2013-01-28 17:46:02
Φωτογραφία για Ισραήλ για συμφωνία Ιράν - Αργεντινής
Το Ισραήλ εξέφρασε σήμερα την έκπληξή του για την ιρανο-αργεντινή συμφωνία για τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής αρμόδιας η οποία θα εξετάσει την επίθεση το 1994 κατά εγκαταστάσεων της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες, στην οποία 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

"Μείναμε κατάπληκτοι με την είδηση αυτή", δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. "Αναμένουμε οι Αργεντινοί να μας ενημερώσουν λεπτομερώς για το τι συμβαίνει, καθώς σαφώς η υπόθεση αυτή αφορά άμεσα το Ισραήλ".

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ ανακοίνωσε την Κυριακή την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν για τη σύσταση επιτροπής που θα συγκροτείται από πέντε διακεκριμένους νομικούς διεθνούς εμβέλειας για την αποκατάσταση της αλήθειας. Κανένας μεταξύ αυτών δεν μπορεί να έχει υπηκοότητα των δύο χωρών".

Σύμφωνα με την Κίρχνερ, "οι δικαστικές αρχές της Αργεντινής θα μπορούν για πρώτη φορά να ανακρίνουν καταζητούμενους από την Ιντερπόλ", στο πλαίσιο της συμφωνίας.


Η δικαιοσύνη της Αργεντινής κατηγορεί την Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει, για εμπλοκή στην επίθεση κατά του εβραϊκού οργανισμού (AMIA) και ζητεί την έκδοση οκτώ ιρανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο νυν υπουργός Άμυνας Αχμαντ Βαχίντι και ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

Η Αργεντινή και το Ιράν είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο στην Ελβετία για την εξεύρεση μιας λύσης στις εκκρεμείς δικαστικές πράξεις αυτής της υπόθεσης.

Η εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής, η μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, και το Ισραήλ είχαν επικρίνει τις συνομιλίες ζητώντας από τις αρχές της Αργεντινής να μην μειώσουν τις προσπάθειές τους για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ιρανοί ύποπτοι.

"Εξ αρχής προειδοποιήσαμε την Αργεντινή ότι το Ιράν θα τής στήσει παγίδα και ότι θα έπρεπε να είναι προσεκτική", τόνισε ο Παλμόρ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στη φυλακή η γαλάζια υποψήφια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στη φυλακή η γαλάζια υποψήφια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ