφει το Σύνταγμα. ΄Εχει δηλαδή όχι μόνο την υποχρέωση να τις εξειδικεύει αλλά και την ευχέρεια να προβλέπει νέες αρμοδιότητες, χωρίς βέβαια να θίγει τον συνταγματικά προστατευόμενο πυρήνα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω διάταξη δεν περιλαμβάνονται ορισμοί σχετικά αφενός με τη δεσμευτική ισχύ των γνωμοδοτήσεων του ΝΣΚ για τον Υπουργό και αφετέρου τη σαφέστερη οριοθέτηση της αρμοδιότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΝΣΚ για την αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου ή για το συμβιβασμό σε διαφορές τρίτων με αυτό.

Και τα δύο αυτά ζητήματα είχαν συζητηθεί ακροθιγώς στην προτείνουσα Βουλή, η οποία όμως έκρινε ότι η αντιμετώπισή τους έπρεπε να αφεθεί στον κοινό νομοθέτη.

Με τον εκτελεστικό του άρθρου 100Α του Συντάγματος νόμο 3086/2002 καθορίσθηκαν λεπτομερώς οι αρμοδιότητες του ΝΣΚ. Σύμφωνα με το άρθρο 2 στην αποστολή του ανήκουν:

1. Η δικαστική υπεράσπιση των συμφερόντων του κράτους και γενικότερα η νομική υποστήριξή του.

2. Η υποστήριξη των υποθέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Δικαστήριο (και το Πρωτοδικείο) των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

3. Η υποστήριξη των υπηρεσιών της διοίκησης σε θέματα κοινοτικού δικαίου.

4. Η διενέργεια όλων των δικαστικών πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 6 της Πολυμερούς Σύμβασης «Περί διεκδικήσεως διατροφής εις την αλλοδαπήν» και που ανάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

5. Η διεξαγωγή των δικαστικών πράξεων που προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις δικαστικής αρωγής σε ποινικές, αστικές και εμπορικές υποθέσεις, στις οποίες η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος, και ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

6. Η καθοδήγηση της διοίκησης με νομικές γνωμοδοτήσεις.

7. Η αναγνώριση απαιτήσεων κατά του δημοσίου, ο συμβιβασμός σε διαφορές με αυτό και η ρύθμιση χρεών πτωχών οφειλετών του δημοσίου.

8. Η γνωμοδότηση για την υπαγωγή διαφορών του δημοσίουσε διαιτησία.

9. Η υπεράσπιση δημοσίων υπαλλήλων σε ποινικά δικαστήρια.

10. Η γνωμοδότηση για το παραδεκτό και βάσιμο των αναιρέσεων του δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

10α. Η επεξεργασία σχεδίων νόμων, διαταγμάτων και κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων.

10β. Η δικαστική υπεράσπιση και νομική υποστήριξη των ΝΠΔΔ και των Ανεξάρτητων Αρχών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ