2013-01-25 11:45:03
Φωτογραφία για Ένα έργο τέχνης, αφιερώνεται στους Κρήτες Αγίους, στον Πλάτανο
Μια μοναδική εκκλησία, το πρώτο βυζαντινό αντίγραφο του 9ου - 10ου αιώνα κατασκευάζεται στον Πλάτανο Ο ναός είναι βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Δημητρίου στην Πηγή στο Ρέθυμνο, που είναι έργο του Αγίου Ιωάννη του Ξένου.

Ένα πολύ μικρό χωριό με 50 οικογένειες και πολλές εκκλησίες είναι το χωριό Πλάτανος. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών χωριών, ανήκει στο δήμο Γόρτυνας σήμερα, και το όνομά του, το χρωστά σε έναν τεράστιο πλάτανο που ήταν στο χωριό και δεν έφταναν τα χέρια ... έξι ανδρών για να τον αγκαλιάσουν.

Ο Αγ. Γεώργιος

Εκεί στην κεντρική πλατεία βρίσκονται δυο μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος ακριβώς στο κέντρο της πλατείας κι ο πολιούχος της περιοχής, ο Άγιος Χαράλαμπος.

Απέναντι ακριβώς βρίσκεται και το καφενείο του «Μάνη», πρώτος ιδιοκτήτης μάλιστα ήταν ο οπλαρχηγός Μιχάλης Κόρακας (!), όπου σερβίρει τη ρακή σε κρασοπότηρο για ... την οικονομία του χρόνου!


«Αντί να πηγαίνω πάνω- κάτω βάζω μια και τελειώνουμε», λέει ο Μάνιος. Σε αυτό λοιπόν το καφενεδάκι που δεν είχε κανέναν πελάτη εκείνη την ώρα διότι όλοι ήταν στις ελιές, το MadeinCreta πληροφορήθηκε το έργο του πατέρα Νεκτάριου Γουρλεμάκη, που πολλά καλά έχει κάνει στην περιοχή 22 χρόνια τώρα.

O Αγ. Χαράλαμπος

«Χτίζει και μια εκκλησία με τα χέρια του λίγο πιο κάτω κοντά στο κοιμητήριο να πάτε να τη δείτε», είπε η σύζυγος του Μανιού.

Και όταν σε ένα καφενεδάκι πίνεις ρακή, αντί για ελληνικό καφέ - και μάλιστα σε κρασοπότηρο - κι ακούς για τα καλά που έχει κάνει ο παπάς του χωριού, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να πας να δεις από κοντά τα έργα του.

Μόλις φτάσαμε στο κοιμητήριο αντικρίσαμε μια ωραία εκκλησία και από έξω εργάτες (έτσι νομίζαμε) που έκαναν διάλειμμα για καφέ. Βγάλαμε τις φωτογραφίες και αρχίσαμε να αναζητούμε τον παπά... μπας και τον έχει δει κανείς εκεί κοντά.

Ο συντηρητής αρχαίων απο το Ρέθυμνο κ. Μιχάλης Τρουλινός και ο παπα-Νεκτάριος

Γέλαγαν αλλά απάντηση δεν έδωσαν!

Άρχισαν να λένε διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά του ναού, αλλά εμείς ψάχναμε να βρούμε τον παπά. Που να φανταστούμε ότι ο ένας από τους εργάτες με τα στρατιωτικά, τις γαλότσες και τον κεφαλόδεσμο είναι ο παπά- Νεκτάριος (!) ο άλλος ο συντηρητής αρχαιοτήτων και ο τρίτος ο μεταλλοτεχνίτης και ο γλύπτης;

Διότι από τότε που άρχισε να χτίζεται η εκκλησία, το 2008, ο παπάς "άλλαξε δουλειά" κι έπιασε το σκαπέτι!

Με τα χέρια κουβαλούσε μια- μια τις πέτρες από τα μισογκρεμισμένα σπίτια της περιοχής, προκειμένου να γίνει το όνειρο πραγματικότητα: να χτιστεί μια εκκλησία, μνημείο, που θα στέκει για πάντα όρθια στο πέρασμα των αιώνων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό πίστεψαν πολλοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και κυρίως από την

Ο ναός αφιερώνεται στους Κρήτες Αγίους και θα εορτάζει την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου

Κρήτη και έβαλαν ένα λιθαράκι - ο καθένας με τον τρόπο του: από το ένα ευρώ μέχρι την εθελοντική εργασία.

Κι όταν, εν καιρώ κρίσης, σε ένα μικρό χωριό ανεγείρεται με θυσίες μια εκκλησία - μνημείο, το πρώτο πιστό αντίγραφο βυζαντινού ναού του 9ου -10ου αιώνα, αυτό αποτελεί σημαντική είδηση.

Ο κεντρικός θόλος του βυζαντινού ναού στηρίζεται πάνω σε τέσσερα σταυροθόλια και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αντίγραφο του Αγίου Δημητρίου στην Πηγή στο Ρέθυμνο, που είναι έργο του Αγίου Ιωάννη του Ξένου.

Ο ναός είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στους Κρήτες Αγίους (και αυτό επίσης γίνεται για πρώτη φορά) και τα εγκαίνια θα γίνουν την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

«Αυτός ο ναός χτίστηκε με πολλή αγάπη και κόπο, δούλεψαν πολλοί άνθρωποι και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιά μας, όλους.

Εγώ την ολοκλήρωση της εκκλησίας, τη θεωρώ θέλημα Θεού. Αν δε βρισκόταν ο τελευταίος ευεργέτης να μας χρηματοδοτήσει να τελειώνουμε, ίσως να μην κάναμε τα εγκαίνια, τον Ιούλιο.

Από την αρχή όμως αυτό το έργο είχε τη σωστή καθοδήγηση από σωστούς ανθρώπους, την συμπαράσταση των πολιτών και την στήριξη της Μητρόπολης μας (Γορτύνης και Αρκαδίας)», είπε ο παπα-Νεκτάριος.

Όπως σημείωσε ο συντηρητής αρχαίων κ. Μιχάλης Τρουλλινός που είναι και ο εμπνευστής του έργου «πρόκειται για την πρώτη εκκλησία που κτίζεται στο νησί σε βυζαντινό ρυθμό με τα σωστά μέτρα από παράθυρα μέχρι το τέμπο».

* Την τεχνική ευθύνη έχει ο αρχιτέκτονας –βυζαντινολόγος – ναοδόμος κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Τις πέτρες έχτισαν οι Αφοι Νικάκη από τον Άγιο Ιωάννη Φαιστού.

Μεταλλοτεχνίτης και γλύπτης είναι ο Στέλιος Τσακαλάκης από τον Κουρνά Χανιών.

Τα κεραμίδια είναι αντίγραφα του Μυστρά και ήρθαν από το ένα μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα που τα κατασκευάζει στο Κιλκίς. Οι πέτρες είναι από όλα τα παλιά σπίτια της ευρύτερης περιοχής.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ