2013-01-24 13:33:03
Φωτογραφία για Στο ΔΝΤ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας / Τι γράφει ο ξένος τύπος...!!!
Με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον συναντάται σήμερα το απόγευμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα το πρόγραμμα των επαφών του στην Ουάσιγκτον και μεταβαίνει απόψε στη Νέα Υόρκη.Το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), θα επισκεφθεί τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Λίπτον, ενώ αναμένεται να παραστεί ο Πολ Τόμσεν και άλλοι αξιωματούχοι του Ταμείου. Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας και μέλη της συνοδείας του δείπνησαν σε ελληνικό εστιατόριο της Ουάσιγκτον με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν και τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, με τους οποίους είχε συναντηθεί νωρίτερα χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναφερόμενος στην χθεσινή συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε διεθνές επίπεδο. Αφ' ενός να εξηγήσει ότι το πρόγραμμα λιτότητας που επί τρία χρόνια εφαρμόζεται είναι αδιέξοδο και αφ' ετέρου να διεκδικήσει συμμαχίες γιατί το αδιέξοδο του προγράμματος απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».


Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Στο πλαίσιο αυτό, είχα τη δυνατότητα στις επαφές μου με το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών να εξηγήσω τα αδιέξοδα του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, είχα τη δυνατότητα να εξηγήσω ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στην πολυτάραχη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στόχος μας είναι μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική».

«Τέλος, εξήγησα ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με κανένα το δικαίωμα στην ΑΟΖ. Και μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα πρέπει να στηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών», κατέληξε.

Ο κ. Τσίπρας, που επισκέφθηκε χθες για πρώτη φορά στη ζωή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Ερικ Ρούμπιν, ο οποίος έχει αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές σχέσεις. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, Κρίστοφερ Σμαρτ.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, οι πηγές είπαν ότι οι δύο πλευρές έθιξαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων και για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που φαίνεται να απασχολεί σοβαρά τους Αμερικανούς.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι η ΑΟΖ είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, όπως και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Επίσης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας για την αποπληρωμή του χρέους. Και η εκμετάλλευση πρέπει να γίνει με τρόπο που να ωφελείται η κοινωνία.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι στα θέματα οικονομικής πολιτικής υπήρξε συμφωνία ότι «τα προγράμματα λιτότητας δεν αποδίδουν». Ο κ. Τσίπρας τόνισε στους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι η πολιτική της Γερμανίας είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αναφερόμενες στο θέμα της τρομοκρατίας, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για τις θέσεις του κόμματός του και δεν υπήρξε αντίδραση από την αμερικανική πλευρά, και ότι εν πάση περιπτώσει το θέμα δεν συζητήθηκε πολύ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε για τη δράση της Χρυσής Αυγής, είπε ότι έχει καταστεί επικίνδυνη, αναφέρθηκε και στον αντισιμιτισμό της συγκεκριμένης οργάνωσης, ένα μείζον θέμα για την Αμερική. Επίσης, αναφέρθηκε και «σε ύποπτη και στοχευμένη τρομοκρατία».

«Παραδοσιακή φιλία»

Οι πηγές είπαν ότι ο κ. Τσίπρας τόνισε στους κ. Ρούμπιν και Σμαρτ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα έχει συνέχεια και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική, αλλά -όπως σημείωσε- ενώ είναι παραδοσιακή η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχουμε τους ίδιους φίλους, ούτε τους ίδιους εχθρούς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις «δημοκρατικές παραδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, και τόνισε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή να εμφανίζεται αποδυναμωμένος, αλλά η χώρα μας έχει να διαδραματίσει έναν «σημαντικό ρόλο» μέσα στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τις επαφές του κ. Τσίπρα στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τα εξής: «Ο ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα (χθες) με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Ερικ Ρούμπιν και τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Οικονομικών Κρίστοφερ Σμαρτ. Συζήτησαν την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή και πέραν αυτής, και τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ευημερία και τη σταθερότητα της Ελλάδας».

«Washington Post» Ο Τσίπρας θέλει να απαλύνει την εικόνα του «ταραχοποιού»

Με τίτλο «Ο Ελληνας ηγέτης της Αριστεράς λέει πως θέλει να κρατήσει το ευρώ, αλλά με τους όρους της Ελλάδας», η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αναφέρεται στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, περιγράφοντάς τον ως «πιθανό κίνδυνο» για την εύθραυστη ηρεμία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Ευρωζώνη, σε περίπτωση που γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Για την εφημερίδα, η επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να απαλύνει την εικόνα του ως «ταραχοποιού» στο Καπιτώλιο, το υπουργείο Εξωτερικών και το ΔΝΤ.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, που δήλωσε «έτοιμος για πόλεμο, αν δεν υπάρξει κάποια επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος», ίσως βρεθεί προ εκπλήξεως: «Ενας στόχος της Ευρώπης», γράφει η εφημερίδα, «τα τρία αυτά χρόνια της κρίσης ήταν να αγοράσει χρόνο ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για το χειρότερο. Κανείς δεν ήθελε τη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009, γιατί ίσως κατάφερνε τεράστιο πλήγμα στο γερμανικό και γαλλικό τραπεζικό σύστημα». «Και σήμερα, οι Ευρωπαίοι», συνεχίζει το άρθρο, «δεν θέλουν την έξοδο της Ελλάδας, ωστόσο, μια έξοδός της θα προκαλούσε πλέον αναταραχή για έναν χρόνο και όχι μια παγκόσμια καταστροφή».

«Καλό είναι λοιπόν να θυμάται (ο κ. Τσίπρας)» καταλήγει το άρθρο «ότι ήταν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας που έδωσαν στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τελεσίγραφο να επαναφέρει τα οικονομικά της Ελλάδας στη σωστή τροχιά αλλιώς να φύγει από την Ευρωζώνη. Αν ο Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός και πάει στο Βερολίνο, το Παρίσι και στην Κριστίν Λαγκάρντ με δικό του τελεσίγραφο, ίσως δεν λάβει την απάντηση που επιθυμεί».

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αλλα στο εσωτερικό, άλλα στο εξωτερικό

Για διγλωσσία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση, σχολιάζοντας τις δηλώσεις στις ΗΠΑ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι με απορία ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τον κ. Τσίπρα να λέει άλλα στο εξωτερικό και τους βουλευτές του να λένε τα ακριβώς αντίθετα στο εσωτερικό. «Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σκίσει τις δανειακές συμβάσεις.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι βουλευτές του διατείνονται ότι θα τις καταργήσουν με έναν και μόνο νόμο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «όταν αποφασίσουν τι πραγματικά θέλουν να κάνουν, ας ενημερώσουν και τις συνιστώσες τους. Γιατί μπορεί ο ελληνικός λαός να τους έχει ήδη καταλάβει, τώρα σίγουρα τους κατάλαβαν και οι ξένοι». Την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Brookings σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης λέγοντας πως «οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι συμβατές με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας» προσθέτοντας πως «όλους τους όρους των δανειακών συμβάσεων που είναι επαχθείς θα τους αμφισβητήσουμε και θα τους ακυρώσουμε». Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ακόμη πως «δεν λέμε όχι στα δάνεια, αρκεί να είναι με όρους αξιοπρέπειας».

ΚΚΕ: Υποκριτικά συνθήματα

Υποκριτικά και ψεύτικα χαρακτήρισε τα ριζοσπαστικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον.

«Ο θαυμασμός και η εμπιστοσύνη που έδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική Ομπάμα, μπροστά στην επιχειρηματική και πολιτική ελίτ των ΗΠΑ, αποκαλύπτει πόσο ψεύτικα και υποκριτικά ήταν τα όποια ριζοσπαστικά συνθήματα, όπως ακύρωση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, που χρησιμοποίησε πριν από τις εκλογές και για ποιο σκοπό» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Περισσού.

Το ΚΚΕ σημείωσε ακόμη ότι «όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιάντροπα και φανερά δίνει αυτά τα διαπιστευτήρια στους εκπροσώπους των αμερικανικών μονοπωλίων, τότε ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και να καταλάβει τι είδους συζητήσεις γίνονται και τι είδους υποσχέσεις δίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες και τις μη δημόσιες συναντήσεις». 

Πηγή / ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πίσω από  όλα ...Βενιζέλος!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πίσω από όλα ...Βενιζέλος!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ