2013-01-23 08:45:09
Φωτογραφία για Ποτέ την Κυριακή - Χρόνο έχουμε, χρήματα δεν υπάρχουν λένε οι επαγγελματίες της Ηλείας
Έντονη είναι η αντίδραση των μικρομεσαίων εμπόρων και των εργαζομένων της Ηλείας στην απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα με εμβαδόν έως και 250 τ.μ.

τις Κυριακές προειδοποιώντας πως θα «απαντήσουν» με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι ριζικές αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο ωράριο των καταστημάτων, μέσω των οποίων θα επιτρέπεται σε εμπορικά καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά εφόσον το επιθυμούν, όλες τις Κυριακές του χρόνου, αντιμετωπίζεται πλέον από τους καταστηματάρχες ως «αιτία πολέμου» καθώς όπως υποστηρίζουν, το μέτρο αυτό, δεν πρόκειται να αυξήσει το τζίρο αλλά αντίθετα θα τον αναδιανείμει προς όφελος όσων έχουν τη ρευστότητα να αναλάβουν το αυξημένο κόστος της λειτουργίας την Κυριακή.

Μάλιστα, αναφέρουν κάτι τέτοιο θα διογκώσει τα ήδη τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οδηγώντας τους «μια ώρα αρχύτερα» στο λουκέτο και τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας- όπως υποστηρίζει το υπουργείο- ούτε θα αναπτυχθεί ο τουρισμός καθώς ήδη οι τουριστικές περιοχές της Ηλείας το ωράριο είναι απελευθερωμένο.


«Είμαστε αντίθετοι»

«Ο Σύλλογος Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ηλείας (ΕΒΕ) είναι κάθετα αντίθετος με πολλά σημεία του νέου αγορανομικού νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει το άνοιγμα των καταστημάτων και τι Κυριακές» υποστηρίζει ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση προς ενημέρωση των μελών, προκειμένου να λάβουν απόφαση για κινητοποιήσεις.

« Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές βρίσκει κάθετα αντίθετο όλο τον εμπορικό κόσμο γιατί πιστεύουμε ότι είναι το τελευταίο πράγμα που αυτή τη στιγμή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας όπως διατείνεται το υπουργείο και θα βγάλει την οικονομία από την κρίση. Θεωρούμε ότι είναι προσχηματικοί οι λόγοι και πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα πολυεθνικών και πολυκαταστημάτων με αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό και το κλείσιμο όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Θα αντιδράσουμε»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θάνος Σκορδαλής, επισήμανε ότι το σύνολο του εμπορικού κόσμου, όχι μόνο της Ηλείας είναι αντίθετο με αυτή την απόφαση τονίζοντας ότι είναι «εγκληματική» και «καταστροφική» για την μικρομεσαία επιχείρηση. «Ουσιαστικά η απόφαση αυτή, είναι ένα δώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης προς τις πολυεθνικές και μόνο. Οι μικρομεσαίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού για να ανταπεξέλθουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για αυτό κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Ήδη η Συνομοσπονδία μας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις…».

Επιπλέον ο κ. Σκορδαλής επισήμανε ότι προετοιμάζονται απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς ο εμπορικός κόσμος αμφισβητεί τα λεγόμενα του υπουργού τα οποία υποκρύπτουν σκοπιμότητα.

«Μόνο ανεργία θα φέρει»

Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και ο εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας. Όπως ανάφερε ο πρόεδρος του κ. Πέτρος Παπαδάτος έχουν διακηρυγμένη άποψη κατά του ανοίγματος οποιασδήποτε άλλης Κυριακής πέραν της μιας θεσμοθετημένης. «Θεωρούμε ότι το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο θα πρέπει να υπηρετήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων οι οποίοι δεν θέλουν το άνοιγμα τις Κυριακές.

Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα των πολυκαταστημάτων και των mall, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί πάση θυσία να το ικανοποιήσει. Γνωρίζοντας την κατάσταση της αγοράς θεωρούμε ότι ένα τέτοιο μέτρο μόνο ανεργία θα φέρει και κλείσιμο μαγαζιών. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε οποιαδήποτε κινητοποίηση ουσίας αποφασιστεί κεντρικά».

Πηγή: ilialive-Κική Κολοβέρου
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ