2013-01-23 17:30:05
Φωτογραφία για Κατάληψη του Γραφείου της ΠΟΣΔΕΠ
Προχθές το πρωί 21/1/2013 στο Γραφείο της ΠΟΣΔΕΠ εισέβαλε μια ομάδα δέκα περίπου ατόμων, ενώ περί τα 50 άτομα ήταν συγκεντρωμένα στο πεζοδρόμιο κάτω από το κτίριο.

Οι καταληψίες απαίτησαν από τη γραμματέα του Γραφείου να σταλεί στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ μια προκήρυξή τους, που υπογράφεται από «αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και αυτόνομα σχήματα από σχολές, fm98». Το κείμενο (συνημμένο) έπειτα από συνεννόηση της γραμματέως με τον Πρόεδρο, εστάλη ηλεκτρονικά στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Μετά από μια ώρα περίπου οι καταληψίες αποχώρησαν.

Το κείμενο αυτό αναφέρεται σε καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από «συλλογικότητες», που «προσπαθούν να αξιοποιούν τις υποδομές του πανεπιστημίου για κινηματικούς σκοπούς, όχι μόνο ακαδημαϊκούς». Κάνει κριτική σε πρόσφατες τοποθετήσεις της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ για το θέμα αυτό [1,2,3,4], κλείνοντας με τις φράσεις «Ακριβώς επειδή είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες έχουμε λόγο πάνω στο ποιοι και πως χωράνε στα πανεπιστήμια, με ποιους θέλουμε να συνυπάρχουμε και να λειτουργούμε συλλογικά. Οι σχεδιασμοί για ένα “καθαρό” πανεπιστήμιο θα μας βρουν απέναντι τους.»


Ανάλογα κείμενα προερχόμενα από τον ίδιο χώρο, καταλήγουν σε προειδοποιήσεις του τύπου «Δεν πρόκειται να τους περάσει εύκολα γιατί θα υπερασπιστούμε τους χώρους και τις δομές μας με κάθε κόστος. Ας γίνουν όλες οι σχολές «άσυλα» για τους μετανάστες και άβατα για τους μπάτσους, οι πανεπιστημιακές αίθουσες κατειλημμένοι χώροι και πειρατικά ραδιόφωνα.» [5]

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ επέτρεψε την αποστολή της ανακοίνωσης των καταληψιών, προκειμένου να προστατεύσει όπως όφειλε το στέλεχος της γραμματείας από όποια βίαιη ενέργεια εις βάρος της, ενώ μετά το τέλος της κατάληψης δήλωσε πως η ΠΟΣΔΕΠ, εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ, είναι πάντα υπέρ του ελεύθερης διακίνησης ιδεών και των ακαδημαϊκών ελευθεριών, και θα παραμείνει σταθερή στην καταδίκη κάθε μορφής βίας.

Πρόσθεσε ότι οι Καθηγητές Πανεπιστημίου δεν τρομοκρατούνται και δεν πτοούνται από τις επιθέσεις εναντίον όσων υποστήριξαν και υποστηρίζουν την ανάγκη για νέο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων, όσων αρνούνται την διαιώνιση του καθεστώτος της διεξαγωγής των συνεδριάσεων των θεσμικών οργάνων των Πανεπιστημίων υπό τον φόβο της εισβολής σε αυτά και της βίαιης διακοπής των, καθώς και όσων εναντιώνονται σε ενδο- και εξω- πανεπιστημιακές ομάδες, οι οποίες ανερυθρίαστα εκμεταλλεύονται τους ακαδημαϊκούς χώρους με δική τους ερμηνεία για το άσυλο, για οικονομικά οφέλη ή ακόμη και για παράνομες ενέργειες.

Τέλος τόνισε ότι η απάντηση των Καθηγητών σε κάθε είδους απειλές θα δοθεί στην πράξη μέσω της κατεξοχήν έκφρασης της δημοκρατικής διαδικασίας, δηλαδή με την μαζική προσέλευση στις εκλογές που διεξάγονται αυτές τις μέρες για της ανάδειξη των εκπροσώπων των Συλλόγων στο 11ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ