2013-01-29 10:56:05
Φωτογραφία για Τα λεωφορεία ξαναβγαίνουν στους δρόμους
Τέλος στις κινητοποιήσεις τους από σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να βάλουν και οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων, ακολουθώντας τις χθεσινές αποφάσεις των συναδέλφων τους στον σιδηρόδρομο, στα τρόλεϊ και στην τεχνική βάση της πρώην Επιχείρησης Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ).

Οι οδηγοί των λεωφορείων είχαν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί γενική συνέλευση, στην οποία οι εκπρόσωποι του σωματείου τους αναμενόταν να εισηγηθούν την αναστολή των κινητοποιήσεων, προκειμένου να ξεκινήσουν διάλογο με το υπουργείο Μεταφορών.

Τα πρώτα τρόλεϊ ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι από χθες στους δρόμους της Αθήνας. Ωστόσο στους δρόμους βγήκαν περίπου τα μισά (από τα 185), καθώς εργαζόμενοι που δεν επιθυμούσαν τη λήξη των κινητοποιήσεων είχαν μπλοκάρει τις εισόδους των αμαξοστασίων του Κόκκινου Μύλου και της Αττικής. Ανέμεναν την έκβαση της πρώτης συνάντησης που είχε ώς αργά το βράδυ το σωματείο με τη διοίκηση της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) για το θέμα των ειδικών ρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.


Επίσης, κανονικά κυκλοφορούν από χθες το βράδυ και τα τρένα του προαστιακού σιδηροδρόμου και του ΟΣΕ. Νωρίτερα χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του δικαστηρίου Δημοσθένης Βλάχος, ο οποίος θα δίκαζε τις προσφυγές για την απεργία σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανέβηκε στην έδρα με... πυροσβεστική διάθεση. Με παρέμβαση του δικαστικού λειτουργού ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Θανάσης Λεβέντης αποδέχθηκε την αναστολή των προγραμματισμένων για χθες κινητοποιήσεων. Ετσι, η διοίκηση ανακάλεσε την αγωγή με την οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη η απεργία, καθώς και κάθε άλλη μελλοντική με τα ίδια αιτήματα.

24ΩΡΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ. Πάντως, η διοίκηση της ΠΟΣ αναμένεται να μεταθέσει τις κινητοποιήσεις της για μεθαύριο Πέμπτη, οπότε και θα πραγματοποιήσει νέα 24ωρη κινητοποίηση.

Την ικανοποίησή τους για τις χθεσινές εξελίξεις εξέφραζαν κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών σημειώνοντας: «Οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ και ΟΣΕ και οι τεχνικοί των λεωφορείων άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους. Ελπίζουμε ότι θα τους ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων». Επίσης, πρόσθεταν ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι».

Καθοριστικό ρόλο για τις χθεσινές αποφάσεις των σωματείων έπαιξε και η παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τους συνδικαλιστές, οι οποίοι, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν τις απεργίες παράνομες, συνέχιζαν να απεργούν.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου ανέθεσε στην Κρατική Ασφάλεια να διερευνήσει αν τελείται το αδίκημα της παραβίασης εκτέλεσης δικαστικής απόφασης, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας εναντίον των απεργών.

Πάντως, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στη σημερινή γενική συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. «Πρέπει να ακουστούν ψύχραιμες φωνές και να πάμε σε διάλογο, τον οποίο με καθυστέρηση προτείνει τώρα η διοίκηση της ΟΣΥ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΑΣΑ Λεωνίδας Σκούλος.

Οπως τόνισε ο κ. Σκούλος, «με επιτάξεις και εκβιασμούς δεν βρίσκεται λύση, καθώς μαζί με τους εργαζομένους επιστρατεύεται και το επιβατικό κοινό».

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα αστικά λεωφορεία από το 2009 και μετά, ανέφερε ότι έχουν μειωθεί σε 1.100 από 2.100 τα λεωφορεία και σε 4.286 από 5.555 οι οδηγοί. Επίσης, έχουν μειωθεί κατά 40% τα εκτελούμενα δρομολόγια.

Ηθελαν να αποφύγουν την επιστράτευση

Οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ - ΟΣΕ και οι τεχνικοί των λεωφορείων σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις τους με το σκεπτικό πως αν θα ντύνονταν στο «χακί» (σ.σ.: επιστράτευση) θα χανόταν η ευελιξία των σωματείων τους και θα έμπαιναν όλοι στον «γύψο».

tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Τα λεωφορεία ξαναβγαίνουν στους δρόμους http://24wro.blogspot.com/2013/01/blog-post_6991.html#ixzz2JLwZZmGk
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ