2013-01-23 00:32:34
Φωτογραφία για Αυστηρότερος ο νόμος για την παράνομη μετανάστευση στη Ρωσία.
Για πρώτη φορά κατατίθενται στον μεταναστευτικό νόμο τροπολογίες που προβλέπουν ποινικές ευθύνες σε ιδιοκτήτες ακινήτων, στα οποία διαμένουν παραβάτες του νόμου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέθεσε στο Κοινοβούλιο της χώρας τροποποιήσεις στο νόμο που αφορά το «Δικαίωμα των υπηκόων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για ελεύθερη μετακίνηση, επιλογή τόπου άφιξης και διαμονής εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η βασική καινοτομία είναι ότι για πρώτη φορά προτείνεται η θέσπιση ποινικών ευθυνών, για την παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας στη Ρωσία. Παρά το γεγονός, ότι η ονομασία του νόμου αναφέρεται στο «εσωτερικό της Ρωσίας», οι τροποποιήσεις θα θίξουν και τους ξένους πολίτες που έρχονται στη χώρα. Ωστόσο, σε περίπτωση κατάφωρης παραβίασης του νόμου, στη φυλακή δεν θα καταλήγουν οι παραβάτες, αλλά οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων στα οποία  διαμένουν.

Τσουχτερά πρόστιμα


Οι τροποποιήσεις θα φέρουν ορισμένες συγκεκριμένες αλλαγές. Κάθε Ρώσος ή ξένος πολίτης με υψηλή ειδίκευση στον τομέα απασχόλησής του, ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο άλλαξε τόπο διαμονής, υποχρεούται να εγγραφεί στα μητρώα εντός 90 ημερών, ενώ ο αλλοδαπός που δεν διαθέτει επαγγελματική ειδίκευση, πρέπει να κάνει το ίδιο σε διάστημα επτά ημερών από την ημέρα άφιξής του στον τόπο διαμονής. Πρώτον, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 ως 75 ευρώ σε όσους διαμένουν στη χώρα χωρίς να έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα, ενώ το πρόστιμο αυτό θα κυμαίνεται από 75 ως 125 ευρώ  για τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Δεύτερον, εισάγεται για πρώτη φορά ευθύνη των ιδιοκτητών ακινήτων για την παράνομη διαμονή προσώπων στους χώρους τους οποίους οι πρώτοι κατέχουν. Ένα φυσικό πρόσωπο θα καλείται να καταβάλλει έως και 175 ευρώ, ενώ το νομικό, έως και 20.000 ευρώ. Και τρίτον, σε περίπτωση κατάφωρης παραβίασης του νόμου περί μετανάστευσης, στον ιδιοκτήτη του ακινήτου θα είναι δυνατό να ασκηθεί ποινική δίωξη και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια.

Στο στόχαστρο οι ιδιοκτήτες

Όπως διευκρινίζουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου, η τελευταία διάταξη αφορά κατά πρώτο λόγο τους ιδιοκτήτες των λεγόμενων «διαμερισμάτων-λάστιχο», στα οποία έχουν εγγραφεί 20-40 άτομα ταυτόχρονα. Δηλαδή, θα πρόκειται για ποινή που αφορά την «εικονική εγγραφή», την εξυπηρέτηση στο ζήτημα της εγγραφής χωρίς η διαμονή να είναι πραγματική.

Όπως τονίζεται στο διευκρινιστικό σημείωμα που συνοδεύει τις τροποποιήσεις, αυτές, έχουν πρωτίστως σκοπό «να καταπολεμήσουν τις μαζικές καταχρήσεις από πλευράς ιδιοκτητών ακινήτων του δικαιώματός τους να καταχωρούν σε αυτά τη διαμονή άλλων πολιτών». Ωστόσο, η υπηρεσία αλλοδαπών, αν και στηρίζει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις, εκφράζει αμφιβολίες για το βαθμό που αυτές θα σταθεί δυνατό να εφαρμοστούν στο ακέραιο Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών (FMS) Κονσταντίν Ρομοντάνοβσκι, τα σημερινά συστήματα καταχώρησης δεν επιτρέπουν να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση.

Μετανάστες δύο ταχυτήτων

Όσον αφορά την ξένη μετανάστευση, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σαφής τάση από την κυβέρνηση να απλοποιήσει τους κανόνες εισόδου και διαμονής των προσώπων με υψηλή επαγγελματική ειδίκευση και αντίστοιχα να δυσκολέψει τους κανόνες αυτούς για όλους τους υπόλοιπους ξένους, αναφέρει ο δικηγόρος Αντον Αλεξέγιεφ. 

Όπως τονίζει, οι ξένοι επαγγελματίες υψηλής κατάρτισης διαθέτουν ένα ιδιαίτερο καθεστώς προσωρινής ή μόνιμης διαμονής στη Ρωσία. 

Εάν ένας ξένος, υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενος εισπράττει από την απασχόλησή του τουλάχιστον 50.000 ευρώ ετησίως, τότε ισχύουν για αυτόν οι μέγιστες δυνατές ευκολίες του μεταναστευτικού νόμου. Του χορηγείται περιθώριο 90 ημερών για να εγγραφεί στον τόπο διαμονής, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με τα λιγότερα δυνατά βασικά έγγραφα χορηγείται σε αυτόν άδεια διαμονής κλπ.

Όπως δήλωσε ο κ.Αλεξέγιεφ: «Οι πρόσφατες αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία καθιστούν σαφές ότι δεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες τους επαγγελματίες υψηλού επιπέδου ενώ δεν θέλουμε ιδιαίτερα να βλέπουμε λοιπούς μετανάστες. Για παράδειγμα, οι ξένοι με εισοδήματα λιγότερα από 50.000 ευρώ το χρόνο από το 2012 πρέπει να δίνουν εξετάσεις στη ρωσική γλώσσα. Από τον υψηλά καταρτισμένο επαγγελματία δεν απαιτείται κάτι ανάλογο.

 Για τους χαμηλά καταρτισμένους και αμειβόμενους ξένους έγινε πιο δύσκολη η διαδικασία χορήγησης άδειας παραμονής και πλέον, δυσκολότερη κατέστη ακόμη και η εγγραφή τους στον τόπο διαμονής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου, μόνο το 2011 αποκαλύφθηκαν 6.400 διευθύνσεις στις οποίες ήταν εγγεγραμμένοι 300.000 πολίτες, που σημαίνει σχεδόν 47 άτομα σε κάθε κατοικία. 
rbth.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ