2013-01-25 11:12:04
Φωτογραφία για Με τροπολογία η νέα χωροθέτηση ΧΥΤΑ-Σχεδιάζουν επιχειρηματικό πάρκο
Με τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή δρομολογείται η εναλλακτική χωροθέτηση για το ΧΥΤΑ της Κερατέας, στη θέση «Φοβόλες» Είναι από τις ελάχιστες αλλά σημαντικής σημασίας εκκρεμότητες για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή που μπαίνει σε φάση ωρίμανσης με την προκήρυξη χθες του διαγωνισμού για το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από οκτώ επενδυτικά σχήματα.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Κωνσταντίνο Λεβαντή, το σχέδιο για την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στην Κερατέα έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ και τον Οργανισμό της Αθήνας και θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες από το κοινοβούλιο.

Η σχετική τροπολογία σέρνεται επί μήνες καθώς ενώ είχε συνταχθεί από τον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου ουδέποτε εισήλθε στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αποτελώντας θύμα της μεταβατικής κυβέρνησης και των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων.


Η αλλαγή χωροθέτησης προέκυψε μετά από ένα επεισοδιακό αιματοκύλισμα κατοίκων και ματ πριν από περίπου δύο χρόνια, με σκοπό να εμποδιστεί η κατασκευή ΧΥΤΑ στην θέση Ωραιόκαστρο που πρότεινε ο περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Οι εγκαταστάσεις του νέου ΧΥΤΑ προβλέπεται να φιλοξενήσουν 127.500 τόνους απορριμμάτων ετησίως από την Λαυρεωτική και το δήμο Σαρωνικού αλλά η δημοτική αρχή έχει ζητήσει μικρότερες ποσότητες, με μέγιστο όγκο τους 80.000 τόνους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λεβαντή το σημείο αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Η νέα θέση που έχει προταθεί και εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται στην περιοχή που ήταν η παλιά χωματερή της Κερατέας και αποτελεί έκταση με πάνω από 50 στρέμματα. Εκεί ο δήμος προγραμματίζει και την κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου στερεών αποβλήτων, το σχέδιο του οποίου προβλέπεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Ανάπτυξης.
apospasma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ