2013-01-27 12:08:13
Φωτογραφία για Ο πνεύμονας του Ηράκλειου είναι το πάρκο Γεωργιάδη!
Σίγουρα έχετε προσέξει τους φοίνικες και τα δέντρα που βρίσκονται στους δρόμους του Ηρακλείου αλλά σίγουρα δεν έχετε μπει στον κόπο να μετρήσετε Κι αν το κάνατε κάποια στιγμή θα κουραζόσασταν, διότι τα δέντρα που είναι φυτεμένα στους δρόμους και τις νησίδες είναι 7.000!

Συνολικά στους οδικούς άξονες του διευρυμένου δήμου υπάρχουν 10.000 δέντρα.

Ωστόσο ούτε τα δέντρα που έχουν φυτευτεί αλλά και ούτε το πράσινο που υπάρχει στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, πάρκα και πλατείες, μπορούν να χαρακτηρίσουν το Ηράκλειο "πράσινη" πόλη, τουλάχιστον με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στις «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης η αντιστοιχία πρασίνου και κατοίκων αντιστοιχεί σε 7 τ.μ. ανά κάτοικο. Στο Ηράκλειο η αναλογία αυτή είναι 3 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ πριν δέκα χρόνια αντιστοιχούσε σε μόλις 1 τ.μ. ανά κάτοικο, ποσοστό που παρέμενε στο ίδιο επίπεδο για περίπου 15 συναπτά έτη!


Συνολικά το πράσινο που βρίσκεται μέσα στα όρια του πρώην Καποδιστριακού δήμου είναι 160 στρέμματα και έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 64% (!), καθώς το 2000 ήταν μόνο 95 στρέμματα.

Παιδική χαρά "Βεργίνα" στην πάροδο της Εθνομαρτύρων

Όπως ανέφερε μιλώντας στο MadeinCreta η δασολόγος του τμήματος πρασίνου του δήμου Ηράκλειου κ. Ρούλα Φραγκούλη σημαντική αύξηση στους χώρους πρασίνου έγινε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων όπου προστέθηκαν 20 στρέμματα πρασίνου στην πόλη.

Η πιο πράσινη έκταση της πόλης είναι το πάρκο Γεωργιάδη όπου εκεί συγκεντρώνονται 17 στρέμματα ενώ τα πιο πράσινα σημεία είναι τα Ενετικά Τείχη, όπου το πράσινο καλύπτει έκταση 280 στρεμμάτων!

Ανθισμένη Κουτσουπιά στην οδο Γεωργίου Γεωργιάδη

Συνολικά οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου του καλλικρατικού δήμου είναι 456 στρέμματα. συμπεριλαμβανόμενων όμως και των ενετικών τειχών.

Ανάσα στους κατοίκους θα δώσει όπως φαίνεται η παραλιακή ζώνη, καθώς όταν ολοκληρωθούν τα έργα μέσα στο 2013, θα προστεθούν άλλα 20 στρέμματα πρασίνου.

Προς το παρόν "πνεύμονας" του Ηρακλείου μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο το πάρκο Γεωργιάδη, όπου το πράσινο καλύπτει 17 στρέμματα.

Η εικόνα της πόλης θα αλλάξει άρδην όταν δημιουργηθεί το Περιβαλλοντικό Πάρκο εντός των ορίων της πόλης του Ηρακλείου, που πρόσφατα ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή, με την απόκτηση νέας έκτασης συνολικού εμβαδού 6.650 τ.μ στη περιοχή των Μεσαμπελιών.

Αυτή η έκταση σε συνδυασμό με τα 43 στρέμματα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του ρέματος της Ερυθραίας θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο πνεύμονα 50.000 τ.μ. Πρασίνου, αναψυχής, Αθλητισμού, Πολιτισμού και άλλων Κοινωνικών Δραστηριοτήτων.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ