2013-01-25 14:55:04
Φωτογραφία για Αιολικό Υβριδικό από την PSA
Τα υβριδικά οχήματα έτσι όπως τα ξέρουμε σήμερα, αποτελούνται από έναν θερμικό κινητήρα και έναν ηλεκτροκινητήρα, συνήθως μόνιμου μαγνήτη.

Τι θα λέγατε όμως αν αντί του ηλεκτροκινητήρα χρησιμοποιούσαμε πεπιεσμένο αέρα για την προώθηση του οχήματος υπό ορισμένες συνθήκες; Αυτό ακριβώς το πράγμα σκέφτηκε ο όμιλος PSA και σκοπεύει να το εφαρμόσει στα αυτοκίνητά του από το 2016. Για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Η δύναμη του αέρα

Ο θερμικός κινητήρας του αυτοκινήτου δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό ή κάτι που δεν έχουμε συναντήσει σε άλλες υβριδικές υλοποιήσεις μιας και πρόκειται για έναν κινητήρα βενζίνης, φυσικής αναπνοής, 3κύλινδρο, 1.2lt, που αποδίδει 82ps. Ενώ όμως σε όλα τα υβριδικά αυτοκίνητα του κόσμου τον μη θερμικό εαυτό εκφράζει ο ηλεκτροκινητήρας, στην περίπτωση του ομίλου PSA τοποθέτησαν...το τίποτα ή για να είμαστε πιο ακριβείς το σχεδόν τίποτα.

Μέσω μιας επαναστατικής τεχνοτροπίας το όχημα έχει την δυνατότητα να προωθείται χρησιμοποιώντας πεπιεσμένο αέρα ο οποίος διακινείται από μια υδραυλική αντλία και έναν υδραυλικό κινητήρα. Το υδραυλικό σύστημα μπορούμε να πούμε ότι έχει στην διάθεσή του ένα δικό του σύστημα μετάδοσης το οποίο για ταχύτητες κάτω των 70km/h και χαμηλού φορτίου μπορεί να προωθεί το όχημα αποκλειστικά, χωρίς την συνδρομή του θερμικού κινητήρα.

Ο πεπιεσμένος αέρας βρίσκεται σε μια διαμήκως τοποθετημένη δεξαμενή στο κέντρο περίπου του οχήματος ενώ υπάρχει και μια ακόμα δεξαμενή αέρος χαμηλής πίεσης στο πίσω μέρος του οχήματος, η οποία λογικά συμβάλλει και αυτή όταν απαιτείται, για την παραγωγή έργου. Ένα λογικό σενάριο θα ήταν πχ όταν θα έχει αδειάσει η κεντρική δεξαμενή και η αναγεννητική πέδηση δεν έχει προλάβει να την αναγομώσει. Η συνδυασμένη συνολική ισχύς όταν λειτουργούν και οι 2 μονάδες προώθησης δεν είναι γνωστή, με δεδομένο όμως, ότι το υδραυλικό σύστημα μπορεί να κινήσει το όχημα για ταχύτητα ως 70km/h, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτόνομα, το υδραυλικό σύστημα θα αποδίδει περίπου στους 15ps. Σε ότι αφορά την αναμενόμενη οικονομία, η μέση κατανάλωση σε ένα Peugeot 208 εφοδιασμένο με το εν λόγω σύστημα θα είναι στα 2.9lt/100 km και οι εκπομπές ρύπων CO2 στα 69gr/km. Όχι και άσχημα Όπως σε κάθε υβριδικό όχημα, η απόφαση για αμιγή “υδραυλική’’, θερμική, ή συνδυασμένη λειτουργία λαμβάνεται από τον υπολογιστή του αυτοκινήτου, ανάλογα με το ζητούμενο φορτίο αλλά και το επίπεδο γόμωσης της δεξαμενής αέρος. Το υδραυλικό αυτό σύστημα μοιάζει με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τεχνοτροπία για εφαρμογή σε υβριδικά οχήματα, κυρίως λόγω του ότι μας αποδεσμεύει από την χρήση μπαταριών, που είναι βαριές και ογκώδεις με την προσφερόμενη ενεργειακή τους πυκνότητα να είναι αντιστρόφως ανάλογη του βάρους και του όγκου τους στην τρέχουσα εξέλιξή τους και που είναι ο βασικός λόγος που η ηλεκτροκίνηση ακόμα δεν έχει κατακτήσει πλήρως τον κόσμο της αυτοκίνησης.

Το νέο σύστημα των Γάλλων δείχνει αρκετά υποσχόμενο για ήπιες υβριδικές εφαρμογές, με ένα μικρό ερώτημα στο θέμα της χωροταξίας, μιας και όλα είναι τοποθετημένα εγκαρσίως μπροστά. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που στην τρέχουσα σπουδή, ο θερμικός κινητήρας που χρησιμοποιείται, είναι τρικύλινδρος. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί το πράγμα μέχρι το 2016.

Προς το παρόν όμως, très bien PSA highoctane.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ