2013-01-25 21:41:04
Φωτογραφία για Λιβύη: Κινδυνεύουν οι ζωές των ξένων πολιτών
Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποχωρήσουν αμέσως από την Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, λόγω μιας «συγκεκριμένης» και «άμεσης» απειλής για την ζωή τους.

Οι οδηγίες εκδόθηκαν 24 ώρες αφότου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατέθεσε στο Κογκρέσο για την επίθεση του Σεπτεμβρίου στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, ανάμεσά τους και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Εδώ και λίγες ημέρες, Γάλλοι στρατιώτες πολεμούν με αντάρτες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα στο Μάλι, ενώ την περασμένη εβδομάδα δεκάδες ξένοι όμηροι σκοτώθηκαν μετά από εισβολή ισλαμιστών εξτρεμιστών σε βάση άντλησης φυσικού αερίου στην Αλγερία. Δεν έγινε πάντως σαφές αν οι οδηγίες συνδέονται με αυτά τα γεγονότα.

Τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών δυτικών χωρών εξέδωσαν οδηγίες μιλώντας για συγκεκριμένη και άμεση απειλή, αλλά δεν έδωσαν άλλες λεπτομέρειες. Γερμανία και Βρετανία κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποχωρήσουν «αμέσως» από την Βεγγάζη.


Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες του να αποφεύγουν την Βεγγάζη και την περιοχή στα ανατολικά της, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι αβέβαιη, και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για επεισόδια βίας.

Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των υπηκόων τους. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «δεκάδες» υπήκοοί τους βρίσκονται στην πόλη, ενώ φαίνεται ότι μόλις τέσσερις Ολλανδοί βρίσκονται στην Βεγγάζη.

Αρκετές άλλες χώρες προειδοποιούν εδώ και μήνες υπηκόους τους να μην ταξιδεύουν προς την Βεγγάζη, ιδίως μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο, και ντόπιοι είπαν ότι πολλοί ξένοι έχουν φύγει από την πόλη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Βεγγάζη, μια πόλη ενός εκατ. κατοίκων, είναι το οικονομικό κέντρο όπου δυτικοί εργάζονται σε πολλές μεγάλες εταιρείες. Εκεί άρχισε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι, το 2011.

lamiareport.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ