2013-01-22 23:51:46
Φωτογραφία για Θεσπίσθηκε ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών
Μια πολύ σημαντική απόφαση για την οποία θα έπρεπε να πανηγυρίζουν οι Έλληνες, πήρε σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την απόφαση θέσπισης του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών σε 11 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο φόρος αυτός δεν είναι σημαντικός γιατί θα φέρει έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διατίθενται στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά και γιατί είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο στόχαστρο οι κερδοσκόποι και οι φορολογικοί παράδεισοι.

Για την απόφαση αυτή οι ευρωπαίοι πολίτες και μαζί τους οι Έλληνες, οφείλουν ένα ευχαριστώ στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τόλμησε να θέσει το θέμα σε μια φωλιά συντηρητικών ευρωπαίων ηγετών σε μια περίοδο που η Ελλάδα είχε απολέσει την αξιοπιστία της, λόγω του υπερβολικού και του υπερδιογκωμένου χρέους της.

Ο κ
. Παπανδρέου έθεσε το θέμα αρχικά στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η οποία αποδέχθηκε την εισήγησή του και την έκανε απόφασή της. Έτσι, όταν έθεσε το θέμα σε μια από τις Συνόδους Κορυφής δεν το έθεσε μόνο εξ ονόματος της μικρής και ανυπόληπτης Ελλάδας, η οποία αύξησε το χρέος της κατά 57δις ευρώ στο διάστημα 2007-2009, με κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, αλλά και εξ ονόματος της μεγαλύτερης Πολιτικής Οργάνωσης παγκοσμίως, που είναι και μέλος του ΟΗΕ, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τους συντηρητικούς ευρωπαίους, παρότι το ποσοστό φορολόγησης θα ήταν πολύ μικρό. Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου έκανε και την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου, η οποία επίσης δεν έγινε δεκτή, αλλά οι διεργασίες συνεχίζονται.

Την ικανοποίησή του, έστω και χλιαρά, εξέφρασε και ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στη δική του δήλωση όχι μόνο δεν ανέφερε τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά υποβάθμισε και την ίδια την προσπάθεια του κόμματος του οποίου ηγείται και ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Κ.Ο. του Κινήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υποβάθμισε ακόμα και το ρόλο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την οποία δεν ανέφερε, όπως και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο εμπνευστής της σημερινής απόφασης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση αυτή είναι μια από τις ελάχιστες αποφάσεις της Ένωσης, κατά την περίοδο της κρίσης, που έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο. Θα υπάρξουν, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου «πολλές αξιοσημείωτες θετικές επιπτώσεις για όλους τους πολίτες της ΕΕ, διότι, όπως εξηγεί, η απόφαση αυτή: «Στοχεύει τους κερδοσκόπους, η απληστία των οποίων είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες και τους πολίτες.

Παρεμβαίνει ρυθμιστικά σε έναν χώρο που ουσιαστικά δεν ελέγχεται επαρκώς και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με κατακερματισμένη διακυβέρνηση παγκοσμίως.

Διαμορφώνει δυνατότητες για την αποκατάσταση ορισμένων αδικιών από τις οποίες ευνοήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας την περίοδο της κρίσης, καθώς είναι ο βασικός υπεύθυνος για αυτήν.

Αποσκοπεί στη διασφάλιση εσόδων που θα συνεισφέρουν στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών - μελών με πιο δίκαιο κοινωνικά τρόπο.

Επιδιώκει την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα στον πραγματικό του ρόλο, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) για την εφαρμογή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από 11 κράτη - μέλη της ΕΕ με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας, είναι καθοριστικής σημασίας.

Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις πολύχρονες προσπάθειες που έχουν καταβάλει η Σοσιαλιστική Διεθνής, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και πολλές δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια από τις λίγες αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, που κατά την περίοδο της κρίσης χαρακτηρίζεται από κοινωνικό πρόσημο. Και αυτό, γιατί με την εφαρμογή του μέτρου, θα υπάρξουν μια σειρά από αξιοσημείωτες θετικές επιπτώσεις για όλους τους πολίτες της ΕΕ, καθώς μεταξύ άλλων:

Στοχεύει τους κερδοσκόπους, η απληστία των οποίων είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες και τους πολίτες.

Παρεμβαίνει ρυθμιστικά σε έναν χώρο που ουσιαστικά δεν ελέγχεται επαρκώς και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με κατακερματισμένη διακυβέρνηση παγκοσμίως.

Διαμορφώνει δυνατότητες για την αποκατάσταση ορισμένων αδικιών από τις οποίες ευνοήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας την περίοδο της κρίσης, καθώς είναι ο βασικός υπεύθυνος για αυτήν.

Αποσκοπεί στη διασφάλιση εσόδων που θα συνεισφέρουν στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών - μελών με πιο δίκαιο κοινωνικά τρόπο.

Επιδιώκει την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα στον πραγματικό του ρόλο, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η σημερινή απόφαση, ικανοποιεί ένα σημαντικό μέρος από τους στόχους που έθεσα και προωθήσαμε μαζί με όλα τα κόμματα - μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για ρύθμιση και έλεγχο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των φορολογικών παραδείσων.

Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση, εκφράζω την ελπίδα μου για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ΕΕ και καλώ και τις άλλες οικονομικές δυνάμεις, πέραν της Ευρώπης, να προχωρήσουν με τόλμη και βούληση στην υιοθέτηση αυτής της πρωτοβουλίας, ώστε να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, προς όφελος των εθνικών οικονομιών και των λαών.

Αποτελεί χρέος όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο, να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να προασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ