2013-01-26 12:18:02
Φωτογραφία για Ερώτηση Ι. Μιχελογιαννάκη σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής όσον αφορά το πετρέλαιο
από το Γραφείο Τύπου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Ηρακλείου κ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής όσον αφορά το πετρέλαιο. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

«Πρόσφατα όπως ανακοινώσατε, απατώντας σε ερώτηση συναδέλφου βουλευτή, τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν. Τούτο δε σημαίνει βεβαίως ότι το μέτρο εξίσωσης των φόρων πέτυχε και ότι έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων.

Στην ουσία, οι προσδοκίες για αύξηση των δημοσίων εσόδων δεν επιβεβαιώθηκαν. Τα στοιχεία από τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης δείχνουν αυξημένα έσοδα, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, κατά 36 εκατ. ευρώ από τον EΦK στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και απώλειες κατά 60 εκατ. ευρώ από τον EΦK στο πετρέλαιο κίνησης. Επίσης το ίδιο αναποτελεσματικός παραμένει και ο στόχος της πάταξης του λαθρεμπορίου, καθώς όπως δείχνουν και τα στοιχεία της αγοράς άνοιξε νέο παράθυρο λαθρεμπορίας στο ναυτιλιακό καύσιμο, το οποίο δεν επιβαρύνεται με φόρους και προσφέρει υψηλά περιθώρια κέρδους στους επιτήδειους.


Δεδομένου ότι υπάρχει πτώση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης η οποία αγγίζει το 80%.

Δεδομένου ότι η αύξηση εσόδων οφείλεται στην κατακόρυφη αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης.

Δεδομένων των προβλημάτων που πρόσθεσαν, τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στο περιβάλλον, οι εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης.

Δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πετρελαίου κίνησης το τελευταίο δίμηνο κατά 10-15%, που αντιπροσωπεύει σχεδόν εξ ολοκλήρου αντίστοιχο ποσοστό θέρμανσης που πριν την εξίσωση των φόρων διακινείτο ως κίνησης.

Δεδομένου ότι το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο υπολογίζεται στο 20% περίπου των διακινουμένων ποσοτήτων ετησίως.

Δεδομένων των υπολογισμών για τον τζίρο γύρω από το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο που εκτιμάτε στα 70 εκατ. ευρώ περίπου με εκτίμηση ότι θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

Υιοθετεί το Υπουργείο την πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής πολιτείας με την Ε.Ε για μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης με σκοπό να διευκολυνθούν οι καταναλωτές ; 

 

Προτίθεται το Υπουργείο να επανεξετάσει τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ; 

Θα προχωρήσει το Υπουργείο στην απαιτούμενη αναπροσαρμογή του υπολογισμού της επιδοτούμενης ποσότητας στις πραγματικές καταναλώσεις ; 

Πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το πετρέλαιο ναυτιλίας ;»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ