2013-01-28 07:25:05
Φωτογραφία για Κομπίνες δυτικοευρωπαίων με online φοροδιαφυγή σε ελληνικά ακίνητα
Δυτικοευρωπαίοι ιδιοκτήτες επαύλεων και γενικά πολυτελών σπιτιών έχουν μπει στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες εμφανίζονται να κατέχουν πολυτελείς κατοικίες σε νησιά αλλά και σε άλλα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, Γερμανοί, Αυστριακοί, Βρετανοί και άλλοι δυτικοευρωπαίοι ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ αλλά και τη Διεύθυνση Περιφερειακών Ελέγχων, καθώς φέρονται ότι νοικιάζουν μέσω διαδικτύου τις πολυτελείς επαύλεις που διαθέτουν έναντι 750 ευρώ την ημέρα, χωρίς όμως να δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά και χωρίς να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τις αποκαλύψεις του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου. Ο κ. Γλέζος είχε υποστηρίξει πως γίνεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω της ενοικίασης επαύλεων στην Πάρο.


Ο βουλευτής μάλιστα είχε επισκεφθεί και τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Στυλιανό Στασινόπουλο, όπου είχε καταγγείλει ότι, με βάση στοιχεία τα οποία έχει καταθέσει εδώ και έναν χρόνο στο δημοτικό συμβούλιο της Πάρου ως μέλος του, υπάρχουν 1.300 πολυτελείς επαύλεις με πισίνες ιδιοκτησίας Δυτικοευρωπαίων, οι οποίες ενοικιάζονται μέσω Διαδικτύου έναντι 750 ευρώ ημερησίως.

Όπως αναφέρεται πάντα στο ρεπορτάζ στο Έθνος, η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μεν από την Πάρο επεκτάθηκε δε σε όλη την Ελλάδα, με την επισήμανση από τον οικονομικό εισαγγελέα να ελεγχθούν πρωτίστως δυτικοευρωπαίοι, οι οποίοι διαθέτουν πολυτελή σπίτια με πισίνες σε νησιά, τα οποία αποτελούν τουριστικούς προορισμούς υψηλής ζήτησης, όπως Μύκονος, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Σκιάθος, Σαντορίνη, Κεφαλλονιά και άλλα, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, για τις οποίες το τουριστικό ενδιαφέρον είναι το ίδιο υψηλό, όπως για παράδειγμα το Πήλιο κ.λπ.

"Αγκάθι" στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το ότι πολλά από τα σπίτια τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί φέρονται να ανήκουν σε off shore εταιρείες και έτσι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ράμπο του ΣΔΟΕ είναι το γεγονός ότι οι ξένοι ιδιοκτήτες των πολυτελών ακινήτων δεν δηλώνουν πουθενά ότι τα νοικιάζουν, αλλά εμφανίζουν τους ενοικιαστές -που συνήθως είναι επίσης ευκατάστατοι δυτικοευρωπαίοι- ως φίλους τους οποίους φιλοξενούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις Γερμανών, Αυστριακών κ.λπ., οι οποίοι ενοικίαζαν μέσω αγγελιών τις πολυτελείς επαύλεις που διαθέτουν σε ελληνικά νησιά.

Όμως, και σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, οι ξένοι ιδιοκτήτες των πολυτελών ακινήτων καταφέρνουν σε αρκετές περιπτώσεις να ξεγλιστράνε, εκμεταλλευόμενοι το ισχύον φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας, το οποίο ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που το νοικιάζει έχει χρονικό περιθώριο από τον νόμο να καταθέσει το συμβόλαιο στην εφορία 30 ημερών από την ημέρα σύστασής του.

Την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προσπαθούν να εντοπιστούν πόσοι και ποιοι έβγαλαν από τη χώρα "μαύρο χρήμα" στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, που διαρκεί η κρίση, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ στην αγορά ακινήτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων.

Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης, έχει δώσει παραγγελία στο ΣΔΟΕ να ελέγξει εξονυχιστικά λίστα με ονόματα και διευθύνσεις, περίπου 200-300 Ελλήνων, οι οποίοι φέρονται ότι έχουν αγοράσει σπίτια και διαμερίσματα σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου.

Η εν λόγω λίστα έχει σταλεί από το βρετανικό στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και ήδη ελέγχεται εάν όσοι αγόρασαν ακίνητα στο εξωτερικό τα έχουν δηλώσει και συνεπώς έχουν φορολογηθεί για αυτά, ενώ διερευνάται επιπλέον εάν δικαιολογούνται οι αγορές αυτές από τα εισοδήματά τους ή πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ενδεχόμενο ποινικής εμπλοκής των αγοραστών, στην πρώτη περίπτωση για φοροδιαφυγή, ενώ στη δεύτερη -ακόμη χειρότερα- θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), που συνεπάγεται δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία, ωστόσο αυτό που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είναι ποιοι από τους αναφερόμενους στη λίστα έχουν πουλήσει τα ακίνητα αυτά, κυρίως στο Λονδίνο.

Πηγή: news247
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ