2013-01-24 15:45:03
Φωτογραφία για «Δεν κοιμούνται όρθιοι, πάσχουν από… ναρκοληψία»
του Σταύρου Μπουφίδη, ψυχίατρος

Αυξηση ων περιστατικών ναρκοληψίας στα παιδιά που εμβολιάστηκαν το 2009 με τ΄αντιγριππικό εμβόλιο Pandemrix H1N1 από την GlaxoSmithKline.

Οι πάσχοντες από ναρκοληψία κοιμούνται όλη σχεδόν την ημέρα χωρίς ιδιαίτερο λόγο και χωρίς να το θέλουν. Κοιμούνται στην δουλειά τους, σε φιλικές επισκέψεις, στο θέατρο στο σινεμά. Συχνά αναφέρονται και αιφνίδια επεισόδια μικρουπνάκων όταν τα άτομα αυτά τρώνε, περπατούν, συνομιλούν ή στην οδήγηση όταν περιμένουν να ανάψει το πράσινο φανάρι.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τους ασθενείς παρουσιάζει αιφνίδιες κρίσεις απώλειας του μυϊκού τόνου (καταπληξία) με συνέπεια να σωριάζονται κάτω σαν ένα άδειο σακί για μερικά λεπτά ή και για λίγα δευτερόλεπτα, έχοντας πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας χωρίς όμως να μπορούν να αντιδράσουν. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από αιφνίδια ερεθίσματα ή από έντονες συναισθηματικές συγκινήσεις όπως το τρανταχτό γέλιο, θυμός, οργή ή ακόμη και κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής.Αυτά είναι τα συχνότερα συμπτώματα της ναρκοληψίας μιας ασθένειας που έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια και ευθύνεται για την πρόκληση πολλών ατυχημάτων με αυτοκίνητο.


« Η ναρκοληψία ορίζεται ως μια παθολογική κατάσταση υπερβολικής ημερήσιας υπνηλίας που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά επεισόδια ύπνου στα οποία οι ασθενείς δεν μπορούν να αντισταθούν». Εκτός από την ημερήσια υπνηλία και τα αιφνίδια επεισόδια ύπνου τρία είναι τα σοβαρότερα συμπτώματα της ναρκοληψίας:

-η καταπληξία την οποία εμφανίζει το 40% των ασθενών. Συνοδεύεται από σπασμούς του προσώπου και των άκρων, άνοιγμα του στόματος, δυσαρθρία, λύγισμα των γονάτων, περιστροφή των ματιών, ονειρική δραστηριότητα και γρήγορη μετάβαση στον ύπνο.

- η υπνική παράλυση(το αίσθημα ότι είναι παράλυτοι) κατά την έναρξη ή το τέλος του ύπνου. Η παράλυση είναι αιφνίδια και χαλαρή και διαρκεί από δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό.

-οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις ιδιαίτερα ζωηρές κατά την έναρξη του ύπνου αλλά κυρίως κατά την επέλευσή του.

Η ασθένεια εμφανίζεται σε δύο μορφές στην: την ιδιοπαθή ή πρωτοπαθή(αυτή που οφείλεται στην κληρονομικότητα) και στην δευτεροπαθή ή συμπτωματική (αυτή που οφείλεται σε νευρολογικά ή άλλα αίτια).

Η ναρκοληψία προκαλεί πολλά προβλήματα στην κοινωνική ζωή των ασθενών:

- επηρεάζει αρνητικά την σεξουαλική τους ζωή

-δημιουργεί προβλήματα στην εργασία και στην εκπαίδευση

-στις διαπροσωπικές σχέσεις και στον τρόπο διαβίωσης στο σπίτι

- στην ψυχαγωγία και στην οδήγηση.

-συχνά ευθύνεται για την πρόκληση οδικών ατυχημάτων.

-το 49% των ασθενών αναφέρει ατυχήματα στο σπίτι (φωτιές που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια του καπνίσματος).

-τα παιδιά παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα στο σχολείο (διενέξεις με τους δασκάλους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ευερεθιστότητα , εκρήξεις θυμού).

-οι έφηβοι παρουσιάζουν ψευδαισθήσεις και αμφιβάλουν για την διανοητική τους υγεία

-όταν δεν υπάρχει υποστήριξη από το κοινωνικό τους περιβάλλον παρουσιάζουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

-οι ασθενείς υποχρεώνονται να αναδιοργανώσουν τον τρόπο της ζωής τους αλλά και επαναπροσδιορίζουν τον τύπο της εργασίας που τους ταιριάζει.

-μονότονα και ανιαρά επαγγέλματα δεν τους ταιριάζουν αλλά εκείνα με συνεχή δράση σε οργανωμένο εργασιακό περιβάλλον.

-αν η ναρκοληψία μείνει αδιάγνωστη ο ασθενής αποσύρεται από τις κοινωνικές του δραστηριότητες και επικρατεί σύγχυση φόβος και άγχος για το τι του συμβαίνει.

-το κοινωνικό του περιβάλλον τον αντιμετωπίζει ως τεμπέλη ή υπναρά επηρεάζοντας αρνητικά την κατάστασή του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους ναρκοληπτικούς είναι πολύ πιο σοβαρές από εκείνους που πάσχουν από επιληψία και επίσης έρχεται δεύτερη σε βαρύτητα μετά την τετραπληγία. Από το 1990 στην Αμερική τα άτομα με ναρκοληψία εντάχθηκαν στα άτομα με ειδικές ανάγκες και υπάρχει ειδική μέριμνα από την πολιτεία για την προστασία των εργασιακών τους σχέσεων.
karfitsa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ