2013-01-23 12:05:03
Φωτογραφία για Καφεΐνη: φίλος ή εχθρός;
Η καφεΐνη είναι μια ήπια διεγερτική ουσία η οποία δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τη συναντάμε συνήθως, ως γνωστόν στον καφέ, τα αναψυκτικά, το τσάι και το κακάο. Αρχικά καταναλώθηκε για πρώτη φορά στην Αφρική τον έκτο αιώνα μ.χ. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι δεν συσσωρεύεται στον οργανισμό ή στο αίμα αλλά αποβάλλεται εντελώς μετά απο λίγες ώρες.

Παρουσιάζει διουρητική δράση και ομαλοποιεί, εώς ενα βαθμό, την εντερική λειτουργία. Συνιστάται η κατανάλωσή της και απο αθλητές καθώς εντείνει την προσοχή τους με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερο και ουσιαστικότερο έργο κατά την άσκηση, της τάξεως στατιστικά, έως και 14% . Προτείνεται η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης στο πρωίνό, δεν προτείνεται όμως η κατανάλωση πρίν απο αγώνα καθότι μπορεί να προκαλέσει εντερικές διαταραχές. Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη έχει ο καφές φίλτρου με 80-115 mg/ φλυτζάνι, ακολουθεί ο στιγμιαίος με 65 mg/ φλυτζάνι, αναψυκτικά τύπου κόλα και μαύρο τσαΐ απο 35-60 mg/ φλυτζάνι και τέλος το κακάο με 4 mg/ φλυτζάνι.


Σε άτομα τα οποία έχουν αναπτύξει ένα είδος εθισμού στην ουσία αυτή, η απεξάρτηση θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και όχι απότομα καθώς είναι πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ζαλάδες, εμέτους, ευερεθιστικότητα και νύστα. Η καφεΐνη εφόσον καταναλώνεται σε ποσότητες χαμηλότερες των 315 mg/ημέρα δεν προκαλεί ούτε εθισμό, ούτε προβλήματα υγείας. Προβλήματα στον ύπνο, μπορεί να δημιουργηθούν με κατανάλωση 400 mg/ημέρα και εθιστικά συμπτώματα αντίστοιχα, παρούσιάζονται με κατανάλωση άνω των 500 mg/ημέρα.

Η κατανάλωση καφεΐνης σε μέτρια ποσότητα, δεν μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα εκτός εαν ο καταναλωτής έχει υπέρταση ή είναι καπνιστής, κάνει διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες, δεν ασκείται τακτικά, καπνίζει ή καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι ο αφιλτράριστος καφές μπορεί να προκαλέσει αύξηση, της "κακής" LDL χοληστερόλης κάτι που μπορούμε να το αποφύγουμε εαν καταναλώσουμε καφέ φίλτρου. Ο καφές επίσης περιέχει καρκινογόνες ουσίες, εφόσον καβουρδίζεται, όπως ή μεθυλογλυοξάλη, όμως περιέχει και αντικαρκινικές ουσίες όπως η καφεστόλη και η καχεόλη. Νεότερες επιστημονικές μακροχρόνιες έρευνες απέδειξαν ότι ο καφές δεν ευθύνεται για κακοήθεις νεοπλασίες ή όγκους.

Η καφεΐνη μπορεί να δράσει ευεργετικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, στην νόσο του Parkinson και σε ηπατικές νόσους όπως η κίρρωση. Επίσης σαν αντιοξειδωτική ουσία δρά ευεργετικά στις κυτταρικές λειτουργίες του οργανισμού. Σαν μια ακόμα θετική επίδραση της καφεΐνης μπορούμε να προσθέσουμε ότι μπορεί να αυξήσει τις καύσεις του οργανισμού, εώς και 3 ώρες μετά την κατανάλωση της.
dietplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
H εξομολόγηση ενός άστεγου...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
H εξομολόγηση ενός άστεγου...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ