2013-01-24 09:52:24
Φωτογραφία για Αννα Διαμαντοπούλου: Αναδιάρθρωση των δυο πόλων εξουσίας
Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν οι τρεις πολιτικοί ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: ένας ιδιόρρυθμος δικομματισμός (Εκδόσεις Πατάκη) στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη.

Η Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε για ένα βιβλίο επίκαιρο. Η επαναφορά του διπολικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως στο σύνολο των χωρών της δυτικής δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική, όπως είπε, και πρέπει να γίνει με πολιτικό λόγο και προτάσεις, με εθνικό πρόταγμα, με παρέμβαση τους θεσμούς και τις δομές, καθώς είναι το ζητούμενο σήμερα για τη χώρα.

Η Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης και των δύο πόλων και άσκησε κριτική για την σημερινή κατάσταση αναφέροντας ότι συνεχίζεται το κεκτημένο της εκλογικής πλάνης. Βασικό πρόβλημα, όπως είπε, είναι η αξιοπιστία του κάθε κόμματος και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να κριθούν.


Η κρίση είναι πολύ βαθιά και συνιστά μία ευκαιρία, όπως είπε, καθώς έρχεται στην επιφάνεια και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, για να τεθεί η συζήτηση στις σωστές βάσεις με οργανωμένο τρόπο και πρότεινε να ζητήσουν τα κόμματα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλει σε αυτό το εγχείρημα ώστε να ξεφύγουμε από τα δεινά που μας ταλαιπωρούν.

«Είμαστε πολύ κοντά στα θεσμικά θέματα» της απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι τον Ιούλιο του 2013 ανοίγει το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος, μια αναθεώρηση που χρειάζεται προσοχή καθώς θα ξεκινήσει με αυτή τη Βουλή η οποία είναι προτείνουσα αλλά που θα την πραγματοποιήσει η επόμενη.

Αναφερόμενος στον απλό δικομματισμό του αμερικανικού πολιτεύματος προεδρικής δημοκρατίας ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι στην ελληνική Βουλή υπάρχει δικομματισμός με δύο τάσεις, αλλά όλα λειτουργούν με τον παλιό τρόπο, ένας δικομματισμός που δεν είναι χρήσιμος αλλά κακέκτυπο που πρέπει να σπάσουμε, ενώ ένας άλλος δικομματισμός είναι υπό διαμόρφωση.

Η κρίση, όπως είπε, θέτει θέματα ανατροπής των πάντων, οι ανάγκες αλλαγών είναι αδυσώπητες χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από αυτές και τα κόμματα που είναι στην Ελλάδα παραρτήματα του κράτους. Αλλαγές, όμως που δεν θα αφορούν άλλο πολίτευμα αλλά βελτίωση του δικού μας, με βασική, όπως τόνισε, την αλλαγή στο Σύνταγμα του άρθρου περί ευθύνης υπουργών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι μία συζήτηση στην Ελλάδα για προεδρική δημοκρατία θα ήταν εσφαλμένη εξηγώντας ότι δεν καλούμαστε στην χώρα μας να λύσουμε ένα πρόβλημα έλλειψης ισχυρής δημοκρατίας καθώς τα ελληνικά προβλήματα δεν έχουν βαθιές πολιτειακές ρίζες.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του πενταετούς κοινοβουλευτικού κύκλου, αποσύνδεση της προεδρίας της δημοκρατίας από εκλογές, αναδιάρθρωση των κομμάτων και άσκηση πραγματικής νομοθετικής εξουσίας από τη Βουλή. Αυτά, όπως είπε, πρέπει να συζητηθούν με νηφαλιότητα και να μη διαπραχθεί και πάλι το ίδιο σφάλμα, να «καεί» μία συνταγματική αναθεώρηση, όπως την προηγούμενη φορά.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τέλος ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι δύο πόλοι, αλλά σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές δεν πρέπει να πυροδοτούν ένα κλίμα εθνικού διχασμού που στην ιστορία μας ήταν προσφιλής και καταστροφικός.

*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ