2013-01-26 09:50:41
Φωτογραφία για Συρία: Αποστάσεις ο βασιλιάς της Ιορδανίας από τη Δύση;
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν όσα ανέφερε ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα ΙΙ, κατά τη διάρκεια πάνελ για το θέμα της Συρίας στο οποίο συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Καταρχάς, δήλωσε ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ μπορεί να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

 Επίσης, ότι η κατάτμηση της Συρίας σε μικρότερα κρατίδια θα ήταν καταστροφική και θα δημιουργούσε προβλήματα για τις επόμενες δεκαετίες.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει – εάν το συσχετίσεις με τα ανωτέρω – και η αναφορά του Ιορδανού μονάρχη στην Αλ Κάιντα, αφού είπε ότι οργανώσεις εμπνεόμενες από την ιδεολογία της έχουν εγκατασταθεί στη χώρα με την υποστήριξη από συγκεκριμένες πλευρές, τις οποίες βέβαια δεν κατονόμασε (συνήθως η αναφορά γίνεται για τη Σαουδική Αραβία, ενώ τελευταία οι κατηγορίες αφορούν και το Κατάρ).


Εν κατακλείδι, διευκρίνισε ότι θα χρειαστούν στην Ιορδανία δύο με τρία χρόνια για να εξουδετερώσει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες και να ασφαλιστούν τα σύνορα(300.000 πρόσφυγες φιλοξενεί η χώρα…), ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα και η απειλή θα μοιάζει πολύ με αυτή που αντιμετωπίζεται στο Αφγανιστάν Οι αναφορές του βασιλιά της Ιορδανίας δεν ευθυγραμμίζονται κιόλας με την πολιτική που ακολουθεί η Δύση στο ζήτημα, ενώ υπό μία έννοια θα μπορούσαν να υποκρύπτουν και επιθυμία παραμονής του Άσαντ στην εξουσία, ιδίως τώρα που είναι εξ ορισμού αποδυναμωμένος…
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ