2013-01-25 10:35:33
Φωτογραφία για Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ Το λάθος μάς κόστισε ακριβά...!!!
Το βασικό συμπέρασμα από τη συνομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ανώτερους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι ότι συμφώνησαν πως διαφωνούν, αν και στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους,  οι δύο πλευρές συμπλέουν, με δεδομένη τη θέση του ΔΝΤ ότι χωρίς «κούρεμα» το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή Ντέιβιντ Λίπτον, τον Πολ Τόμσεν και άλλα στελέχη του Ταμείου, που ασχολούνται με τη χώρα μας, ενώ δέχθηκε ενημέρωση και από τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Θάνο Κατσάμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση χαρακτηρίζεται «καλή, αν και δύσκολη» λόγω των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα. Υποδεχόμενος τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Λίπτον του είπε: «Καλωσορίσατε στην κοιλιά του κήτους». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτησή μας -«πώς νιώθει που επισκέφθηκε τον ναό του Καπιταλισμού»-, είπε:


«Του απάντησα ότι είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους» και προσέθεσε: «Το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους. Και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στόμα του κήτους και περνάει εξαιρετικά δυσάρεστα, κάνει τεράστιες θυσίες, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα».

Εξερχόμενος του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Ταμείο αντιλαμβάνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει χωρίς γενναίο κούρεμα». «Είναι γνωστό και προφανές», είπε, «ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο.

Ιδιαίτερα, μετά τις δηλώσεις Μπλανσάρ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης. Διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τη συζήτηση με τους αξιωματούχους του Ταμείου διαπίστωσε τα εξής:

«Πρώτον: ότι ακόμη και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους. Και

Δεύτερο, ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα 13ου και 14ου, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, πρώτον: έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και δεύτερον: τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ο μισθό προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αντιλαμβάνεται πως «το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ταυτόσημα, ακέραια, πολύ μεγάλη ευθύνη για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός».

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε τα εξής για τη συνάντηση Λίπτον - Τσίπρα: «Είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Τις αναφορές κατά ΣΥΡΙΖΑ στην έκθεση του ΔΝΤ έθεσε ο Αλ. Τσίπρας Αλλαγές με κοινωνική δικαιοσύνη

Ο αλ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Λίπτον και τον παριστάμενο κ. Τόμσεν τις αναφορές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές κατεγράφησαν στην έκθεση του Ταμείου, η οποία κατατέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο.

«Είχαμε την ευκαιρία», είπε, «να θέσουμε υπόψη της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι στην τελευταία τους έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με έναν ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο. Η δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο. Και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα πρέπει να δώσει θετική διέξοδο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή τους εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς, σήμερα, μιλήσαμε με τεχνοκράτες. Είναι προφανές ότι για τις πολιτικές σκοπιμότητες άλλοι έχουν ευθύνη».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στον κ. Λίπτον και στα άλλα στελέχη του ΔΝΤ ότι δεν μπορούν να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Ζήτησε πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας και επίσης να επιβληθούν φόροι στους πλούσιους. Είναι χαρακτηριστικό ότι διέρρευσε πως το Ταμείο μπορεί να μην εκταμιεύσει την επόμενη δόση εάν δεν φορολογηθούν οι πλούσιοι στην Ελλάδα. Οι πηγές υποστήριξαν ότι ο κ. Λίπτον τόνισε πως δόθηκε η λίστα Λαγκάρντ στις ελληνικές Αρχές για αξιοποίηση, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λίπτον και οι συνεργάτες του ικανοποιήθηκαν από τη διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν αναλάβει την εξουσία, δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ / ethnos.gr
  
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ